Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Virtual Arad in colaborare cu Radio Arad transmite ZILNIC emisiunea "Pulsul zilei".
Pentru a o asculta face-ti click aici
Prin Virtual Arad mesajele tale vor fi auzite in Arad si in intreaga lume.
Te asteptam sa luam impreuna "pulsul zilei".

Sambata, 28 iunie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • Cargo la Aeroportul Arad

Lucrarile la terminalul cargo au fost receptionateProiectul unui terminal cargo la Aeroportul International Arad a prins in sfarsit contur. Intentia Consiliului Judetean, care a promovat proiectul, este de a transforma micul aeroport aradean in principala poarta de acces pentru marfa transportata pe calea aerului din vestul tarii dar si in estul Ungariei.
Terminalul cargo a fost realizat printr-o investitie totala de 2,8 milioane de euro, dintre care doua milioane de euro, fonduri nerambursabile, au fost asigurate prin programul Phare, iar 0,8 milioane de euro reprezinta contributia Consiliului Judetean Arad. 
Numai Aeroportul International Optopeni mai este prevazut cu un astfel de terminal. 
Lucrarile la constructia din Arad au inceput in august 2001 si au durat 22 de luni. Proiectantul lucrarii a fost Institutul IPTANA din Bucuresti, iar constructorii au fost firmele aradene ICIM si Comera. 
Din punctul de vedere al caracteristicilor, terminalul cargo are in componenta o hala de depozitare cu capacitatea de stocare de 700 tone si capacitatea de prelucrare de 300 tone pe zi. Platforma operare aeronave este acesibila direct din calea de rulare si poate deservi simultan doua aeronave. In plus, exista cladiri pentru birouri si logistica necesara functionarii terminalului. 
Gheorghe Falca, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, crede ca existenta terminalului cargo de la aeroport este un mare castig pentru Arad.
Terminalul poate deservi firmele din Arad, dar si din judetele ungare Csongrad si Bekes, limitrofe Aradului. In plus, el este amplasat in apropierea tronsonului Zonei Libere Arad-Curtici de la Aeroportul Arad, ceea ce confera noi avantaje. 
Ieri a fost receptionata constructia terminalului. Acesta va incepe sa functioneze peste catva timp, dupa ce va fi finalizata dotarea cu aparatura necesara si vor fi obtinute toate avizele, inclusiv pentru punctul vamal ce va functiona aici.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Un domn de 76 de ani si o doamna de 72 participa la crosul olimpic

Invitatie la crosul olimpicCentrul Aradului va fi ocupat astazi de aradenii dornici sa alerge si sa  castige premiile oferite de organizatorii si sponsorii Zilei "Crosului olimpic".
Pana la aceasta ora, s-au inscris la cros 850 de concurenti de toate varstele, dar sunt asteptati sa participe si altii, inregistrarea acestora fiind posibila pana  sambata la ora 9,30 (in fata Primariei si la sediul Facultatii de educatie fizica si sport). Surprizele evenimentului national se contureaza deja: cel mai varstnic concurent inscris pana acum este un domn de 76 de ani, iar cea mai varstnica o doamna de 72 de ani.
Vor colora alergarea doi fosti campioni mondiali la karate, precum si primul alergator din Romania care a participat la maratonul de la New York.
Concurentii vor primi inaintea startului din fata Palatului Administrativ cate un tricou cu care se vor putea intoarce acasa, vor fi nevoiti sa alerge cei 6 km ganditi de organizatori (Palatul Administrativ - Piata Podgoria - Piata Avram Iancu - Palatul Administrativ), 19 din aradeni urmand a fi premiati (cel mai tanar si cea mai tanara alergatoare, cea mai numeroasa familie participanta etc.). Dupa cele aproximativ 40 de minute de alergare si dupa premiere, cei mai buni alergatori si autoritatile locale care fac parte din comisia de premiere vor fi invitatii McDonald’s  la un dineu cu surprize. 
Startul crosului olimpic va fi dat de prefectul Dan Ungureanu, insotit de primarul Dorel Popa si Emilia Eberle, evenimentul fiind onorat de prezenta comitetului olimpic condus de secretarul general al institutiei (Ion Tiriac nu si-a putut confirma participarea).

Adriana Barbu - Occident

  • CJ Arad va aloca 45 de milioane de lei pentru fetele de pe Gaina

CJA va sprijini desfasurarea festivalului de pe Muntele GainaParticiparea institutiilor aradene la festivalul cunoscut sub numele de "Targul de fete de pe Muntele Gaina" si definitivarea programului manifestarii au fost disecate ieri, in judetul Alba, de reprezentantii prefecturilor si consiliilor judetene din judetele participante.
Consiliul Judetean Arad a stabilit deja sumele cu care va contribui la bunul mers la festivalului, cele 45 de milioane de lei urmand a lua drumul premiilor (10 milioane), transportului (peste 8 milioane), diurnelor (de 13 milioane) si remuneratiilor colaboratorilor (2 milioane).
Institutia a pregatit un spectacol folcloric in 12 puncte, cu solisti vocali (Flavia Puica, Liliana Cozma, Aurel Bodogan si Alina Boca), cu suite folclorice si de jocuri din tara Zarandului, Valea Crisului si a Muresului, din Craiva si Ineu, toate "colorate" de grupul vocal Sanzienele.
Sumele pe care CJA le va pune la dispozitie au fost identificate deja in bugetul Centrului cultural judetean si in cel al Directiei pentru cultura, culte si patrimoniu.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Moneasa isi primeste turistii

