Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 31 martie 2003

Stirile TVA se gasesc aici

  • 26 de minute - atat a alocat ministrul Miron Mitrea Aradulul

Ministrul Miron Mitrea a ajuns la Arad cu "Sageata Albastra"De azi, "Sageata Albastra" va circula pe relatia Cluj - Timisoara Nord si retur
Ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Miron Mitrea, s-a aflat sambata in Arad intr-o vizita de lucru. Din pacate pentru noi aradenii, pe lunga faptul ca ministrul a stat doar 26 de ininute, nimeni din conducerea PSD Arad nu s-a sinchisit sa-l intampine.
Mitrea nu a trecut cu vederea acest aspect rusinos pentru aradeni, chestionandu-l pe Dan Ungureanu, singura oficialitate a judetului prezenta la primirea delegatiei, despre lipsa lui Dorel Popa si a celorlalti din conducerea partidului si judetului. Gestul de a-l ignora pe ministrul transporturilor va canturi greu in viitoarele demersuri pe care alesii nostri probabil le vor face in vederea solutionarii problemelor judetului legate de acest minister.
O mica intarziere 
Mitrea a sosit in Arad cu trenul Intercity "Sageata Albastra". Aici i s-a prezentat proiectul de reabilitare a statiei CFR. Si, poate pentru a confirma ca nu exista tren in Romania care sa nu intarzie, mijlocul de transport cu care s-a deplasat ministrul a ajuns la Arad cu intarziere de doua minute. Si ca tacamul sa fie complet, trenul a plecat cu opt minute intarziere catre Timisoara. Pret de 26 de minute cat a stat in Gara Arad, Mitrea a analizat stadiul lucrarilor de reabilitare a garii, a dat cateva indicatii si a prezentat noul tren Intercity  "Sageata Albastra" care va circula pe relatia Cluj - Oradea - Salonta - Arad - Timisoara si retur. 
Aradul va avea o "gara" moderna 
Ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei Miron Mitrea s-a aflat, sambata, pentru cateva minute in statia CFR Arad pentru a analiza situatia lucrarilor, cladirea aflandu-se in programul ministerial de reabilitare a principalelor statii CFR. Mitrea a apreciat starea exceptionala in care se afla cladirea construita in anul 1860, dar a subliniat faptul ca este un spatiu imens, nefolosit. De altfel, intentia este aceea de a scoate ceferistii din incinta garii si de a reda spatiul publicului. "Gara se afla pe lista de prioritati a MLPTL si va fi reabilitata. Sunt zeci de ani de cand nu s-a facut nimic. Ideea este aceea de a reda cat mai mult spatiu pentru public" a declarat Miron Mitrea. Cu toate ca i-au fost inaintate cateva variante de catre specialistii prezenti, ministrul le-a respins pe cele care se refereau la construirea unui tunel de acces subteran (care s-ar putea transforma in WC public) sau la copertine (desi proiectate, nu au fost montate). 
"Mai ganditi-va"
le-a transmis ministrul celor prezenti, referindu-se la modificarile propuse de acestia. Mitrea a insistat pe transformarea tuturor spatiilor existente in restaurante sau chiar galerii de arta, in acest sens aducandu-i-se la cunostinta ca se poarta negocieri cu McDonald's. 
Lucrarile de reabilitare vor fi finalizate cel, mai probabil la sfarsitul anului viitor, valoarea totala fiind de 12,38 milioane de euro, din care numai pentru cladiri vor fi alocati 4,5 milioane de euro. Autoritatile considera ca in 2010 vor trece prin Arad 56 de perechi de trenuri si 5,4 milioane de calatori anual. 
"Sageata Albastra", o varianta moderna de transport 
Un alt motiv pentru care ministrul Miron Mitrea s-a aflat in Arad este introducerea a doua perechi de trenuri Intercity "Sageata Albastra" pe relatia Cluj Napoca - Oradea - Salonta - Arad - Timisoara Nord si retur. Despre aceste trenuri Mitrea spune ca "sunt performante, comode, usor de condus si de doua ori mai rapide". "Sageata Albastra" este primul tren de acest fel care este introdus de CFR din 1966 incoace pentru a circula pe distante mici si medii. Va circula de luni, iar pretul unui bilet Cluj - Timisoara Nord va fi de doar 290.000 de lei, distanta fiind parcursa in patru ore si jumatate. Asta in conditii deosebite de confort. Automotoarele vor fi construite de Astra Vagoane Calatori SA, iar SNCFR va achizitiona o mare parte din necesar de la Arad. 
Doar prefectul a fost prezent 
De obicei, la asemenea evenimente, autoritatile locale sunt prezente. De data aceasta, singurul care a primit delegatia condusa de ministrul Miron Mitrea a fost prefectul Dan Ungureanu. Intrebat fiind unde sunt presedintele Consiliului Judetean si primarul Aradului, prefectul a explicat ca presedintele CJA Caius Parpala este bolnav, insa despre primarul Dorel Popa nu stie, cu toate ca l-a sunat pentru a-l informa despre vizita. "Proiectul este colosal, iar planurile ministrului sunt mai ambitioase decat ale constructorilor. Miron Mitrea a fost, a vazut, a dat idei, iar noi trebuie sa le punem cap la cap. Vom face ceva emblematic pentru ca Aradul este poarta de intrare din vestul tarii. Aceasta cladire (Gara Arad n.r.) va intra in circuitul civil. Vor fi dezbateri cetatenesti pentru ca cei care locuiesc in zona sa se pronunte. Vor fi desfiintate tarabele si vor disparea si autocarele" a declarat prefectul Dan Ungureanu. 
*** 
Pana la finalizarea proiectului, strainii care calca pentru prima data in Arad vor vedea ca lipseste marmura de pe coloane si curatenia de pe culoare. Chiar daca inainte de venirea sa, peronul a fost curatat, si, surprinzator, au disparut aurolacii, ministrul a remarcat ca una din lipsuri este curatenia.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Facultate de medicina la Baia Mare

