Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 20 septembrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Inspectoratul de Protectie Civila dotat cu un sistem meteorologic

Si Prefectul Ungureanu a fost impresionat de noul sistem meteoNoua aparatura furnizeaza informatii meteorologice provenite din satelit
Prin intemiediul calculatoarelor, cu un software adecvat, Noul Sistem Meteorologic Integrat National (SMIN) cu care a fost dotat Inspectoratul Judetean de Protectie Civila asigura integrarea a informatiilor provenite de la mai multe statii RADAR Doppler, informatiilor meteorologice provenite din satelit si a statiilor meteorologice automate dispuse pe teritoriul national.
SMIN-ul fumizeaza servicii specializate atat pentru Institutul National de Meteorologie si Hidrologie cat si pentru unitati ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Transporturilor, Amenajarii Teritoriului si Locuintei, Ministerului Administratiei si Internelor (prin intermediul Protectiei Civile) si nu in ultimul rand Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului.
Sistemul permite vizualizarea si interpretarea limitata a informatiilor meteorologice din zona de responsabilitate si actiune a statiei radar; elaborarea unor avertizari si prognoze pentru urmatoarele 2-3 ore (noiw-casting), extrem de detaliate, privind fenomenele meteorologice periculoase (grindina, vijelii, viscole etc.); imbunatatirea avertizarilor si prognozelor meteorologice pentru 24 pana la 72 de ore; promovarea Romaniei ca Centru Meteorologic Regional specializat pentru S-E Europei.
Distanta de urmarire a statiilor RADAR Doppler este de 460 km fata de locul de dispunere al statiei, pe o inaltime de 20-30 km.
Statiile permit determinarea pozitiei si directiei de deplasare a formatiunilor noroase pe baza intensitatii semnalului reflectat de nori, precum si a vitezei vantului (cu ajutorul frecventelor Doppler).
Imaginile radar se actualizeaza pe ecranele calculatoarelor statiilor de briefing cu o rata de 6 minute.
Inspectoratul Judetean de Protectie Civila nu va substitui, prin informatiile asigurate de SIMIN, activitatea Centrului de Prevedere a Vremii Timisoara, ci va dispune de un instrument puternic care ii va asigura accesul, in timp real, la informatiile referitoare la evolutia situatiei hidro-meteorologice.
In timp, Inspectoratul de Protectie Civila Judetean Arad va asigura difuzarea informatiilor la Inspectoratele de Protectie Civila Judetene din Timis, Caras-Severin si Hunedoara.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • La Strandul Neptun, iarna va fi aproape ca vara