Hotelul Moneasa face oferte tentante pentru turisti - Virtual Arad News (c)2003Statiunea Moneasa, situata la aproximativ 100 km de Arad, la poalele Muntelui Codru Moma, renumita pe vremuri prin baile sale termale si aerul puternic ionizat, a inregistrat, dupa Revolutie, o cadere ce, la un moment dat, putea sa o excluda definitiv din circuitul turistic. 
Din faima de odinioara ramasese doar numele, pentru ca statiunea s-a degradat continuu, hotelurile sale au decazut si multe dintre vilele cochete din imprejurimi au ajuns in pragul daramarii. 
Salvarea a venit de la un mic grup de oameni de afaceri, care au gasit solutia de a investi si a readuce Moneasa in topul statiunilor romanesti. 
Moneasa este cautata acum si de turisti din strainatate, iar gradul de ocupare al statiunii pe perioada verii este de 97%.
Recunoscuta de Viena
Desi efectul apelor tamaduitoare de la Moneasa dainuieste de pe vremea romanilor, statiunea propriu-zisa are peste un veac de existenta. 
La 13 mai 1886, Ministerul de Interne Imperial de la Viena a atribuit pentru Moneasa denumirea de statiune balneara. 
Situata pe un afluent al Crisului Alb, la o altitudine de 280-290 metri, Moneasa prezinta factori naturali de cura ce o fac recomandabila pentru tratarea unor afectiuni diverse, fiind un loc ideal pentru recuperare psihologica, odihna si pentru tratamentul unor afectiuni reumatologice, stari de astenie fizica si psihica, nevroza astenica, hipertensiune arteriala in primele faze sau afectiuni ale sistemului nervos. 
Dupa Revolutie, in ciuda potentialului natural deosebit, Moneasa, altadata o adevarata perla a turismului aradean, a decazut de la un an la altul. 
S-a intrat intr-un adevarat cerc vicios. Nu au mai existat fonduri pentru investitii in baza materiala, care s-a depreciat si nu a mai asigurat conditii pentru atragerea de turisti, iar acasta situatie a generat, la randu-i, lipsa de fonduri, inchizand cercul ce a fost pe cale sa duca la falimentul total si ireversibil al statiunii.
Si pentru cei care doresc un contact mai apropiat cu natura, Moneasa are alternative - Virtual Arad News (c)2003Salvata de privatizare
In anul 2000, statiunea Moneasa, administrata de societatea pe actiuni cu acelasi nume, a fost privatizata. 
Patru societati comerciale, dintre care investitia principala a venit de la SC "Laicom" SRL, apartinand patronului Alexandru Bercea, au cumparat pachetul de 69 la suta din actiuni detinut de SIF la Moneasa. 
Pentru statiunea compusa, printre altele, din Hotelul "Moneasa", cu o baza de tratament ce necesita investitii uriase, Hotel "Parc", in paragina, mai multe vile in aceeasi stare jalnica, un camping, Alexandru Bercea a gandit un mecanism economic in copul revigorarii acesteia. 
El a atras in afacere si alti investitori, sub diferite forme juridice, care au preluat unele dintre active si au investit pentru renovarea lor. 
Investitorii au apoi posibilitatea sa achizitioneze activele respective prin leasing, care demareaza odata cu virarea primilor bani. 
Astfel, de exemplu, a fost salvat unul dintre hotelurile din statiune - "Parc" - ce a stat sub lacat mai bine de sase ani, iar acum este complet renovat, capabil sa primeasca turisti dintre cei mai pretentiosi. 
"Lovitura" lui Alexandru Bercea a fost atragerea unei specialiste cu peste trei decenii de activitate in domeniu, Sanda Kern, care a fost instalata pe functia de director general al societatii "Moneasa" SA. 
Aceasta s-a implicat cu tot elanul in pariul de a salva Moneasa, alternativa fiind un esec ce ar fi distrus o carte de vizita impecabila construita intr-o viata de munca in turism.
Primul rezultat: "Anul trecut, pentru prima data, am intrat la Bursa de Turism, ceea ce a fost o surpriza, pentru ca nimeni nu se astepta ca Moneasa sa mai existe", a spus Sanda Kern.
Prioritatile noilor patroni sunt clare: investitii masive (zeci de miliarde lei, pana in prezent) in baza materiala, cresterea nivelului serviciilor, apoi atragerea de turisti, inclusiv prin campanii promotionale. 
Moneasa reprezinta un pariu castigat cu soarta, care tindea sa elimine de pe harta turistica o statiune renumita odinioara.
La Moneasa, strandul este un punct de atractie pentru turisti - Virtual Arad News (c)2003Oferta pentru turisti
La Moneasa au avut loc diverse actiuni. Anul trecut, la "Festivalul clatitelor", mii de oameni din toata zona au luat statiunea cu asalt, atrasi de premii si de dorinta de distractie. 
Au urmat festivaluri folclorice, concerte cu trupe renumite, fanfare (etc), toate manifestarile atragand turistii. 
La deschiderea sezonului turistic la Moneasa, terasele erau pline, iar chelnerii nu mai faceau fata solicitarilor. 
Moneasa nu este numai o statiune pentru pensionari, ci este cautata inclusiv de catre turisti din strainatate. 
Gradul de ocupare al statiunii, vara trecuta, a fost de 97%, iar, pe intreg anul, de peste 60%.
Oferta din acest an, la Moneasa, este accesibila pentru buzunarul multor romani. De exemplu, la Hotel "Parc", o camera single, cu mic dejun inclus, este de 19,5 euro pe noapte, o camera dubla in aceleasi conditii - 23,5 euro pe noapte, una tripla - 32 euro/noapte si un apartament cu 4 paturi - 37,5 euro. "Saptamana de miere" la acelasi hotel, destinata tinerilor casatoriti, costa doar 7.771.000 lei pentru noul cuplu si ofera: seara festiva, seara intima la barul hotelului, seara party la Disco Show, excursie picnic (hotelul ofera cosul alimentar), room-service (dejun si cina) si cazare in patul matrimonial.
Hotel "Moneasa" are alt gen de oferta: week-end la Moneasa. Astfel, cu 950.000 lei de persoana, poti sta trei zile la Hotel "Moneasa", iar - cu 650.000 lei, doua zile. Insa doritorii isi pot inchiria camere pe un an, in acest hotel: 1.200 euro/camera dubla/an, dotata cu tv satelit; doua camere duble tot cu tv satelit - 1.100 euro/camera/an, iar, daca se inchiriaza peste trei camere duble, tariful coboara la 1.000 euro/camera/an.
Din pacate, drumul dintre Arad si Moneasa nu este foarte bun, insa, de la deschiderea sezonului turistic, acesta a mai fost reparat. Intr-un viitor destul de apropiat, statiunea Moneasa va fi legata de judetul Bihor si Alba prin doua drumuri ce vor fi construite in aceasta vara.