UVVG va infiinta si la Baia Mare o facultate de medicina generala - Virtual Arad News (c)2003Din toamna acestui an, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si-a propus infiintarea unei facultati de medicina la Baia Mare. Prorectorul filialei baimarene, prof. univ. dr. ing. Viorel Pop, s-a consultat in acest sens cu prof. univ. dr. Francisc Schneider, prorector al universitatii din Arad, si cu celelalte cadre universitare. "Propunerea vine dupa bunele rezultate pe care le-am inregistrat in cadrul colegiului de asistenta medicala. Judetele Maramures, Zalau, Bistrita si Satu Mare au mare nevoie de medici autohtoni, care sa practice medicina acolo unde au si studiat-o", ne-a declarat Francisc Schneider. 
Dr. Calin Pop, directorul DSP, cercetator, doctor in stiinte medicale, considera ca Spitalul Judetean Baia Mare are baza tehnico-materiala adecvata, iar cu ajutorul forurilor locale se poate infiinta un camin studentesc. Pe de alta parte, noul prodecan al Facultatii de Stiinte Umanist Crestine este Nicolae Iuga, doctor in filozofie, autor a cinci carti de eseistica, publicistica si jurnalistica, secretar stiintific este lector dr. Felicia Sabou, iar lector dr. Ilie Marinca este director de studii pentru invatamintul preuniversitar si universitar de scurta durata.

Adrian Rusu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • In timp ce suntem sufocati de taxe: Drumurile judetene dau dureri de cap soferilor