Pentru Ratio Beach nu va exista sezon mort - Virtual Arad News (c)2003Aproximativ zece dintre localurile care isi desfasoara activitatea pe Strandul Neptun in sezonul estival vor tine deschis si in perioada urmatoare, inclusiv in lunile de iarna. Aceasta decizie este pusa de Petre Mihaies, administratorul strandului, pe seama investitiilor facute pe parcursul anului 2003. Patronii insa nu sunt vorbareti atunci cand sunt intrebati cati bani au investit pentru ca terasa lor sa arate mai bine decat a concurentei. 
Ratio Beach, un nou restaurant
Ratio Beach, una din locatiile care a functionat si in anii trecuti pe perioada iernii, vrea sa impresioneze. Si probabil va reusi. 
In prezent se lucreaza la finisarea restaurantului realizat prin inchiderea terasei de pe cladire, care va putea gazdui 350-400 de persoane, programat a fi inaugurat la sfarsitul lunii viitoare. 
"Restaurantul, in suprafata de 566 metri patrati, va fi amenajat in stil austriac, cu semineu, va fi totul la un nivel mult mai ridicat. Trecerea de la restaurantul de jos la cel de sus se va face printr-un coridor exterior care deja e finisat", ne-a declarat patronul. 
Acesta a mai afirmat ca succesul afacerii se datoreaza angajatilor, pentru care a facut investitiile. 
Spune ca nu a mai tinut socoteala banilor pe care i-a tot scos din buzunar pentru amenajarea si dotarea spatiului. 
Daca in prezent numarul angajatilor este de 68, pe timpul iernii se intentioneaza pastrarea a 50 de salariati. 
"Am personal cu care am construit afacerea aceasta. Si pe acesti oameni trebuie sa-i pastrez si trebuie sa-i motivez in permanenta. Pentru ei fac aceste investitii, indirect pentru clienti, indirect pentru mine", a mai adaugat patronul Ratio Beach.
La Space, petreceri studentesti
Discoteca Space "dotata" in aceasta vara si cu o terasa foarte cautata, va continua sa fie locul de distractie al studentilor si in iarna 2003/2004. 
"In data de 8 octombrie vor fi reluate petrecerile studentesti. Pentru aceasta data suntem in tratative cu trupa Voltaj, iar  o saptamana mai tarziu i-am invitat pe cei de la O-Zone", ne-a declarat Daniel Durus, patronul de la Space. 
Acesta a spus vizavi de numarul mare de localuri care vor fi deschise in iarna ca este un lucru normal, in SUA discotecile si cluburile fiind amplasate in zonele mai departate de centrul oraselor. 
Si Corleone este unul din locurile agreate de aradeni - Virtual Arad News (c)2003"Investitiile facute cu terasa au fost destul de mari, nu stiu cati au mai investit atat de mult avand in vedere situatia acestor spatii, suntem destul de putini cei care am facut-o. Vad insa ca lucrurile se rezolva, asa ca voi continua sa investesc". 
Capucinno, casa house
Locul de intalnire al adeptilor celui mai nou gen muzical este de cativa ani Capucinno. Cautata mai ales pentru muzica de calitate, discoteca a facut numeroase surprize amatorilor toata vara, prezenta Dj-ilor si a trupelor de hip-hop fiind pe placul tinerei generatii si nu numai. La iarna, probabil si aici distractia va continua in aceeasi nota consacrata in sezonul estival.
Corleone, jocuri sportive
Un alt loc cautat de aradeni, anii trecuti, pe strand, in lunile de iarna, este Corleone. 
Daca vara sfarsitul de saptamana este rezervat pentru nunti, iarna se organizeaza discoteca sau alte evenimente, balul bobocilor, aniversari, petreceri de sfarsit de an, mese festive. 
De asemenea, in timpul saptamanii in sala vor fi amplasate mese de tenis, jocuri de darts, minifotbal.  
"La noi nu se observa diferente intre cele doua sezoane, vara avem multe nunti, iar iarna alte evenimente, putem gazdui pana la 300 de persoane", ne-a declarat seful de unitate.
Seven Gates, seri specifice
Cladirea care a starnit multe intrebari inca inainte de a fi finalizata si care adaposteste de acum cunoscutul club Seven Gates a fost proiectata de un arhitect timisorean care a castigat locul I in competitia tinerilor arhitecti. 
Structurat pe trei locatii: cafenea, club si terasa, Seven Gates ar putea ramane deschis si la iarna. 
"In doua saptamani vom hotara daca clubul va functiona si pe perioada iernii. In cazul in care vom tine deschis preconizam ca in fiecare sfarsit de saptamana sa organizam petreceri pe diferite genuri de muzica", ne-a declarat Mihai Petrut, patronul clubului.

