Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad in colaborare cu Radio Arad transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei".
Pentru a o asculta face-ti click aici
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Marti, 24 iunie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Emotii, sperante pentru absolventii de liceu. A inceput Bacalaureatul!

Bacalaureat - Proba orala la Limba si literatura romana* Proba orala la Limba si literatura romana
* In topul preferintelor- subiecte din romane
Prima zi de bacalaureat. Prima proba, si cea cu cele mai mari emotii, Limba si literatura romana, oral. 
E prima confruntare fata in fata a absolventilor cu alti profesori, de la alte scoli, pe subiecte din toata materia din cei patru ani de liceu. 
Liceul de Arta"Sabin Dragoi", orele diminetii. 
Foarte putini au iesit deja din "focurile" probei orale, numai cu ADMIS, multi isi asteptau randul, altii se cautau pe liste pentru a sti cand intra, profesorii isi incurajau elevii, colegii din alte clase erau curiosi ce s-a dat, care e atmosfera, cum sunt profesorii din comisie. 
Asteptare. Se statea in fata scolii, sau la mica terasa de langa cladire, sau in holul de la intrarea in scoala. 
Prima persoana cu care am stat de vorba a fost o profesoara. Mihaela Pacurar este diriginta la o clasa a XII-a si a venit sa isi sustina "copiii". 
Ca orice mama, se molipseste de la emotiile lor, desi recunoaste ca "am avut o clasa buna, cu noua medii peste 9, cu seful de promotie din toate-scolile (n.n. Tudor Boldea)". 
Pana acum, din cate a remarcat diriginta, subiectele sunt usoare. Si este convinsa ca "dupa primele ture, starea lor intra in normal".
Ne indreptam spre o banca din hol. Cativa isi asteapta randul. Paul nu pare tocmai ravasit de emotii, comunica jovial, fara inhibitiile examenului. Intrebarea fireasca: ce subiect ar vrea sa aiba? "Ceva usor"
Adica: "Din romane - Ion, Morometii, Padurea spanzuratilor." Si ce nu? "Eminescu, cred. Si in general poezie. Desi cu versuri m-am salvat tot anul", comenteaza. Noul sistem cu admis/respins ii convine. "E o toleranta mai mare la admis"
Pe urmatorul interlocutor, aflat in acelasi grup, il intreb direct: "Tu cand intri?". "Eu sunt profesor", aflu cu uimire. 
Cei iesiti din focurile examenului isi impartasesc impresiile Foarte tanar, Calin Teuca este profesor de religie de doi ani in scoala si a venit sa isi sustina moral si spiritual elevii. "Intotdeauna mi-a placut sa fiu alaturi de ei. Varsta isi spune cuvantul", ne marturiseste profesorul de religie. 
Raluca Ionela Ardelean tocmai a iesit. Toti o asalteaza. Atmosfera se mai calmeaza si Raluca ne povesteste cum a fost; "La subiectul 1 am avut ceva din Nicolae Iorga iar la ai doilea - subiectul romanului Enigma Otiliei." A iesit cu ADMIS si cu calificativul "de nota 10". 
Acuma, ca a luat un 10 virtual, ar fi preferat sa fie cu nota si acest examen. Emotii? "La inceput putin, cand am citit, dar apoi nu"
Nagy Ildiko se cauta pe liste. "Emotii, normal, ca toata lumea", desi s-a mai linistit un pic, vazand ca toti au fost admisi. 
Ce subiecte prefera, am intrebat-o. "Ceva usor. Roman, nu poezie", a fost raspunsul. 
O mai veche cunostinta a noastra, Emanuel Barbat. Si el urma ea intre. Preferinte? "Ceva din roman - traditional, obiectiv, modern. De la Liviu Rebreanu la Marin Preda. Nu-mi place poezia. Nu stiu daca ar fi vreun subiect din poezie care sa imi placa. Nu ca ar fi grele, dar nu au consistenta." 
Dupa cateva clipe de gandire, revine: "Nu cred sa fie vreo problerna. Cred ca-l iau". 
Referitor la noutatea cu admis/ respins, la romana nu-i pare rau ca e asa, dar la limba straina da. "Acolo sigur luam nota mare si asta imi ridica media". 
Nici nu am terminat de vorbit, ca Emanuei este strigat ca "acuma urmeaza". 
Cam asa stateau lucrurile in prima zi de bac, la proba terifianta de Limba si literatura romana Toti care au intrat au iesit fericiti, usurati, ca "admis". Toti care asteptau preferau roman, nu poezie. 
Oricum, mai toate spaimele se topesc cand vad subiectele, cand constata ca profesorii din comisie sunt "de treaba" si nu tin mortis sa ii pice. 
Aceeasi proba continua si astazi, la cele 13 centre din judet. Maine incepe o alta proba orala, cea la Limba straina, care va dura tot doua zile. 
Iar apoi, pentru unii, proba orala la Limba materna. 
Succes, in continuare, pentru toti!