Se lucreaza prea lent la plombarea drumurilor judeteneA devenit deja o traditie ca in luna martie sa incepem numaratoarea gropilor de pe sosele. In timp ce in municipiu s-a mai plombat din mers pe ici pe colo, drumurile din judet par scapate de sub orice control. Portiuni intregi de carosabil au ajuns intr-o stare jalnica, mai rau nici ca se poate. In atare situatie ne-am astepta ca toate drumurile să fie impanzite de utilaje si muncitori, ca un semnal ca autoritatilor le pasa. 
In realitate, pe soselele judetului sufla puternic vantul indiferentei. Ca si cum drumurile acestea judetene nu sunt destinate contribuabililor care platesc bani grei pentru ceva de care acum s-a ales praful.
Dintr-o groapa intr-alta
Iesirea din municipiul Arad cu autoturismul inseamnă intr-un fel abandonarea civilizatiei. Pentru inceput va "recomandăm" traseul Horia-Siria. Aceasta portiune de carosabil n-a fost, cel putin in ultimii ani, prea functionala dar parca nici n-a aratat ca astazi. Zilele trecute se pare ca s-au perindat prin zona ceva drumari, numai ca lucrand in acest ritm ne prinde primavara lui 2004 si tot nu terminăm plombarile.
Strabatem cumva Siria si intram in Pancota. De fapt, nici nu intram bine ca facem "cunostintă" cu primele gropi. Din cate ne amintim noi, aceasta artera (o parte din strada principala din Pancota) a fost suspusa nu cu mult timp in urma unui amplu proces de renovare, fiind chiar inchisa o perioada. Gandeam atunci ca o bucata buna de vreme de acum inainte nu vom mai avea probleme cu drumul. Mergeti astazi prin Pancota si vedeti ce s-a intamplat! Practic, de la un capat la altul - incepand chiar din fata Primariei si a pietei - soseaua este plina de gropi cu diverse configuratii.
Ne apropiem apoi de comuna Seleus, cu oameni harnici si intreprinzători, pe care ii zarim deja la munca campului. Nici ei nu beneficiaza insa de niste drumuri pe masura, mai ales ca cel principal, care strabate localitatea, este sub orice critica.
In continuare, pana la Ineu, exista cateva portiuni - exceptie de la regula. Cu siguranta ca aici au lucrat drumari cu un mai mare simt al raspunderii.
La Varfurile, drumarii lasa impresia ca lucreaza
Relatia Ineu-Bocsig-Manerau-Voivodeni-Aldesti-Barsa ne serveste alternativ una "calda" două "reci". De fapt, cand apesi mai bine pe acceleratie apar, parca rasarind din pămant, gropile. Pe stanga, pe dreapta, mai mici sau mai mari in interiorul si in afara localitatilor. Ocolesti una, nimeresti... trei, ca-ntr-un vertabil slalom printre obstacole.
Undeva intre Bocsig si Manerau am observat, in sfarsit, primii "vestitori" ai primăverii: drumarii au inceput decaparea gropilor! Desi nu i-am vazut efectiv la lucru - oare de ce? - o parte din gropi fusesera deja pregatite pentru plombări.
Ne-a surprins, odata in plus, faptul ca de la Arad pană la... Bocsig n-am vazut pe nimeni transpirand sa repare drumurile patriei.
Astfel, a fost nevoie să parcurgem inca zeci buni de km pana sa putem fotografia "la lucru", langa Plescuta, primul utilaj folosit pentru plombarea gropilor de catre o formatie apartinand sectiei de drumuri din Varfurile. 
Am fi dorit sa stam de vorba si cu cineva de la "Drumuri" dar pe teren nu erau decat simpli muncitori. "Sefii sunt la Varfurile. Noi nu va putem spune decat ca... lucram!" - explica soferul autovehicului. Probabil ca sefii respectivi au lipsit exact in momentul cand am trecut noi pe acolo. Dupa cum la fel de bine se poate intampla ca acestia sa nu vada terenul cu zilele. Ce mai conteaza cata vreme isi primesc leafa la timp...
Incotro?
Probabil ca treptat, cea mai mare parte a gropilor de pe principalele drumuri judetene vor fi acoperite. Problema care se pune este insa alta. Si anume cat timp vor tine plombele cu pricina? Daca peste o luna, doua, ne vom regasi in situatia de astazi n-am facut mare lucru. In afara, eventual, de faptul ca am mai irosit cateva miliarde bune de lei...Cata vreme lucrarile si receptiile acestora nu vor fi făcute cu responsabilitate, vom avea "la indigo" aceleasi rezultate pe care le-am avut in fiecare an de la Revolutie incoace. 
Insotite, sigur, de eterna scuza "lipsa banilor..."

