Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 25 octombrie 2003

Stirile TVA aici
Pulsul zilei aici
  • Mesajul prefectului judetului Arad, domnul. Vasile Dan Ungureanu de Ziua Armatei Romane
De Ziua Armatei prefectul Aradului i-a felicitat pe militari - Virtual Arad News (c)2003Ziua Armatei Romane – sarbatorita in fiecare an in data de 25 octombrie,cand ultima palma de pamant romanesc a revenit intre granitele patriei – imi ofera prilejul sa transmit tuturor celor care slujesc tara sub arme cele mai sincere si calde felicitari, impreuna cu urarea de a avea pe mai departe cele mai mari satisfactii in armata si in viata personala, cu sanatate si fericire.
In mod deosebit, adresez corpului ofiterilor din garnizoanele judetului Arad, ostasilor si angajatilor civili, rezervistilor si veteranilor de razboi, tuturor celor care au servit si servesc Armata Romana, multumiri si recunostinta pentru stradaniile lor in perfectionarea pregatirii militare si intarirea capacitatii de aparare a tarii, pentru onoarea si prestigiul care le-au castigat in tara si in afara Romaniei.
Va transmit tuturor ganduri bune, asigurandu-va de inalta noastra consideratie.

Vasile Dan Ungureanu - Prefectul judetului Arad
  • Se apropie termenul de evacuare a Palatului Cenad

Palatul Cenad a ramas cu un statut incert - Virtual Arad News (c)2003Partidul Democrat este la mana Ministerului Administratiei
Palatul Cenad este unul dintre imobilele cele mai impunatoare ale municipiului, adapostind, pe langa persoane fizice si persoane juridice, partide politice si birouri ale primariei. Statutul juridic al palatului a creat, de-a lungul timpului, mari probleme. Prefectura, in administrarea caruia se afla, a solicitat, la un moment dat, evacuarea chiriasilor.
Subiectul evacuarii a fost lasat, pentru o perioada de mai bine de un an, pe linie moarta. 
Odata cu intrarea in vigoare a legii prin care partidele politice pot depune cerere de cumparare a sediului in care isi desfasoara activitatea, problemele au luat din nou amploare. 
Organizatia judeteana a Partidului Democrat, care detine o suprafata de aproximativ 180 de metri, sustine ca, in actuala situatie, nu mai stie carei institutii sa se adreseze pentru a-si cumpara sediul, fiind vorba despre un abuz politic si despre o administratie bicefala, impartita intre Consiliul Local si Prefectura. 
"Noi am avut un proces cu Prefectura, care a vrut sa ne evacueze, proces ce s-a intins pe o perioada de mai bine de un an si jumatate si pe care l-am cagtigat, dar contractul nostru este semnat cu Recons, care se afla in subordinea Consiliului Local. 
Oricum, faptul ca am fost tarati intr-un astfel de proces ne-a determinat si facem orice pentru a impiedica, in viitor, manifestari de acest gen din partea unui partid aflat la guvernare care doreste sa evacueze fortat un adversar incomod"
, a declarat Gheorghe Seculici, presedintele democrat. 
Claudia Macra, din cadrul Primariei, a subliniat, in replica, faptul ca pentru spatiile ocupate de primarie exista un ordin al prefectului de transmitere in folosinta cu titlu gratuit. 
"Palatul apartine Domeniului Public de Interes National, aflandu-se in administrarea prefecturii. Nu s-a restituit Primariei, la fel cum s-a intamplat cu Palatul Administrativ, care ne apartine, si in cadrul careia Prefectura si Consiliul Judetean se afla in virtutea unor bune relatii. Palatul Cenad a ramas cu un statut incert"
Cum toate drumurile duceau la prefectura intrebarile noastre au fost adresate in acea directie. 
Surprinzator, insa, raspunsurile s-au lasat asteptate, invocandu-se secrete de serviciu. 
Totusi, dupa multe insistente, ni s-a spus ca, de luna trecuta, Palatul se afla in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, care a cerut o situatie cu toate spatiile aflate pana atunci in administrarea prefecturii. 
Lista a fost trimisa, cu mentiunea ca in Palatul Cenad mai exista contracte de inchiriere, voci din prefectura sustinand ca PD nu a castigat procesul, ci i-a fost mentinut statutul dc chirias, care va expira in februarie 2004.
"Dupa aceasta data, daca li se va cere sa plece, vor trebui sa se conformeze. Daca doresc sa faca cerere de cumparare, o pot face si se va analiza ulterior daca un bun al statului va putea fi dat spre vanzare unui partid politic", ne-au declarat surse din prefectura.

