Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 5 august 2006
Stirile TVA aici
  • Pentru montarea crucii, se va aduce o macara speciala

La Catedrala noua mai trebuie pusa si crucea pe cupola centralaIn cateva zile din Ungaria va fi adusa o macara de dimensiuni speciale pentru montarea crucii pe turla principala a noii Catedrale Ortodoxe.
Potrivit celor declarate de ing. Ioan Carnat, seful santierului, montarea crucii pe turla principala poate fi considerata un eveniment daca se tine cont ca acesta solidta atat efort financiar cat si efort fizic deosebite. 
"Avem nevoie de o macara speciala, cu care sa se poata lucra la 75-80 de metri inaltime si de peste 20 de oameni care sa ajute la montarea crucii. Crucea cea mare, care va fi montata pe turla principala are dimensiuni impresionante, sapte metri inaltime si 1300 de kilograme greutate. Am purtat deja discutii cu o societate din Ungaria pentru a aduce de acolo o macara, insa vrem sa mai studiem si niste oferte din tara, ca sa o alegem pe cea mai rentabila", a dedarat Carnat.
Celelalte doua cruci, au fost ridicate pe turle marti, insa faptul ca acestea au avut dimensiuni mai mici nu a necesitat o mobilizare mare de forte.
Cele trei cruci care vor stajui pe cupolele noii Catedrale Ortodoxe au fost confectionate la uzinele "Astra Vagoane Calatori" Arad din inox, si au fost placate cu aur de 24 de karate prin electroliza.
Noua Catedrala ortodoxa din Arad mai are ca si particularitate, pe langa cele trei cruci si cele cinci clopote care au fost tumate la Innsbruck (Austria). 
Dimensiunile lor sunt, de asemenea, impresionante. 
Clopotul cel mare are o greutate de 4.050 kg, al doilea clopot cantareste 1070 kg, al treilea - 745 kg, al patrulea dopot 450 kg, iar clopotul mic cantareste 250 kg. 
Pe toate clopotele au fost turnate ghirlande si aplicata icoana Maicii Domnului cu Pruncul. 
Suma totala ce s-a investit in dopote este de 75.300 euro.
Viitoarea catedrala, aflata in cea mai aglomerata intersectie din Arad - "Piata Drapelului" - va avea cele mai mari dimensiuni din vestul tarii, o inaltime de 65 de metri, o suprafata totala de peste 2.000 de metri patrati si o capacitate de primire de 4.000 de persoane. 
Zidurile exterioare, care insumeaza 7.200 de metri patrati, dar si cupolele din cupru, au fost imbracate cu placi din calcar de Podeni, care imita foarte bine marmura, acelasi material fiind folosit si ta Casa Poporului.

Claudia Untaru - Informatia Aradului

  • Valoarea punctului de pensie creste

Directoarea Mihaela Vasil anunta cresterea valorii punctului de pensiePeste 61.000 de pensionari aradeni beneficiaza de o noua hotarare a Guvernului. Conducerea Casei Judetene de Pensii Arad a luat act de ultima decizie a Guvernului, cea prin care s-a stabilit majorarea valorii unui punct de pensie cu 5 %, incepand cu 1 septembrie.
Astfel, daca in prezent valoarea unui punct de pensie este de 323,1 lei RON, incepand cu 1 septembrie, aceasta valoare va fi de 339,26 lei RON. In consecinta, in judetul Arad, de aceasta majorare vor beneficia peste 50 % din numarul total de pensionari, adica peste 61.000.
Mihaela Vasil, directorul executiv al Casei Judetene de Pensii, ne-a declarat ca "Incepand de la 1 septembrie, pensionari care, chiar si in urma recalcularii, le-a scazut punctajul mediu anual, vor beneficia de majorarea pensiei doar in situatia in care, prin inmultirea punctajului mediu recalculat cu valoarea noua a punctului de pensie (339,26 lei RON - n.n.), se obtine un cuantum mai mare decat cel cu care sunt in plata. In cazul in care rezulta o valoare mai mica, se va mentine cuantumul cu care sunt in plata".
Urmare a procesului de recalculare a pensiilor din sistemul public s-a constatat o crestere medie a pensiei de 20,70 %, pentru pensionarii care au inregistrat o majorarea a punctajului mediu anual.
In judetul Arad, in urma recalcularii pensiilor, au beneficiat de majorarea punctajului mediu anual peste 39500 de pensionari din sistemul public de pensii.
Guvernul a anuntat ca va sustine majorarea cu 5 % a valorii unui punct de pensie - incepand cu 1 septembrie 2006 - la rectificarea bugetului de asigurari sociale.