Cosmin Trif - Adevarul

  • Aeroportul si Moneasa sunt prioritatile judetului Arad

La Moneasa se doreste reabilitarea drumului spre Bihor - Virtual Arad News (c)2003Pe locul intai pe lista proiectelor Phare 2003 pe judetul Arad se afla dezvoltarea infrastructurii la Aeroport. Dezvoltarea potentialului turistic al statiunii Moneasa, inclusiv modernizarea drumului judetean limita cu Bihorul, a ocupat locul doi pe lista. Valoarea proiectului care cuprinde studiul de fezabilitate pentru amenajarea si deschiderea Pesterii Moneasa, amenajarea drumului amintit si finalizarea studiului de fezabilitate pentru amenajarea partiei de schi si a centrului de informare turistica, se ridica la de 3,9 milioane de euro (din care 2,6 milioane din fonduri Phare). Pe aceeasi lista si-au mai facut loc Zona Industriala Pecica, modernizarea arterei de circulatie str. Padurii-Piata Romana sau reabilitarea Cetatii Aradului.

Adina Cosa - Ziua de Vest

  • Nunweiller schimba sistemul de joc. Elöre Békéscsaba – FC UTA 0-0

In prima repriza UTA s-a descurcat bineIn lipsa de adversari, UTA a fost nevoita sa accepte un joc in deplasare pentru a pregati partida de pe teren propriu cu Otelul Galati de la finele saptamanii. Nu stim in ce masura a putut Nunweiller sa-si dea seama de potentialul echipei, dar este interesant faptul ca a folosit un nou sistem de joc. Daca pana acum am vazut acel 1-4-5-1, cu tendinte de transformare in 1-4-4-2, acum "elvetianul" a ales varianta 1-3-5-2, pentru a consolida mai mult faza de constructie. "UTA nu are incredere in fortele proprii. Marea majoritate a jucatorilor se tem sa tina mingea si incearca sa se scape cat mai repede de ea. Am schimbat sistemul tocmai pentru a le da mai multa siguranta si a incerca o posesie colectiva cat mai buna" a spus antrenorul gruparii aradene. 
UTA a inceput partida cu Botis, Baldovin si Luca in linia defensiva, in timp ce traditionalii fundasi laterali, Panin si Panaitescu, au fost avansati ca mijlocasi de banda. "Mai avem o saptamana pana la jocul cu Otelul. Inca nu m-am hotarat in ce formula vom juca. S-ar putea sa folosesc tocmai acest 1-3-5-2, dar pentru a putea pune in aplicare acest sistem este nevoie de jucatori compatibili pentru el, fiecare dintre jucatori trebuind sa inteleaga perfect cum trebuie rezolvate ambele faze ale jocului, defensiva si ofensiva" a continuat fostul international.
O prima parte foarte buna
In prima repriza, UTA a condus ostilitatile in teren, dar Manta si Popescu au ratat sanse foarte bune de a marca si rezultatul la pauza a ramas alb. Maghiarii nu au facut altceva decat sa se apere, actiunile ofensive ale acestora fiind practic inexistente, la mijloc Varga si Marginean facandu-si din plin datoria de recuperatori. "S-a jucat bine, s-a construit destul de bine, dar nu am avut eficacitatea necesara pentru a marca" a spus Nunweiller.
UTA a inceput jocul in urmatoarea formula: Bogdan - Botis, Luca, Baldovin, Panin, Varga, Seckovic, Marginean, Panaitescu, Manta, Marius Popescu.
Scandal in prima parte
Jocul a fost unul destul de dur, maghiarii apeland la procedee care depaseau de multe ori limitele regulamentului. La o astfel de intrare, utistul Marius Popescu a avut o izbucnire nervoasa si s-a incaierat cu un jucator al echipei prim divizionare din Ungaria. "Probabil totul se trage din rivalitatea care s-a instalat intre cele doua echipe, dupa jocurile din toamna, ambele castigate de Békéscsaba".
Un alt conflict in partea secunda