Catalina Latu - Adevarul

  • 100% promovabilitate la tara

Rezultatele de la Capacitate au fost asteptate cu multa nerabdare - Virtual Arad News (c)2003Rezultatele concursului de capacitate pentru judetul Arad arata ca 76,58% din candidati au promovat examenul.
Locul de frunte il ocupa un olimpic la matematica, Adrian Marius Ambrus, de la Colegiul National "Elena Ghiba Birta", care a "recidivat" si la capacitate, terminand cu aceeasi nota cu care a absolvit ciclul gimnazial, adica 10.
Promovabilitate 100% s-a realizat la Colegiul National "Moise Nicoara" din Arad, dar si in comunele Draut, Halmagel, Nadab, Plescuta, Semlac, Silindia, Sofronea si Taut.
Medii intre 9 si 10 au avut 352 elevi.
Din pacate, eleva Scolii generale nr. 2 din Curtici, Emanuela Carpaci, singura care a avut curajul sa se prezinte la examen din scoala situata in cartierul de rromi al orasului de la marginea tarii, a ratat capacitatea din cauza probei la limba romana, desi a avut note de trecere la celelalte probe.
Pentru ea, dar si pentru cei care nu s-au prezentat in aceasta sesiune exista sansa sesiunii de vara, pentru care intre 1 si 4 iulie se fac inscrieri, examenele urmand sa inceapa in 25 august.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • In iulie incepe ridicarea masinilor parcate pe trotuar sau pe spatii verzi

Din iulie parcarea pe totuare va fi sanctionataAmenda pentru stationarea ilegala va depasi 1,5 milioane de lei!
Un utilaj modern de ridicare a masinilor a "imbogatit" parcul auto al Parktronic. 
Directorul societatii ne-a informat ca in circa doua saptamani se va recurge, impreuna cu echipaje ale Politiei si gardienilor publici,  la ridicarea masinilor parcate neregulamentar (pe trotuare si spatii verzi), nu doar a celor care timp de mai multe zile nu au plati taxa de deblocare a rotilor.
Pe Calea Aurel Vlaicu au fost deja instalate parcometre, o parte dintre ele fiind operationale, celelalte urmand a fi puse in functiune in cursul acestei saptamani. 
Tariful orar de parcare corespunde Zonei II, adica 4.000 de lei, respectiv, 2.000 de lei pentru jumatate de ora.
Cunoscut fiind faptul ca mai ales in zona Fortuna s-a impamantenit printre soferi parcarea pe trotuarul din fata blocurilor, subliniem ca Parktronic, impreuna cu Politia sau cu gardienii publici, initiaza peste maxim doua saptamani operatiunea de ridicare a masinilor parcate neregulamentar.
Am fost informati ca s-a adus deja la Arad un utilaj de ridicare a masinilor in conditii de siguranta si ca Parktronic va actiona si la sesizarile cetatenilor.
Concesionarul activitatii de parcare mai trebuie sa incheie un protocol de colaborare cu organele abilitate (Politie, Gardieni), pentru a ridica masinile care ocupa domeniul public. 
Astfel, soferul contravenient va plati atat tariful de eliberare a masinii (din spatiul de pe Campul Linistii) de 1,2 milioane de lei plus TVA, cat si amenda contraventionala aplicata de organele de ordine publica.
Pana acum, au fost ridicate doar 10 masini, care au fost lasate mai mult timp blocate pe strada.