A. Olteanu - Adevarul

  • Tabara de la Dezna a intrat in posesia fostilor proprietari

Tabara de la Dezna va mai functiona doar doua luniDe anul viitor raman doua locatii: Moneasa si Casoaia
Cele doua luni care au mai ramas pana la finele sezonului sunt ultimele pentru tabara din Dezna
Acesta a fost retrocedata si in data de 5 iulie proprietarul a fost pus in posesie. 
Cu toate acestea, asa cum ne-a declarat Cristian Dragan, directorul Agentiei Teritoriale a Taberelor si Turismului Scolar Arad, a fost semnat un protocol de predare primire si s-a incheiat si un contract de inchiriere pe termen de doua luni.
"In aceasta perioada, grupurile pe care le avem vor continua sa vina. Nu renuntam la ele. In plus, avem un proiect din Anglia care a fost finantat si vor veni mai multi copii nevazatori. Nu renuntam nici la acel proiect pentru ca este unul cu foarte multi bani", a mentionat Dragan, care a adaugat ca a platit pentru cele doua luni o chirie de 2000 de euro, dar ca ATTTS Arad ramane cu un profit de 36,000 lei.
Asa cum spuneam, insa, celc doua luni de vara sunt ultimele in care tabara din Dezna este in acest circuit. 
"Proprietarul ar fi dorit ca tabara sa ramana la noi pe perioada indelungata, iar contractul de inchiriere sa fie prelungit. Am luat in considerare ca avem cereri foarte mari pe Moneasa si, in plus, am primit o finantare din partea ANT sa putem mari capacitatea de la Moneasa. Momentan, marim cu 32 de locuri, dar speram ca pana anul viitor sa dublam capacitatea si sa ajungem la 160 de locuri", a mai precizat Cristian Dragan, directorul Agentiei Teritoriale a Taberelor si Turismului Scolar Arad, adaugand ca la Moneasa vor fi transferalti toti angajatii de la Dezna.
Pe de alta parte, o alta tabara care va deveni functionala este Casoaia. 
"In toamna vom incepe lucrarile, vom reamenaja baile, apoi vom lucra la casute, sa schimbam parchetul, sa le vopsim. 
Mobilierul de la Dezna este in stare buna si il vom muta acolo. Totodata, vom reabilita pavilionul si vom avem o bucatarie si o sala de mese. Vrem ca de anul viitor sa se intre pe serii, la fel ca Moneasa",
a conchis directorul ATTTS Arad. 
De mentionat ca tabara de la Odvos este in conservare, fiind obicctul unui proces de retocedare. 
Cele de la Ilteu si Paulis urmeaza sa fie redate fostilor proprietari care le-au recastigat in instanta iar cea de la Savarsin a intrat deja in posesia Casei Regale. 
In ceea ce priveste tabara Odvos, se spera ca exista posibilitatea semnarii unui parteneriat de colaborare pe termen lung, prin care conacul sa fie folosit in continuare de Agentie.
Tarifele practicate anul acesta de ATTTS Arad au fost dintre cele mai mici, prejul cazarii fiind mai mare cu 30 de mii de lei vechi pentru o zi. 
Astfel, cu 350.000 de lei se acoperea cazarea si cele trei mese.  
De precizat faptul ca in toate aceste unitati au fost cazati si turiisti care nu fac parte din grupurile de elevi, ele fiind deschise publicului larg, cu aceleasi tarife

