Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 27 mai 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Statuia Libertatii va intra cu capul sus in istoria Aradului

Statuia "Libertatii" isi va ocupa locul in Piata PompierilorDin toamna, dupa aproape un secol de exil in lanturi, monumentul va urca din nou pe soclu
Cea mai importanta porunca divina - iubirea aproapelui, cea mai pretioasa comoara a omului - libertatea…
Incatusarea fizica si mentala au condus, in istorie, la evenimente sangeroase, pornind de la simpla revolta tribala a mileniilor trecute la razboiul nuclear din zilele noastre… Cea mai puternica dorinta a omului, motivata prin insasi existenta si misiunea sa pe pamant este libertatea, fara de care gandirea,  progresul societatii nu ar avea nici sens, nici viitor.
Orice lucrare de arta, indiferent de mesaj, continut sau stil artistic, emotioneaza, fie ca este privita in atelierul artistului, intr-o galerie de arta, sau intr-un simplu decor.
Aradul are prilejul unic in tara (si nu numai) de a oferi in spatiul sau urbanistic o lucrare de arta cu totul iesita din comun: monumentul Statuia Libertatii.
Scurt istoric
Cine se intalneste cu "Statuia Libertatii" realizata de sculptorul Zala György (1858-1937) traieste - este imposibil altfel - acele clipe unice si mult ravnite ale creatorului superbei lucrari: imensa durere, agonie, moarte, triumf, libertate. 
Artistul lasa eternitatii, la numai 22 de ani o lucrare monumentala al carei succes absolut este asigurat de doua elemente vitale: frumusete si mesaj. 
Mesajul triumfului victoriei, al libertatii! Cat de sublim si violent a trait György acest sentiment, daca ceea ce a lasat in urma efortului sau creator s-a numit atunci, astazi si-ntotdeauna, Statuia Libertatii…
Lucrarea a fost ridicata in Arad in anul 1880, la comemorarea executiei celor 13 generali revolutionari antihabsburgici de la 1848. Nu a avut parte de o "viata" prea lunga, pentru ca in anul 1924 "libertatea" a intrat in lanturile istoriei, fiind demontata de pe soclu din ordinul Guvernului I.C. Bratianu. 
A intrat, cu toata maretia pe poarta cetatii Aradului, intr-o unitate militara, unde a innobilat locul timp de trei sferturi de veac, ca apoi, din 1999 sa fie preluata in administrare de Ordinul Minoritilor din Arad, unde se afla in prezent.
Monumentul urma sa-si continue nobila misiune, prin amplasarea sa intr-un parc al reconcilierii romano-maghiare, dar proiectul s-a lovit de dispute politice puternice si de opozitia Consiliului Local care nu a putut gasi nici un loc pentru amplasarea parcului.
Bronzul libertatii absolute
Lucrarea face parte din acele creatii rarissime in care artistul isi pune intreaga fiinta, trup si suflet in tonele de metal, care, prin harul mainilor sale s-a transformat in bronz divin. 
Monumentul contine cinci piese: 
Spirit de sacrificiu – o femeie puternica pe al carei chip se citeste tarie si hotarare de nestramutat in datoria pe care o are de indeplinit; 
Ansamblul statuar "Libertatea" este restaurat inainte de reamplasare Putere de lupta – un tanar soldat cu coif si buzdugan a carui forta fizica si psihica sunt parca din otel; 