Simona Mazare - Observator

  • Valea Cladovei,  Paradisul de langa noi

In satul Cladova localnicii sunt bucurosi de oaspeti - Virtual Arad News (c)2003La jumatate de ora de Arad, banii se scurg printre degetele autoritatilor locale
Terra Incognita a judetului Arad 
Nu vom zabovi asupra celor exprimate anterior, decat facandu-va un mic rezumat. In contextul in care o societate germana a ajuns mai presus de etica profesionala promitand excursii organizate si practicarea sporturilor extreme in Muntii Zarandului, realitatea din teren s-a dovedit a fi alta. 
Aradul duce lipsa de ghizi turistici, de organizatori de "expeditii" si facilitati in ceea ce priveste confortul celor care ne viziteaza. 
In afara de zona Siria si Moneasa, restul judetului se zbate intr-o bezna specifica imaginii consacrate despre Transilvania: pustietate, salbaticiuni, nici un semn de civilizatie. 
Turism salbatic 
In ultimii ani, una dintre destinatiile favorite ale aradenilor in materie de petrecerea timpului la iarba verde a devenit Valea Cladovei. 
In mare, s-ar putea spune ca aceasta zona este un mic coltisor de Rai, accesibil pana si posesorilor de Trabant. 
Mai greu stau lucrurile cu transportul in comun, dar cei doritori pot ajunge aici prin doua moduri: cu trenul pana la Paulis si de acolo pe jos (4 ore) sau cu tramvaiul pana la Ghioroc si de acolo pe traseul marcat prin padure (2 ore). 
Valea prezinta tot ceea ce-i trebuie unui "Indiana Jones" de week-end: spatiu verde, padure, parau, apa de izvor, drum accesibil etc. 
Un baraj artificial completeaza splendid si spectaculos peisajul. Nu e de mirare ca la fiecare sfarsit de saptamana zeci (daca nu sute) de aradeni isi petrec cateva ore linistite in acest colt de Rai. 
Dar ce-i aseapta acolo nu a fost prevazut nici in vreun proiect al Consiliului Judetean, nici intr-o documentatie de obtinere a fondurilor extrabugetare, nici macar intr-un loc pe harta judetului. 
Indiferenta si delasare 
Oricat de mult ar promite zona pomenita, trebuie sa vedem si reversul medaliei. 
Intr-o astfel de localitate, sosesc 40 de paini saptamanal, in doua transe. 
Tot la Cladova poate fi vizitat si un santier arheologic - Virtual Arad News (c)2003 Cu toate ca exista o pensiune si un camping, turismul nu este la el acasa. 
Din cauza secetei, fantanile localnicilor au secat in buna parte, iar singurul izvor (cu o apa de invidiat) a fost siluit de cei care isi duc veacul de pe urma padurii. 
Apa nu mai este potabila, dar poti sa vezi cam ce fel de mancare prefera lucratorii la padure in functie de resturile care le-au aruncat in el. 
Pe putin 1.000 de persoane au calcat pe Valea Cladovei de Ziua Muncii. Atunci, totul era in regula. Izvorul era curatat, accesul la parau era neingradit, iar locurile de campat, cu miile. 
Peste o luna, schimbare radicala. Iarba ajunsese cat un stat de om, Cladova si Cladovita isi dadeau ultima suflare in timp de seceta, iar despre izvorul amintit mai sus, ce sa mai vorbim? 
Desi ar fi de competenta autoritatilor locale sau a angajatilor Directiei Silvice sa intretina cum trebuie aceasta minunatie a naturii, se pare ca cei mentionati mai sus, au treburi mult mai importante. (Pe parcursul documentarii noastre am reusit sa fim martori ai unui fenomen care i-ar putea intrista pe ecologisti. De undeva de langa birtul satului cinci oameni s-au imbarcat intr-un DAC, au pornit inspre padure si s-au intors a doua zi dimineata cu cateva tone de lemne.) 
Urlet in pustiu 
Iata cum o avere s-a scurs printre degetele celor care administreaza tinutul. 
Paradoxal, Cladova este un sat de oameni muncitori, crescuti asa cum ii place romanului de vita veche, primitori, care degraba iti intind o mana de ajutor atunci cand dai de necaz. 
Din nefericire, aceasta nu se vede dincolo de hotar. Si pentru a va lamuri de posibilitatea exploatarii Vaii Cladovei, mai servim un exemplu (din documentare proprie) amatorilor de foto safari sau camera-hunting ce ar putea sa-si vada visul indeplinit in Muntii Zarandului. 
Se stie ca familiile de lupi reprezinta un trofeu valoros pentru acesti entuziasti, iar padurile din jurul Vaii Cladovei le pot indeplini visul. 
De asemenea, la doar cativa kilometri de sat isi fac veacul cerbii si caprioarele, iar la cativa zeci de metri deasupra vaii planeaza majestuos uliul.
Pentru cei care doresc sa innopteze pe Valea Cladovei exista in apropiere si un motel - Virtual Arad News (c)2003Vacante pentru cei cu bani 
Nu este, iata, nici o mirare atunci cand cineva isi mai ridica o casa de vacanta pe Valea Cladovei., Strandul Neptun, Ceala sau Ghioroc sunt pur si simplu depasite in materie de gust atunci cand vorbim despre casele de vacanta. 
Cei cu dare de mana si-au construit aici cea de- a doua locuinta, convinsi fiind nu de cine stie ce facilitati oferite de autoritati, ci doar de frumusetea zonei. 
Pe de alta parte, o multime de locuri intravilane, situate parca in Paradis sunt scoase la vanzare asteptand ca pe teritoriul lor sa se ridice alte case de vacanta. 
Ei bine, peste toate acestea domneste o nepasare si o delasare, cel putin suspecte. Intr-o perioada in care sunt promise vacante pe malul marii, peste sute de kilometri la contravaloarea a doua lazi de bere, la nivel local nu se face absolut nimic.
Trenurile supraaglomerate alunga doritorii de aer curat, legaturile cu autobusul scot peri albi si celor mai rabdatoare persoane, iar lipsa unor minime facilitati te face sa crezi ca pe Valea Cladovei nu au loc decat bastinasii.
Or, dupa cum se vede, in ciuda acestei taceri neexplicabile, aradenii isi petrec, cu sutele, week-end-urile pe Valea Cladovei, fara programe sociale, fara reduceri de preturi, dar si fara apa de la izvor si fara concursul autoritatilor locale. Nimeni nu si- a dorit sa gaseasca vata pe bat sau popcorn vandut la liber pe Valea Cladovei.
Dar, parca ar mai trebui din cand in cand curatat izvorul, reparat drumul de acces, amplasate unele indicatii si multe alte nimicuri aducatoare de bani. Caci, cu putina inteligenta, cei care trag fraiele zonei, ar putea uduce si alti bani la buget, cu minimum de investitii, doar dezvoltand un turism de week-end pentru orasenii toropiti de caldura si devorati de tantari.
Aceasta este, in linii mari, Valea Cladovei. Un loc pe care l-am considerat un exemplu despre ce este si ce ar putea sa fie turismul local. In numerele noastre urmatoare vom vizita si alte locuri, cel putin la fel de frumoase, care v-ar putea starni interesul. 
Sa speram ca demersul nostru nu va fi in zadar, iar mintile luminate vor gasi solutii de promovare a Paradisului de langa noi.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Un aradean muscat de vipera a fost la un pas de moarte