Calin Ghinaciu - Agenda zilei 

  • Muzicieni aradeni - George Draga

Biserica veche din Aldesti - Virtual Arad News (c)2006Initiasem cu ani in urma un fel de serial legat de figuri de seama ale vietii muzicale aradene, serial, pe care incercam sa-l continuam.
George Draga, compozitor si muzicolog, relativ putin cunoscut, s-a nascut in 26 aprilie 1935, Barsa-Aldesti, judetul Arad, nu departe de Manerau, locul de nastere al unui reprezentant de seama al muzicii corale romanesti, Ioan Vidu.
Studiile muzicale le-a inceput la Liceul Militar Muzical din Bucuresti (1946-1954), invatand clarinetul cu Hans Hoerath si Dumitru Vasescu, teoria si solfegiul cu Constantin Ionescu, armonia cu Atanasie Danu. Incepand cu 1957 a urmat Consevatorul din Bucuresti, unde a studiatat compozitia cu Anatol Vieru, teoria cu Victor Iusceanu, armonia cu Ion Dumirescu, contrapunctul cu Nicolae Buicliu, formele muzicale cu Tudor Ciortea, istoria muzicii cu Zeno Vancea, folclorul cu Tiberiu Alexandru si Emilia Comisel, dirijatul coral cu Dumitru D. Botez, pianul cu Madeleine Cocorascu.
A lucrat ca indrumator cultural la Sebis (jud. Arad) intre 1955-57, apoi, dupa terminarea Conservatorului, ca redactor (1963-1971) si ca redactor–sef adjunct (1971-1993) la revista Muzica din Bucuresti. A fost apoi cercetator la Muzeul National "George Enescu" (1993-1997).
Continuam sa folosim din plin Lexiconul "Muzicieni romani" volumul al doilea al lui Viorel Cosma, 1999, care ne informeaza ca George Draga a sustinut conferinte, prelegeri, concerte-lectie, comunicari, emisiuni radio si de televiziune, ca a intreprins calatorii de documentare in URSS, Polonia, Cehoslovacia, Bulgaria, Iugoslavia, R.D.Germana.
Creatia vocal-simfonica
In calitatea lui de compozitor, George Draga a dat la iveala in 1963 cantata pentru cor si orchestra "Se construieste lumea noastra" pe versuri de Meliusz Jozsef (trad. Emil Giurgiuca), lucrare prezentata in prima auditie la Filarmonica din Arad (1967), dirijor fiind Nicolae Branzeu. Lucrarea a fost publicata la Editura Muzicala in 1973.
A urmat "Cantata festiva" (1967), cor cu acompaniament de orchestra, pe versurile altui aradean, Stefan Augustin Doinas, cu prima auditie in 1968, la Filarmonica din Bucuresti, sub directia lui Mihai Brediceanu.
Carol Litvin i-a dirijat in 1977 canata pentru cor si orchestra "Stejarul romanesc" pe versuri de Victor Tulbure, la doar un an de la compunerea ei, ca in 1980 cantata sa fie publicata la Editura Muzicala si sa fie inregistrata (ST. ECE 020939).
Alte lucrari vocal-simfonice compuse de George Draga au fost: "Cantata lirica" pentru cor si orchestra, versuri populare si cantata pentru cor si orchestra "Transilvania-1918", pe versurile lui Victor Tulbure, ambele compuse in 1988.
Creatia simfonica
Tot in 1963 a compus intaia sa Simfonie, cu prima auditie dirijata de Emanuel Elenescu la Bucuresti in 1967 cu orchestra Radio-televiziunii, inregistrata pe discul ST-ECE 03246. Wilhelm Georg Berger incadreaza Simfonia lui Draga in randul lucrarilor care, respectand principiile formelor clasice, "scoate in evidenta concentrarea si cromatizarea tematicii, selectarea unor intervale motivice formative de sporita tensionalitate disonantica si inzestrate cu functii expozitive si variationale in cuprinsul partilor sau intregului". Deci, W.G.Berger, alatura aceasta prima Simfonie unor lucrari ce marcheaza un inceput de drum: Simfonia I a lui Anton Zeman, celei a lui Hans-Peter Türk (revizuita in 1966), ca si altor lucrari ale unor Remus Georgescu, Stefan Zorzor, Liviu Ionescu, Cornelia Tautu, lucrari ale anului respectiv, ce au in mare caracteristicile enuntate mai sus.
"Muzica de concert" (1968), cantata in prima auditie (1970) de Orchestra RTV dirijata de Emanuel Elenescu, editata in 1972 si gravata pe disc, "ascunde o strategie componistica permeabila la ideea de fantezie, de plamadire inductiva, din aproape in aproape dupa principiul contrastului, fapt ce nu eludeaza vegherea permanenta si orientarea voluntara a discursului, autorul licitand culoarea ( de aici rafinamentul orchestral) dar si o anume gramatica generativa sedusa de George Draga din teoria grupurilor" (Liviu Danceanu).
In 1970, Cornel Taranu ii va interpreta cu a sa formatie Ars Nova "Eterofonii pentru cvartet de coarde si cvintet de suflatori" (1969), lucrare de asemenea editata in 1982 si gravata pe disc (STM-ECE 01121).
Filarmonica bucuresteana, in frunte cu Henry Selbing, i-a talmacit "Preludiu pentru orchestra de coarde si cvintet de suflatori", de asemenea editata si inregistrata (ST-WEC 03246).
Uvertura de concert nr. 1 (1969) a fost dirijata in acelasi an de Mircea Basarab si editata in 1983. Uvertura de concert nr.2 (1975), cantata de Orchestra RTV, cu Paul Staicu la pupitru, editata si inregistrata, "se arcuieste in trei sectiuni: prima si ultima inrudite tematic si structural sunt meticulos formalizate,cea mediana, mai spontana, se elibereaza de unele constrangeri fiind o inspirata fantezie timbrala. Unitatea lucrarii consta in adoptarea de catre compozitor a passacagliei ca unic principiu constructiv" (Liviu Danceanu).  
In ultimul moment, am observat ca pe discul de autor (ST-ECE 03246) Uvertura de concert nr. 2 a fost cantata de orchestra Filarmonicii aradene, dar numele dirijorului nu apare ca la celelalte. 
Probabil, e vorba de unul dintre dirijorii expatriati. Posibil sa fie vorba de Victor Golescu.
Muzica programatica
Dintre lucrarile cu premize literare, programatice, alteori sugestive, evocatoare, amintim poemul simfonic „Sarmizegetuza“ (1982), "opus in care compozitorul isi imagineaza sonor scene din Columna lui Traian: la inceput localizarea istorica (un frigic ce desemneaza o perioada de timp indeparatata); urmeaza localizarea spastiala (o hexacordie desfasurata liniar, in tonuri agreste - rustice, zis altfel); apoi se sugereaza apropierea armatelor romane (semnalele cornilor) si invazia propriu zisa (ideea de mars polifonic); spre final starea de inclestare se rarefiaza, se destinde, intrandu-se treptat intr-o noua ordine consfintita de solo-ul picolei". Liviu Danceanu mai sublinia potentialul cinematografic al poemului lui Draga.
Alte lucrari
Ca si in domeniul muzicii de camera G. Draga a fost destul de activ, o dovedesc lucrarile de gen: Sonata pentru pian (1962), Sonata pentru clarinet si pian (1963), Cvartetul de coarde nr. 1 (1968).
Muzicologul Draga a analizat in revista Muzica (al carei redactor a fost ani de zile): Simfonia a II-a si Cvartetul nr. 6 de de Wilhelm Berger (in 15, nr. 1 si respectiv 10 din 1965), Cantatele a II-a si a III-a de Stefan Niculescu (15, nr. 1 si 7 din 1965), Simetrii de Cornel Taranu (in 16, nr.3 din 1966), Coloana infinita de Tiberiu Olah (18, nr, 9 din 1966).
Concluzii
Revenind la Liviu Danceanu (compozitor si muzicolog) redam constatarile lui referitoare la muzica lui George Draga: "O gandire muzicala de esenta modala defineste intreaga creatie a lui G.D. Intruchiparile acestei gandiri nu tin insa de districtul prospectiei ori de demersurile generative ci, se supun legitatilor formei de sonata. Nu de putine ori George Draga recurge la aceasta arhitectura optima si fiabila intru deservirea organica a epicului sau liricului emergent travaliului componistic. Sonata este insa uneori hibridata prin altoirea unor principii de constructie intru totul complementare, cu statut indeobste polifonic".
Daca la inceput spuneam despre George Draga ca este putin cunoscut, dupa parcurgerea acestor randuri ne putem convinge ca fostul aradean s-a inscris in istoria muzici romanesti printr-o creatie ce merita sa fie mai bine cunoscuta.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