Luptator pe moarte – durerea si totusi puterea femeii care tine in brate eroul cazut la datorie; 
Desteptarea Libertatii - un splendid inger cu aripile desfacute care retrezeste spiritul libertatii in luptatorul cu sabia si, in sfarsit, 
Victoria, Libertatea insasi, exprimata printr-o statura feminina impunatoare, coplesitoare, dominanta asupra intregului grup statuar; un triumf al libertatii si onoarei obtinute prin lupta si jertfa suprema, cu cununa de lauri in mana…
Mesterii restauratori sub maretia libertatii
Sunt cativa tineri talentati, pasionati, patrunsi de "greutatea" fascinanta a unei  lucrari cu care nu s-au mai intalnit pana acum si, poate nu se vor mai intalni niciodata. Sunt foarte bine documentati, stiu totul despre monument, "intra" si ies din interiorul pieselor pentru a lucra si a intelege mai bine ceea ce s-a facut cu mult timp inaintea lor : "Sunt fascinat de acest tanar sculptor, de felul cum a lucrat, cum a imbinat la vremea respectiva toate piesele, imbinare extrem de dificila, insesizabila cu ochiul liber…Privirile lor cunoscatoare, usor obosite, sfredelesc si aluneca pe fiecare cuta a hainelor, cauta tinta privirilor tragice sau triumfatoare a uriaselor statui, mainile mangaie profesionist imbinarile magice, locurile lipsa. Sunt mii de schite, zeci de studii pe care le-a facut artistul, tocmai pentru a gasi formula ideala si a gasit-o! Nu am mai facut restauratii in stil postromantic, e o experienta inedita, poate irepetabila. Fiecare statuie exprima altceva; durerea este coplesitoare, dar nu umilitoare, sufe-rinta este grea, dar demna, moartea, aureola  sacrificiului suprem, victoria, iluminare si triumf intr-un trup al fortei si dragostei".
Mesterii clujeni si-au vandut, pentru jumatate de an sufletul si mainile acestui colos de aproape 20 de tone de bronz. Au inceput lucrul de peste doua saptamani: "Refacem totul, de la surubarie, structura interna si pana la reconditionare si creare a elementelor care lipsesc: degete, frunze din cununa, pene din coif, bucati din diferite arme de lupta. Mai intai se fac modele din lut, dupa care urmeaza turnarea in bronz. Daca este bine intretinut si refacut, monumentul ar trebui sa reziste cinci sute de ani…"
Trei tineri - Szilagyi Lászlo, Pokornyi Attila, Stármüler Geza - stau, de dimineata si pana seara, asemenea ucenicilor mesterului Manole, langa 20  de tone de bronz, incercand sa readuca la viata suferinta, durerea din care se naste, triumfatoare, prin sacrificiu suprem, Libertatea.
De soclu se ocupa mesterul Rudolf Kocsis care are de impacat intru unire 85 de bucati de piatra… Lucrarile de restaurare trebuiau, in mod normal sa dureze peste doi ani si jumatate, dar, iata ca dorinta tuturor este prea fierbinte pentru a se astepta atat: va fi gata in sase luni!
Chiar si cele mai mici detalii vor fi restaurate6 octombrie 2003 – gest reparator al istoriei