Liliana Brad - Romania Libera

  • Actorii norvegieni  ne-au transpus in misterul scandinav al mortii si renasterii

Actorii norvegieni au oferit un frumos spectacol aradenilorMiercuri seara, in curtea Casei Jelen din str. Eminescu nr. 55-57, a avut loc un spectacol al unei trupe din Norvegia. 
Theater Nor, din Stamsund, a prezentat piesa "Rugaciune pentru vremuri rele" si la Arad, dupa un turneu prin Timisoara, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Sighisoara si Bucuresti.
Spectacolul, inedit pentru aradenii necunoscatori ai fenomenului teatral scandinav, a adus o mixtura de elemente din traditia mitologica a Nordului, trecute prin lentila moderna a artei spectacolului. 
Cei sapte actori de la Theater Nor au evoluat intr-o suita de incantatii menite sa ne demonstreze ca orice evolutie, orice schimbare, indiferent de locul unde se produce, aduce dupa sine o succesiune de sacrificii, de morti ritualice si renasteri.
Muzica antrenanta, decorul functional bazat pe un sistem de scripeti (care permiteau transformarea corabiei-decor in pamant-sigur, teritoriu al evolutiilor, de la indragostire la moarte), ne-au transpus in misterul scandinav, acolo unde marea se frange in fiorduri, acolo unde cerul este cenusiu, iar renii adulmeca prin viscol urmele muschiului  si semnele primaverii, acolo unde soarele e un zeu fara temple.
Actorii norvegieni au inchipuit in imagini bine structurate (de altfel, trebuie sa remarcam excelenta conditie fizica a trupei, sincronizarea ireprosabila, abilitatile actorilor in a manui instrumentele muzicale diverse) cosmogonia scandinava a destinului total, cand, asa cum spune legenda, actul cosmogonic porneste de la o dubla stare primordiala: lumea ceturilor (Niflheim) si lumea focului (Muspellsheim), doua teritorii autonome care isi disputa suprematia.
Piesa norvegienilor a oferit publicului aradean un alt fel de spectacol, o sinestezie dintre culoare, sunet, lumina, astfel aranjata incat fiecare spectator, chiar daca necunoscator al limbii, a simtit tensiunea din glasurile/gesturile actorilor, verva lor, dansul nebunesc la lumina focurilor aprinse, bucuria intru dragoste si melancolia despartirilor, tragedia caderii in animalitate si sacrificiul redevenirii intru umanitatea debordand de vitalitate si pasiune arzanda.

Carmen Neamtu - Observator

  • FILMELE SAPTAMANII
Dacia - 27 iunie - 4 iulie 2003  Johnny English - (GB)
Muresul - 27 iunie - 4 iulie 2003  Cabina Telefonica - (SUA)
Arta - 27 iunie - 4 iulie 2003 - Sala A  Sa nu mori azi - (SUA)
Arta - 27 iunie - 4 iulie 2003 - Sala B  Miscari periculoase - (SUA)

Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]