Marinela Barla - Observator

  • Patru milioane de lei, o noapte in patul lui Ceausescu

Casa de Oaspeti a gazduit numeroase personalitati - Virtual Arad News (c)2003Iliescu, Vadim Tudor si Constantinescu s-au odihnit, pe rand, pe salteaua dictatorului
Autoritatile aradene au hotarat sa inchirieze salile casei de protocol din centrul Aradului care a gazduit importante personalitati din lumea politica romaneasca si nu numai. 
Astfel, pentru patru milioane de lei pe noapte, doritorii pot inchiria apartamentul prezidential unde se afla patul in care, de-a lungul timpului, au dormit, printre altii, Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu, Vadim Tudor si Emil Constantinescu.
Actuala casa de protocol a fost construita in anii 1925-1926, fiind amplasata in centrul Aradului, pe strada Horia, nr. 6. 
Initial, in jurul acesteia aflandu-se un parc. Imobilul a fost ridicat ca resedinta pentru baronul Neumann. 
In timpul regimului comunist, asezamantul a fost preluat de stat. 
In unele dintre incaperi au fost amenajate gradinite de copii, apoi altele au fost transformate in depozite de legume pentru fosta cantina raionala a PCR. In 1969, vechiul depozit, ajuns intr-o stare avansata de degradare, a fost transformat in casa de protocol zero, menita sa gazduiasca personalitati de prim rang. 
Imobilul a fost renovat de comunisti, salile au fost dotate cu toate utilitatile, recapatandu-si luxul de odinioara. 
Dupa Revolutie, casa de protocol a fost trecuta in patrimoniul Consiliului Judetean Arad care a efectuat alte lucrari de modernizare. 
De curand, aceasta a trecut in subordinea Administratiei Domeniului Public si Privat Arad, fiind transformata in ceea ce autoritatile numesc oficial spatiu pentru intruniri, conferinte, simpozioane si activitati tematice de perfectionare a personalului din administratia publica locala din Arad. 
Casa de protocol a fost revendicata de curand de nepotii baronului Neumann.
Urmasii baronului Neumann revendica Casa de oaspetiAdversari, in acelasi pat
In prezent, pe cele doua niveluri se afla amenajate mai multe sali pentru protocol si apartamente de lux, printre care si cel prezidential. 
Acesta este in stil Ludovic al XV-lea, avand mobilierul de culoare alba sculptat.
In apartamentul prezindential au fost gazduite, de-a lungul timpului, personalitati din lumea politica romaneasca si nu numai. Fostul dictator Nicolae Ceausescu a dormit de trei ori in aceasta casa, ultima oara in vara anului 1988 cand l-a intilnit la Arad pe presedintele maghiar.
In campaniile electorale din anii 1992 si 1996, in acelasi apartament au dormit, pe rand, principalii candidati la presedintie, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Vadim Tudor. 
O data cu trecerea locuintei in subordinea Administratiei Domeniului Public si Privat Arad, consilierii judeteni au hotarat sa inchirieze diferite sali,  printre care si apartamentul prezidential. 
Astfel, pentru patru milioane de lei, doritorii vor putea petrece o noapte in luxosul pat in care s-au odihnit Ceausescu, Iliescu si alte importante persoane politice. 
Mai pot fi inchiriate si trei apartamente de lux pentru 3,5 milioane de lei pe noapte, mai multe garsoniere, sufrageria care poate fi folosita ca sala de simpozioane si salonul-bar.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Tinerii juristi romani - in reuniune stiintifica la Moneasa

La Moneasa a avut loc reuniunea tinerilor juristiDesi despre sezonul estival se poate vorbi deja la timpul trecut, statiunea Moneasa continua sa fie solicitata la o capacitate maxima.
In locul petrecerii concediilor, statiunea a devenit in ultima perioada preferata pentru desfasurarea conferintelor si intalnirilor profesionale.
In aceste zile, statiunea Moneasa gazduieste cea de VII-a reuniune stiintifica a Asociatiei Nationale a Tinerilor Juristi din Romania.
La dezbaterile stiintifice, organizate in parteneriat cu Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, sunt prezente cadre universitare de referinta in domeniul juridic, magistrati, notari, functionari din administratia publica locala si centrala, precum si studenti ai facultatilor de Drept din intreaga tara.
Lucrarile Reuniunii au fost inaugurate in prezenta prefectului Dan Ungureanu, prefectul Aradului, a rectorului Universitatii de Vest "Vasile Goldis", prof. univ. dr. Aurel Ardelean si a prof. univ. dr. Gheorghe Nistoreanu, presedintele Asociatiei Nationale a Tinerilor Juristi din Romania (A.N.T.J.R.), acestia apreciind modul in care organizatorii au cooptat la aceste seminarii pe cei mai de seama reprezentanti din domeniul juridic.
Vor participa astfel la sesiunile stiintifice prof. univ. dr. doc. Vladimir Hanga, prof. univ. dr. Victor Duculescu, consilier parlamentar, membru al Academiei Central Europene de Stiinte si Arte, prof. univ. dr. Alexandru Ticlea, decanul Facultatii de Drept "Spiru Haret" Bucuresti, judecator la Curtea Suprema de Justitie, chestorul de politie dr. Arion Tiganasu, directorul Directiei de Cercetari Penale din cadrul I.G.P., Marius Amzulescu, consilier pe probleme juridice in aparatul prezidential, iar mai multi studenti vor prezenta expuneri pe teme de larg interes.
In acest context, s-a desfasurat joi dimineata o prima sedinta pe tema integrarii europene a institutiilor juridice ale statului de drept, in care prof. univ. dr. Victor Duculescu a facut o ampla radiografie a situatiei tarii noastre din perspectiva aderarii la structurile europene. 
Au fost evidentiati principalii factori de responsabilitate, accentuandu-se, totodata, asupra rolului pe care il au in acest proces intalnirile de acest fel.
Dupa prezentarea refratelor pe aceasta tema de catre studenti, dupa amiaza zilei a fost consacrata discutiilor referitoare la punerea in practica a prevederilor noului Cod al muncii. 
Prelegerile au fost sustinute de prof. univ. dr. Alexandru Ticlea, unul dintre cei mai mari specialisti in domeniul dreptului muncii.
Lucrarile au continuat si ieri pe tema reformei legislatiei penale in Romania, moderator fiind prof. univ. dr. Gheorghe Nistoreanu, iar dupa-amiaza lect. univ. dr. Vasile Ciocan, director al Directiei de Politie de Frontiera Oradea a prezentat unele aspecte ale criminalitatii transfrontaliere.
Dupa incheierea lucrarilor invitatii au vizitat, ieri, orasul Arad si Gradina Botanica de la Macea.