Nu se putea ca, pana la urma, o asemenea lucrare sa zaca, durandu-si eternitatea intre zidurile reci, lipsite de soare ale curtii apartinatoare Ordinului minorit. Dupa un secol si ceva, istoria isi cere iertare in fata celui care a ridicat intru nemurire Nasterea, Lupta, Pretul si Triumful Libertatii, artistul Zala György si mesajul statuilor sale.
 "A fost un moment unic atunci cand Consiliul local a aprobat aducerea in lumina a statuii, amplasarea in fosta piata a pompierilor, alocandu-se in scopul reabilitarii acesteia suma de doua miliarde de lei. Prezidiul executiv din Cluj a luat la cunostinta acest lucru si a inaintat guvernului maghiar proiectul nostru pentru restaurarea monumentului, costul aproximativ fiind de 300.000 euro. Szabo Vilmos, secretar de stat in Cancelaria primului ministru al Ungariei care se ocupa in mod special de aceasta problema a declarat ca doreste ca reinstalarea statuii sa se faca pana in data de 6 octombrie 2003, pentru a fi dezvelita in cadru festiv, la moment aniversar. In urma cu doua saptamani UDMR Arad a infiintat o asociatie  pentru sprijinirea reamplasarii monumentului, scopul acesteia fiind de a obtine bani de la sponsori, de la comunitatea maghiara, biserici si de la Guvernul Ungariei" a declarat presedintele filialei aradene a UDMR Kirally Andras. 
Sediul asociatiei este pe strada A. Russo, iar donatiile se fac la BRD – SV 391 288 02 00 in lei. "Este o mare mangaiere sa auzim ca media are si vorbe bune pentru proiectul nostru" a mai adaugat Kirally.
Cand totul va fi gata, Libertatea va trona pe un soclu la o inaltime de 12 metri in fosta piata a Pompierilor. Este un gest reparatoriu al istoriei, in memoria celor care prin jertfa vietii lor au innobilat creatia artistului Zala György.
Este un triumf al sacrificiului suprem, o lectie a demnitatii si onoarei a carei cununa nu poate fi decat recunostinta si admiratia tuturor generatiilor de acum inainte. 
Zala György (1858-1937) realizeaza la Arad, in 1880 lucrarea "Statuia libertatii" la comemorarea executiei celor 13 generali revolutionari antihabsburgici de la 1848.
-demontata in 1924 la ordinul lui I.C. Bratianu
- tinuta in cetatea Aradului intr-o unitate militara timp de 75 de ani
- din 1999 monumentul intra in administrarea Ordinului minorit din Arad.
In urma aprobarii Consiliului local, monumentul va fi amplasat pe locul fostei piete a pompierilor. Din toamna "Statuia Libertatii" va reintra in istoria valorilor de arta aradene, data dezvelirii fiind stabilita pentru 6 octombrie 2003.
Mesterii clujeni si-au vandut, pentru jumatate de an sufletul si mainile acestui colos. "Refacem totul: surubarie, structura interna, reconditionam si cream elementele lipsa: degete, frunze de laur, pene din coif, bucati din diferite arme de lupta. Daca este bine refacuta si intretinuta, lucrarea ar trebui sa reziste vreo cinci sute de ani…”
Douazeci de tone de bronz
Monumentul este format din cinci piese care definesc, in ansamblu, mesajul lucrarii: suferinta libertatii in lanturi, redesteptarea sperantei, spiritul de sacrificiu, lupta dusa pana la jertfa suprema, triumful victoriei. Greutatea lucrarii este de aproximativ 20 de tone de bronz realizat in stil postromantic. Restaurarea lucrarii costa aproximativ 300.000 euro.