Mihaela Iancu - Observator

  • Parlamentarii aradeni s-au intalnit cu prefectul

Prefectul s-a intalnit cu parlamentarii aradeniAu lipsit la intalnire alesii stabiliti in Bucuresti
Ieri, parlamentarii de Arad, au fost invitati la sediul Prefecturii Municipiului Arad, pentru a purta o serie de discutii cu membrii Consitiului Judetean, Consiliului Municipal despre proiectul bugetului de stat pe anul 2004, referitor la judetul Arad. 
Astfel, s-a discutat despre sumele defalcate pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei, care inregistreaza o crestere insemnata fata de anul trecut. 
Aceasta crestere a subventiilor este mare si datorita volumului mai mic de resurse utilizate in acest an. 
De asemenea, parlamentarii care reprezinta judetul nostru au fost rugati sa urmareasca si sa sprijine alocarea de sume de la bugetul de stat pentru cheltuieli de capital, adica pentru investitii. 
In timpul sedintei s-au abordat si alte teme, cum ar fi cea a drumurilor care necesita o importanta investitie. 
Pe langa modernizarea lor mai este necesar si refacerea lor in anumite zone. 
Cea mai mare problema s-a intalnit in domeniul social. Majoritatea spitalelor necesita investitii majore cum ar fi Spitalul din Ineu, pentru continuarea lucrarilor sau pentru trecerea acestui obiectiv la Compania Romana de Investitii in vaderea terminarii lui ca alta destinatie. 
De asemenea s-a mai discutat delicata problema a spitalelor din Sebis si Gurahont, unde spitalul nu are banii necesari pentru a asigura mancare bolnavilor. 
Importantele puncte care trebuie atinse anul acesta sunt: Asigurarea de fonduri pentru finalizarea lucrarilor de reabilitare a drumurilor nationale Arad-Oradea si Varfurile-Varsand, alocarea sumelor necesare punerii in functiune a noilor spatii de la Directia finantelor publice, prevederea sumelor necesare pentru continuarea lucrarilor de modernizare a statiei CFR Arad si finantarea lucrarilor de modernizare a liniei CF pe coridorul IV si a liniei CF Arad-Brad. 
In proiect mai este prevazuta urgentarea pregatirilor pentru finantarea lucrarilor la traseul de autostrada Nadlac-Lugoj urmarindu-se totodata realizarea unei centuri rutiere in partea de sud-vest a municipiului Arad, intre DN 7 si D5 69- Arad-Nadlac si Arad- Timisoara. Proiectele dupa cum puteti observa sunt multe si pline de sperante, rezultatele sa speram ca vor aparea in cat mai scurt timp. 

G. Monica - Agenda zilei

  • Falimentul sistemului sanitar.  La Arad, copiii stau cate doi intr-un pat!  