Un tanar din Ineu a fost muscat de o vipera cu cornIn data de 19 iunie 2003, in jurul orei 20.30, aflandu-se in timpul liber la padure pentru a-si ajuta tatal la munca, sergentul Mihai Bar, de la Statia Ineu a Grupului de Pompieri "V. Goldis" al judetului Arad, a fost muscat de o vipera. 
Militarul a fost transportat de urgenta la Spitalul din Ineu si apoi la cel din Arad, la ambele constatandu-se lipsa serului antiviperin. 
Prin intermediul sefului Centrului Medical nr. 4 Bucuresti, evenimentul s-a raportat la dispeceratul Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, iar de aici s-a luat legatura cu seful SMURD Tg. Mures, care a hotarat sa trimita trei din cele cinci doze de ser antiviperin. 
Intrucat SMURD Tg. Mures nu mai are in dotare elicopterul, care a fost pierdut impreuna cu echipajul pe timpul unei misiuni umanitare din iarna acestui an, s-a apelat la Inspectoratul Judetean de Politie Mures, pentru punerea la dispozitie a unei masini rapide. 
Concomitent, la diligentele comandantului brigazii, Spitalul Municipal Oradea a pus la dispozitie trei doze de ser antiviperin, care au fost transportate cu masina marii unitati. 
Pentru ca trecuse mai mult de patru ore de la muscatura, a mai fost necesara inca o doza, pusa la dispozitie de SMURD Tg. Mures si transportata cu masina IJP Mures, care a ajuns la Arad in jurul orei 5. 
Pacientul se afla acum in afara oricarui pericol.

Adina Cosa - Ziua de Vest


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]