In partea a doua a meciului, Demian a avut si el un conflict cu un jucator advers si dupa doar cinci minute cat a jucat, fundasul aradean, dar si jucatorul maghiar in cauza au fost siliti de arbitru sa plece mai repede la vestiare.
Si rezervele au fost introduse in jocUn al doilea mitan, modest
In partea secunda, Nunweiller a recurs la mai multe schimbari, ceea ce a scazut din potentialul echipei aradene. Au fost introdusi toti jucatorii care au facut deplasarea, rezultatul fiind ca aradenii nu au reusit sa isi mai creeze nici o ocazie clara de a marca. In schimb a fost randul gazdelor sa treaca de doua ori pe langa deschiderea scorului, dar neinspiratia le-a privat pe acestea de golul care probabil ar fi insemnat o a treia victorie consecutiva pentru Elöre in intalnirile cu UTA.
Nunweiller a mizat in ultimele 45 de minute pe urmatorul unsprezece: Tufisi – Demian, Baldovin, Botis, Pleuler, Chitescu, Nagy, Seckovic, Dragomir, Manta, Ianu.
"Botis si Dragomir pot ajuta la salvare"
Introdusi foarte putin in acest retur de campionat, Sorin Botis si Ionut Dragomir se pare ca intra tot mai mult in gratiile antrenorului. "Problema cu cei doi este ca le lipseste pregatirea centralizata de iarna. Una este sa te antrenezi singur si altfel e cand o faci intr-un mod organizat, in care sa ai si motivatia necesara si la care intervine si rivalitatea de grup. In ultimele saptamani au recuperat foarte mult din terenul pierdut si pot deveni o solutie pentru salvarea echipei de la retrogradare" a declarat Nunweiller.
Chitescu, o posibila solutie
Este cunoscut faptul ca in urma cu o luna de zile, marcatorul golului victoriei de la Timisoara, Leo Chitescu, a fost exilat de "elvetian" la tineret. Mai mult, conducerea a dorit sa-i imprumute divizionarei C, ACU Arad, ca moneda de schimb pentru aducerea lui Varga si Stefeliga la "Batrana Doamna". Atunci Leo spunea: "ei vor sa ma dea, dar eu nu am ce face, nu ma voi lasa de ei…" . Dovedind multa ambitie, Chitescu a jucat foarte bine la formatia de tineret, ceea ce i-a convins pe Nunweiller sa-i reconvoace in lotul de seniori. "Pe Chitescu l-am trimis la tineret pentru ca aveam prea multi jucatori in lot, 26. El se pare ca a inteles ca trebuie sa munceasca, a evoluat foarte bine la formatia de tineret si daca demonstreaza ca merita, eu voi fi primul multumit si atunci voi apela la el pentru jocurile seniorilor. Ar putea fi o solutie pentru prima echipa" a continuat Nunweiller. Chitescu a profitat si de lipsa din lot a lui Njock (fara viza), Stefeliga, Fritea si Drida, accidentati.
Békéscsaba, o echipa statica
Adversara de sambata a UTA-ei, nu i-a lasat o impresie deosebita "elvetianului". "Practica un joc destul de tehnic, frumos pentru ochi. Dar este o echipa statica, greoaie, care pleaca foarte greoi pe contraatac. Nu este la fel cum este, spre exemplu Danemarca, care efectiv explodau cand porneau cate o actiune ofensiva" a caracterizat Nunweiller formatia maghiara.
UTA a facut astfel o ultima repetitie inaintea jocului cu Otelul, un meci, ca toate celelalte care vor urma, pe care "Batrana Doamna" il joaca cu cutitul la os, orice punct irosit pe propriul teren insemnand practic condamnarea prematura la retrogradare. Nunweiller a jucat din nou la rezultat si rezultatul se pare ca este unul pe placul sau,
0-0. La eficienta dovedita de utisti in aceasta primavara, tindem sa credem ca mai pragmatic (unul dintre termenii preferati ai elvetianului), momentan nu se poate…

Lucian Danila - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin, Sorin Stancu.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]