Doctorita Dana Oprea este nemultumita de conditiile de la PediatrieSpitalizarea unui copil bolnav de o afectiune contagioasa este, in orasul european Arad, un cosmar. Si intr-o tara subdezvoltata, situatia din clinica de pediatrie ar fi tolerata cu greu. 
La Arad, pe 30 de paturi din sectia de infectioase, dorm 50 de copii! 
Intr-o alta cladire cu acelasi specific, in 17 paturi se inghesuiau, ieri, 40 de scolari. Micuti suferind de hepatita, rujeola si alte maladii severe se ingramadesc in acelasi pat, unii cu parintii la capatai, asteptand vindecarea. 
Doctorita Dana Oprea, medic primar boli infectioase in cadrul Spitalului Judetean Arad, recunoaste ca, in conditiile actuale, riscul unei noi imbolnaviri in timpul spitalizarii nu poate fi evitat. 
La aceasta criza s-a ajuns deoarece conducerea Spitalului Judetean Arad nu a mai avut fonduri pentru a investi in amenajarea sectiei de boli contagioase. 
"In urma cu sase ani de zile, au inceput lucrarile de renovare. Datorita lipsei acute de bani, lucrarile au evoluat in ritm de melc. De atunci, o parte din caloriferele instalate in cladirea renovata si tevile de apa au fost furate", declara doctorita Dana Oprea. 
Inumanul din saloanele umplute de copii este o realitate dureroasa, prezenta de aproape doua luni. Incepand din septembrie, cazurile de hepatita s-au inmultit alarmant in randul copiilor, clasele de scoala fiind un mediu favorizant pentru transmiterea infectiei. 
Paturile s-au ocupat in ritm galopant, iar medicii s-au vazut nevoiti sa faca adevarate artificii pentru a gasi loc la internare: un copil mai slab impreuna cu unul mai slab, sau doi de aceeasi varsta. 
Seful sectiei, medicul Dana Oprea, spune ca asa nu se mai poate continua. "Cladirea este absolut nepotrivita. Am facut sesizari. Conducerea spitalului stie despre ce e vorba. Nu mai putem rezista".
Aerul e irespirabil. Odihna pentru refacere a fost demult inlocuita cu tensiunea data de un loc prea stramt. 
Daca la asta mai adaugam si deficientele in privinta alimentatiei, tabloul devine complet si inspaimantator. 
La sectia de boli infectioase din clinica de pediatrie aradeana, mancarea este introdusa pe acelasi circuit prin care patrund bolnavii si vizitatorii. 
Neobisnuitul e strigator la cer si sfideaza reglementarile legale in vigoare. In aceste conditii, numai parinte de copil bolnav sa nu fii!

Cosmin Lungu - Ziua de Vest

  • Ucrainenii din Tarnova, o prezenta inedita in judet

Primaria din Tarnova - cea care i-a primit cu bratele deschise pe ucraineni - Virtual Arad News (c)2003In judetul Arad conform recensamantului de anul trecut locuiesc circa 1800 de ucrainieni, dar numarul celor de origine ucrainiana, in spcial cei veniti din zona Maramures de-a lungul anilor, este mai mare, chiar daca acestia s-au declarat romani, la acelasi recensamant. 
Dintre acestia, 1100 locuiesc in Comuna Tarnova
Comunitatea ucrainienilor din comuna podgoreana s-a integrat perfect neexistand probleme cu populatia autohtona. 
"Oamenii ne-au primit cu bratele deschise" a afirmat Gavrili Miculaiciuc, liderul ucrainienilor din Tarnova. 
De acelas tratament au parte ucrainieni si in ceea ce priveste relatiile cu administratia locala. Ba mai mult, acestei comunitati nu i se poate reprosa nimic nici din punct de vedere religios. 
"Jumatate dintre noi sunt penticostali, jumatate ortodocsi, dar asta nu e o problema. Ne intelegem foarte bine intre noi, dar si cu comunitatea locala", a preciza Gavrila Miculaiciuc. 
Insa, dincolo de convietuirea pasnica, comunitatea ucrainiana si-a pastrat multe dintre obiceiuri, iar prezenta unui numar atat de mare, intr-o comuna ca si Tarnova inseamna circa 15 la suta.
Ceea ce presupune ca se tine cont de o asemenea forta, atat din punct de vedere administrativ, cat si politic.
De altfel in Tarnova circula un fel de proverb: "Cine castiga simpatia electorala a ucrainenilor, a castigat alegerile", fiind vorba de functia de primar, pentru ca aceasta comunitate ucraineana este disciplinata, atat din punct de vedere etnic cat si religios.
Cu cine vor vota ucrainenii, ce i-a facut sa vina in Arad, asa cum a fost contactul cu tarnovenii de bastina, toate acestea intr-un reportaj pe care vi-l vom prezenta intr-unul dintre numerele viitoare.

Teofil Gradinaru - Ziarul Transilvania


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]