Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 25 august 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Ungaria critica decizia Romaniei privind Statuia Libertatii de la Arad

Presedintele Forului Democratic Ungar - David Ibolya militeaza pentru reamplasarea Statuii LibertatiiPresedintele Forului Democratic Ungar (HDF - opozitie), Ibolya David, si-a exprimat speranta ca premierul roman, Adrian Nastase, va reveni asupra deciziei adoptate de Ministerul roman al Culturii, care a respins reamplasarea Statuii Libertatii de la Arad, transmite MTI.
Ibolya David a apreciat, intr-un comunicat, ca motivele evocate in acest sens de ministerul roman sunt "nationaliste, inguste si partinitoare".
"Contextul istoric si caracteristicile Transilvaniei nu pot fi neglijate. Un astfel de diletantism profesional si politic nu poate fi compatibil cu notiunile de buna vecinatate si identitate europeana", a subliniat ea.
Reactia presedintelui HDF are loc ca urmare a anuntului Ministerului roman al Culturii, potrivit caruia Comitetul pentru Monumente Publice a refuzat, in cadrul sedintei din 18 iulie, sa aprobe reamplasarea Statuii Libertatii din Arad.
La randul sau, presedintele Partidului Socialist Ungar (HSP), Laszlo Kovacs, a apreciat ca decizia Ministerului roman al Culturii constituie un "element ingrijorator" in relatiile dintre Ungaria si Romania.
"In ce ma priveste, voi face demersuri pentru a determina ambele parti sa se angajeze intr-o directie pozitiva", a adaugat el.

Romania Libera

  • Ajutor de os domnesc pentru vagoanele de calatori

Printul Radu vrea sa sprijine fabrica de vagoane Astra CalatoriPrincipele Radu de Hohenzolern-Veringen, aflat de curand in vizita la Arad, s-a decis sa intervina si sa sprijine cateva din obiectivele locale. 
Dupa ce a vizitat Astra Vagoane Calatori, Feroneria si Contor Zenner, impreuna cu subprefectul Florin Remetan, principele s-a aratat incantat de evolutia spectaculoasa din ultimii ani de la Astra si a decis sa ajute pe mai departe societatea, promitand ca in intalnirile cu oameni de afaceri din occident va promova imaginea societatii aradene. 
A transmis, de asemenea, in numele familiei regale, ca se doreste includerea castelului de la Savarsin in circuitul civil, dublat de atragerea localnicilor in  actiunea de administrare a domeniului. 

Adriana Barbu - Observator

  • Cate 20 de euro "pentru a trece cu bine granita"

933 de romani au fost intorsi de la granita in 24 de orePolitistii de frontiera s-au infiltrat in trei microbuze apartinand unor firme din Galati
Politia de Frontiera continua sa organizeze actiuni de infiltrare a lucratorilor proprii printre pasagerii autocarelor si microbuzelor ce deruleaza transporturi in spatiul Schengen. 
Scopul acestor actiuni este de a "combate migratia" ilegala a cetatenilor romani in strainatate care sub paravanul turismului organizat incearca sa ajunga in spatiul Schengen prin intermediul unor firme de transport sau de turism. 
Atentii la granita 
O astfel de actiune s-a desfasurat si la sfarsitul saptamanii trecute. 
44 de cetateni romani care urmau sa ajunga in scop turistic in Italia, cu trei microbuze apartinand unei firme din Galati, au fost intorsi din drum. 
Cu primul microbuz au calatorit 15 persoane. O parte dintre acestea au fost imprumutate cu sume cuprinse intre 150 si 500 de euro pentru a face dovada mijloacelor de intretinere la iesirea din tara. 
De asemenea, inainte de a ajunge in vama, pasagerilor (inclusiv politistului de frontiera) li s-au solicitat cate 20 de euro "pentru a trece cu bine" granita. 
Suma colectata nu a fost folosita de transportatori la vama. Totodata, din studiul documentelor mijlocului de transport a rezultat ca microbuzul urma sa se intoarca fara pasageri in fara. 
Pasagerii au declarat insa ca dupa un sejur de trei zile in Italia se vor intoarce in tara cu aceeasi masina. 
Fara chitante 
Cu ocazia venficarii unui alt microbuz, apartinand tot unei firme de transport din Galati s-a constatat ca firma a solicitat pasagerilor 140 de euro si nu a eliberat chitante, vouchere sau alte documente turistice din care sa rezulte scopul deplasarii. 
Inadvertente 
In cel de-al treilea microbuz in care s-au infiltrat politistii de frontiera calatoreau 15 cetateni romani care aveau aceeasi destinatie, Italia. 
Din studiul documentelor masinii, politistii au constatat ca intre ce apare in foaia Interbus prezentata de sofer si declaratiile pasagerilor existau inadvertente, destinatia finala a calatoriei nefiind nici macar mentionata in document. 
4.000.000 de lei amenda 
Cei 44 de cetateni romani au fost intorsi de la granita. Firmele de transport au primit o amenda de 4.000.000 de lei fiecare. 
De asemenea va fi informata Autoritatea Rutiera, Romana pentru a lua masurile ce se impun in astfel de cazuri (suspendarea licentei de transport, daca este cazul). 
In ultimele 24 de ore, 933 de cetateni romani au fost intorsi de la granita.