Dan Roman - Adevarul

  • De ce fac aradenii agricultura? Din speranta!

Vanzatorii de animale considera nerentabila cresterea acestora - Virtual Arad News (c)2003In mod obisnuit, la sfarsit de saptamana, in Piata Obor se vand si cumpara animale si cereale. 
Ieri, oferta a fost destul de slaba, putinii comercianti incercau sa-si vanda marfa la preturi mici. Cu toate acestea, cumparatorii au fost scumpi la vedere.
Cresterea purceilor, nerentabila
Am vorbit cu mai multi crescatori, care afirma ca nu este rentabil sa cresti porci, la ora actuala. Acum, kilogramul de carne este 35.000 lei, insa se asteapta ca pretul sa mai creasca pana la sarbatorile de iarna. Animalele se vand dupa o apreciere "ochiometrica", caci putini vanzatori au cantare. Purceii de 6 – 8 saptamani costa 300.000 – 400.000 lei perechea, iar un porc de 100 kg este vandut cu 3,5 – 4 milioane. 
Parerea unanima a oamenilor a fost sintetizata de catre Iosif Nemeti, din Sanleani: "Procesatorul vinde carnea la preturi foarte mari, iar mie imi cumpara porcul pe nimic. La trei porci vanduti, un procesator scoate unul gratis. Socotiti in felul urmator: ei cumpara un porc de 100 de kg cu 3,5 milioane. Raman 28-29 kg de carne curata. Organele sunt transformate in mezeluri si vandute, oasele la fel, picioarele sa nu mai vorbim. Mergeti prin alimentari si socotiti cam cat castiga. Iar de noi isi bat joc."
Caii de rasa, adusi pentru … expozitie
Am vazut doi cai deosebiti, din rasa Muran; doua iepe, una de 6 ani, iar cealalta de 7. Pretul de vanzare era de 15.000 de euro/ perechea, insa proprietarul afirma ca vine la piata numai asa, de fala, caci nu prea sunt cumparatori, iar el nici nu prea isi doreste sa vanda. Nici aici cresterea nu este prea rentabila caci intr-o iarna un cal  "mananca" vreo 40 milioane de lei, ceea ce inseamna 5-6.000 kg de lucerna. Plus ingrijirea.
Un alt cal, al carui proprietar pretindea ca este pur sange englez, de 4 ani, era scos la vanzare pentru 25 de milioane de lei.
Saracie mare…
Nici pretul vitelor nu este multumitor pentru proprietari – se cer in jur de 11 milioane, insa cumparatorii nu ofera mai mult de 8, chiar daca costurile pentru crestere si ingrijire sunt destul de mari. "Eu am 72 de ani, dar asa saracie ca anul acesta nu am mai vazut. Ar trebui sa primesc vreo 15 milioane. Nu se mai merita sa cresti animale. Noi avem si pamant, dar nu ne mai permitem sa il lucram asa ca l-am dat la o asociatie, dar am primit numai 100 kg de grau/hectar. Suntem in varsta, vrem sa lichidam gospodaria incetul cu incetul, nu mai putem", spune Ioan Averescu, din Arad.
Cerealele, scumpe pentru cumparatori
Anul acesta se poate spune ca cerealele au un pret bun pentru cei ce le vand. Crescatorii de animale insa se lamenteaza. Ion Kalenci, din Cicir, creste animale de o viata, iar recolta pamantului pe care il detine s-a cam terminat, asa ca a cumparat cativa saci de ovaz de la piata. Nu a fost prea multumit de oferta de ieri. Suta de kilograme se vinde cu 650.000 – 700.000 lei. Tot atat costa si floarea soarelui, graul, porumbul.
***
Pe la ora 11 targul era deja spart. Oamenii plecau spre casa. Ziua de piata a inceput pentru ei in zori. Spatiul ramane pustiu pana vinerea viitoare, cand se va umple iarasi de larma si agitatie. Oricum, agricultorii sunt de parere ca nimic nu mai este rentabil: nici animalele, nici agricultura. Totul este facut numai din spe-ranta ca, intr-o buna zi, lucrurile se vor mai indrepta.

Roxana Naiman & Corina Olariu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]