Felicia R. Gheorghe - Occident

  • Varstnicii din centrele de zi ies la scaldat

Pensionarii aradeni vor merge la strandul termal din Dorobanti - Virtual Arad News (c)2003Centrele de zi pentru varstnici Vlaicu si Micalaca organizeaza astazi o excursie la Parcul dendrologic din Macea. Batranii vor merge la strandul din Dorobanti, apoi vor putea face plaja si baie. Totul depinde doar de vreme.
Maine, centrul de zi Vlaicu va avea oaspeti. Elevii scolii de Arte si Meserii "Spiru Haret" vor oferi gratuit servicii de infrumusetare: coafura, frizerie, manichiura si pedichiura, tuturor celor care frecventeaza centrul.
Tot aici, la sfarsit de saptamana, va fi organizata o dupa amiaza de religie, care va consta in discutii pe teme religioase, rugaciuni.
Varstnicii de la Centrul de zi Grigore Alexandrescu vor merge si ei, joi, la scalda, de data acesta la Strandul Neptun, in timp ce colegii lor de la Centrul de zi Aradul Nou isi vor petrece ziua in cadrul unui festin. 
Declarata Ziua Clatitelor, joia va aduce varstnicilor nenumarate surprize.

Simona Mazare - Observator

  • Depozit clandestin de tigari de contrabanda

Politia a mai descoperit un depozit clandestin de tigariO actiune comuna a SRI si politiei municipiului Arad a condus la descoperirea unui depozit clandestin de tigari. Efectuand o descindere la un depozit de pe platforma fostelor sere din Arad, proprietate a societatii comerciale TDG SRL Arad, politia municipiului a fortat usile unei magazii. 
In interior se aflau peste zece mii cartuse de tigari. Din primele constatari s-a stabilit ca tigarile au intrat ilegal in tara, fiind transportate cu un TIR. Alaturi de tigari au fost gasite suluri de vata termoizolanta si pachete cu placi de ampora. Acestea mascau spatele TIR-ului, iar dupa ele se aflau tigarile. 
Cartusele erau scoase din baxurile originale si erau impachetate, cAte 50 sau cAte 60, in cutii mari din carton. Patronul depozitului, Arghir Pop, a declarat ca acesta urma sa fie inchiriat unui individ care i-a spus ca dorea sa faca o afacere. 
Prima discutie a avut loc in 20 mai iar ieri dupa-amiaza urma sa fie semnat contractul. 
Insa viitorul client primise deja cheile depozitului. Comisarul sef al Garzii Financiare Arad, Dan Cancel, a precizat ca tigarile urmau sa fie valorificate atat pe piata romaneasca cat si peste hotare.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Agricultura aradeana nu a fost afectata de seceta

Directorul Avram Fluieras anunta ca in judet culturile nu sunt afectate de secetaPagubiti au ramas doar acei producatori care n-au respectat tehnologia
Directorii generali ai directiilor agricole au fost convocati de ministrul agriculturii, la sfarsitul saptamanii trecute, la Brasov, pentru a participa la o intalnire cu conducerea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, precum si cu reprezentantii asociatiilor profesionale din agricultura, ai producatorilor agricoli, ai cercetatorilor si ai patronatelor.
Intrunirea a fost convocata pentru a se pune in discutie situatia agriculturii romanesti in perspectiva integrarii tarii noastre in Uniunea Europeana.
In deschidere, ministrul Ilie Sarbu a prezentat situatia in care se afla, in momentul de fata, agricultura romaneasca, accentuand pe problemele de integrare in structurile europene, staruind, in acest sens, pentru imbunatatirea comunicarii dintre Ministerul Agriculturii si Directiile Generale pentru Agricultura, pe de o parte, si reprezentantii producatorilor si ai cercetarii, pe de alta parte.
"Pentru eficientizarea intalnirilor de acest fel, care vor avea loc in viitor, s-au constituit grupe de judete cu probleme asemanatoare, judetul nostru facand parte din aceeasi grupa cu Satu Mare, Bihorul si Timisul", a declarat Avram Fluieras, directorul general al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara Arad. Reprezentantii institutului de la Fundulea au prezentat, cu aceasta ocazie, o serie de aspecte privind starea de vegetatie a culturilor din Romania, care sunt in marea lor majoritate afectate de seceta, dar nu a fost uitat sistemul national de gradare a cerealelor.
"Incepand cu data de 1 iunie, receptia, depozitarea si plata produselor cerealiere vor fi facute conform reglementarilor privind gradarea semintelor. Mai precis, determinarea calitatii acestora se va face in baza unor aprecieri din manualul de gradare", a tinut sa precizeze Fluieras, care dupa ce a prezentat raportul de activitate cu privire la situatia de la Arad, i-a dat dreptate ministrului Sarbu, conform declaratiilor caruia, "taranul roman nu s-a certat niciodata cu Dumnezeu". Am adaugat atunci: "noi, cei din Arad, nu numai ca nu ne-am certat cu Dumnezeu ci ne straduim sa avem o relatie cat mai buna cu Divinitatea. Acum nu putem decat sa-i multumim pentru ca ne-a dat ploaie. Este bine de stiut ca, in timp ce in majoritatea judetelor culturile sunt compromise, din cauza secetei, la nivelul Aradului au avut de suferit doar acele culturi ce n-au fost infiintate in conformitate cu tehnologiile de productie", a spus Fluieras.
Desi au fost insamantate doar 93% din terenurile agricole din judet, directorul general al Directiei Agricole este de parere ca Aradul ocupa un loc fruntas, din acest punct de vedere, in topul judetelor, aceasta, cu conditia sa nu se ia in calcul decat rapoartele, care au o baza reala.