Claudiu Oprean - Agenda zilei

  • Muscat de vipera

Un barbat din Caras-Severin a fost salvat la Spitalul Judetean Arad dupa ca a fost muscat de o vipera Un barbat de 29 de ani din localitatea Sighevita, judetul Caras-Severin, a fost internat de urgenta la Spitalul Judetean Arad, dupa ce a fost muscat de o vipera, sambata seara, in timp ce era la scaldat, transmite Mediafax. 
Gheorghe Dragomir se afla impreuna cu prietenii la scaldat, iar cand a iesit din apa a simtit o intepatura la degetul de la picior. 
"Am vazut vipera in iarba si am improvizat imediat un garou, dupa care am insemnat pielea in jurul muscaturii. Prietenii mei m-au dus mai intii la spitalul de la Moldova Noua, insa aici nu aveau ser antiviperin", a declarat barbatul. 
Victima a fost transportata in cele din urma la Spitalul Judetean Arad, unde medicii i-au administrat imediat serul antiviperin. 
Barbatul a fost internat la Terapie Intensiva, iar medicii spun ca starea acestuia este buna si ca este in afara oricarui pericol.

Evenimentul Zilei (Edtia de Vest)

  • Festivalul de la Moneasa, ca in vremurile sale bune...

Parada portului popular in Statiunea Moneasa - Virtual Arad News (c)2003Festivalul - concurs al tinerilor interpreti de muzica populara de la Moneasa a ajuns la a XXXIV-a editie.
Pana in 1989 festivalul se desfasura in ziua de 24 august si era o mare sarbatoare pentru intreaga zona, statiunea devenind neincapatoare: localuri pline, cozi uriase la mici si bere...
Editia din acest an a avut loc tot intr-o zi de 24 august. Si organizatorii - Consiliul Judetean Arad, Centrul Cultural Judetean, Orchestra Populara "Rapsozii Zarandului", S.C. Moneasa S.A. si Primaria Moneasa - s-au putut declara multumiti pentru ca ieri, la Moneasa, a fost - asa cum imi spunea cineva - ca pe vremuri: strandul a fost plin, terasele de la Hotel Parc, Tanamera, Hotel Moneasa nu aveau locuri libere, aleile aglomerate iar de-a lungul vaii Dezna fumegau, unul langa altul, gratarele turistilor. 
Aglomeratie mare a fost si la Gradina de vara, locul de desfasurare a concursului si spectacolului folcloric. Cei care nu si-au gasit locuri pe banci au urmarit programul artistic stand pe iarba, pe deal.
"Ne bucura aceasta zi" - ne-a marturisit d-na Sanda Kern, manager general la S.C. Moneasa. 
"Este frumos, este soare si multa lume. Ne simtim cu roade implinite dupa programele pe care incercam In timpul festivalului de la Moneasa, publicul a umplut pana la refuz teatrul de vara - Virtual Arad News (c)2003 sa le dezvoltam de cativa ani, de a diversifica oferta in Statiunea Moneasa. Si suntem onorati ca in publicul atat de numeros s-au aflat personalităti si oficialitati de seama".
Intr-adevar am vazut ieri multa lume buna la Moneasa. 
L-am intalnit pe prefectul judetului, av. Dan Ungureanu, pe vicepresedintii C.J.A., Gheorghe Falca si Claudiu Cristea, directorul Centrului Cultural judetean Marius Lazurca, primarul Monesei, Terentie Condea etc. care au tinut sa participe la aceasta manifestare culturala de prestigiu.
Spectacolul - prezentat de simpatica jurnalista de televiziune Izabela Vekas - a inceput cu concursul tinerilor interpreti de muzica populara la care s-au prezentat - dupa o preselectie - 14 concurenti din judetele Arad, Alba, Bistrita, Sibiu, Hunedoara, Cluj.
Ei au interpretat, la alegere, o doina sau o balada si apoi un cantec cu acompaniamentul prestigioasei orchestre de muzica populara "Rapsozii Zarandului". 
Dupa mai bine de doua ore un juriu competent - condus de Gelu Stan, redactor-sef la Radio Timisoara - a acordat următoarele premii:
Purja Lenuta (Bistrita) - marele premiu
Iuliana Suciu (solista a Ansamblului "Junii Crisului" Dieci) - premiul I 
Andreea Faur (Cluj) - premiul II
"Junii Crisului" din Dieci au plecat acasa cu numeroase premii - Virtual Arad News (c)2003 Alina Bora (solista a Ansamblului "Junii Crisului" Dieci) - premiul III
Paula Pasca (Santana) - premiul special al tineretii, Editura Mirador, 
Flavia Puica (solista a Ansamblului "Junii Crisului" Dieci) - mentiune, 
Ovidiu Andrei Olar (Hunedoara) - mentiune, 
Ioana Lubuzan - mentiune, 
Floarea Moga (Alba) - premiul special, Ovidiu Faur (Sibiu) - premiul special al Primariei Moneasa, 
Angelica Flavia Puica - premiul pentru cel mai frumos costum (din partea S.C. Tanamera S.R.L. - patron Rodica Groza).
Premiile totale s-au ridicat la peste 12 milioane.
In continuarea spectacolului au sustinut recitaluri cunoscutele interprete din Arad: Dana Dudas, Malvina Nagy si Cornelia Caprariu Roman. 
Finalul festivalului a apartinut invitatilor de onoare Nicoleta Voica si Cornel Borza care au fost indelung aplaudati de sutele de spectatori prezenti in Gradina de vara a statiunii Moneasa.
A fost - in opinia tuturor oamenilor cu care am stat de vorba - o editie foarte reusita pentru care organizatorii merita felicitari.

V. Filip - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]