I.. Serban - Agenda zilei

  • Turism si cultura, la Moneasa

Parada portului popular se desfasoara anual la Moneasa - Virtual Arad News (c)2003In urmă cu zece zile s-a deschis oficial sezonul turistic in cea mai importanta statiune din vestul tarii ca o manifestare, devenita traditionala, "Zilele statiunii Moneasa". 
Cu această ocazie, invitati si oaspeti de ocazie au putut afla noutati legate de oferta turistica, dupa investitiile facute de oameni de afaceri precum Alexandru Bercea, Teodor Morar, Ioan Soaita, posibilitatile in continua diversificare de petrecere a timpului liber la Moneasa (statiune declarata recent, de interes national si numită de Ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, "Sinaia vestului")
Dar au si putut percepe preocuparea managerilor statiunii de a oferi turistilor, pe langa frumusetea neasemuita a peisajului ori conditiile excelente de cazare si masa, si "evenimente" cultural distractive de mare atractie, pentru toate varstele si toate gusturile. 
Aceasta s-a putut vedea, prin aducerea pe scena in aer liber, a tinerelor fete de la POPS si a manechinelor care au prezentat colectia "Lucia M." dar si prin elevatul spectacol folcloric sustinut - pe terasa Hotelului Parc - de orchestra profesonista, "Rapsozii Zarandului", condusa de taragotistul Petrica Pasca, si interpreti de muzică populară Daniela Dudas, Malvina Nagy, Aurel Budugan si Cornelia Caprariu Roman. Provocarile cultural-distractive vor continua toata vara - asa cum ne spune doamna Sanda Kern, manager general al Statiunii - si vor fi dintre cele mai atractive. Printre acestea se numara:
 l. Tabara studenteasca de creatie (in iunie). Daca anul trecut, in prima editie, au participat studenti din anul III pictura de la Facultatea de Arte Timisoara (care au donat lucrarile lor pentru statiune), in aceasta vara vor fi oaspeti la Moneasa studentii din anul IV - sculptura ai aceleiasi facultati (care vor reconditiona sculpturile din parc dar vor face si alte lucrari din marmura si piatra); 
2.Targul mesterilor populari (in 28-29 iunie). Va fi a treia editie a manifestării ce se constituie intr-o expozitie de arta populara pe aleia principala a statiunii. Mesteri olari, dogari, palariei, curelari, tesatori, etc. vor expune o gamă diversă de produse artizanale dar vor si face demonstratii practice mult apreciate de publicul vizitator. Si, firesc la asemenea intalnire cu arta populara, nu va lipsi nici ... folclorul cu cantec, joc si voie buna; 
La Moneasa mesterii populari isi demonstreaza maiestria - Virtual Arad News (c)2003 3. Parada fanfarelor (in iulie). Va reuni formatii de gen cunoscute in judet dar si o formatie de peste hotare, tocmai din Norvegia. Spectatorii - turisti vor putea urmari pe aleile statiunii parada fanfarelor si vor audia concertele sustinute de acestea; 
4. Festivalul clatitelor (3 iulie). O provocare de divertisment care se adreseaza nu numai specialistilor in arta culinara ci si altor "impătimiti" manuitori de tigaie din zona presei si a ... politicului. Bineinteles, nu va lipsi nici muzica si petrecerea; 
5. Festivalul muzicii folk-rock (august). O intrecere noutate, editia I, care va aduce in scena multe trupe consacrate dar mai ales din cele care isi cauta consacrarea; 
6. Festivalul interjudetean al interpretilor de muzica populara (august). Va fi a XXXIV-a edite a unui festival cunoscut in toata tara pentru ca aici s-au afirmat nume sonore astazi in interpretarea cantecului popular din Romania precum Sava Negreanu Brudascu si altii. Un concurs de aleasa tinuta, orchestrat de "Rapsozii Zărandului", cu recitalurile unor mari interpreti si o "prefata" cu paradă a portului popular. Am numit, in cateva randuri, doar putine din atractiile cultural-distractive propuse de conducerea statiunii. Ele si multe alte activitati recreative credem ca vor oferi zile frumoase tuturor turistilor care vor veni in aceasta vara, la Moneasa.

V. Filip - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]