  • Lacatus nu accepta jocul cu fundul in poarta

Antenorul Lacatus a trasat sarcini precise jucatorilorUTA incearca sa obtina prima victorie de la revenirea in prima liga.
Echipa aradeana isi joaca la Focsani o carte mare din acest debut de sezon.
Programata inainte de confruntarile de gradul zero cu Steaua, Rapid si Dinamo, partida cu FC Vaslui este, cel putin dupa calculele hartiei, una impotriva unui adversar modest. 
Avantajul terenului neutru, pentru o formatie care joaca in deplasare, ar trebui sa incline balanta in favoarea ros-albilor, tinand cont de valorile aproximativ egale ale celor doua echipe.
Aradenii sunt in mare foame de puncte, pana la intalnirile cu granzii campionatului, amanunt deloc neglijat si inoculat de Lacatus propriilor jucatori.  
Nu se baricadeaza 
Lotul aradenilor este valid, doar unele probleme de pregatire fizica, in dreptul lui Jankovic si Vasiljevic nefiind pe placul lui Lacatus.
Oricum, intentiile "Fiarei" sunt clare.
"Trebuie sa inscrii cel putin o data in deplasare, daca vrei sa nu pierzi sau cu atat mai mult, sa castigi. Nu accept un joc cu fundul in poarta, deoarece este foarte greu sa aperi un egal inca din primul minut", a declarat Lacatus, despre modul in care se gandeste sa cucereasca reduta moldava.   
Schimbari in echipa
O alta caracteristica a partidei, de fapt un test pe care trebuie sa il treaca ros-albii, il constituie eliminarea  greselilor din meciul cu Farul.
Pentru asta, formula de start va fi, in buna parte, schimbata, lucru anuntat de antrenor, pentru a oferi posibilitatea tuturor jucatorilor sa arate ce pot.
"La UTA nu exista vedete. Daca cineva nu joaca, nu se pune problema ca nu are cine sa il inlocuiasca. Voi introduce in teren jucatori proaspeti ca sa recuperam punctele pierdute acasa", a punctat tehnicianul aradenilor.  
Pentru a nu veni cu mana goala de la Focsani, Lacatus a trasat cateva din sarcinile pe care echipa trebuie sa le respecte cu sfintenie.
Acestea sunt verticalizarea actiunilor, cat mai putine atingeri pentru a dinamiza si iuti atacurile, lucruri imperative in fotbalul modern.
"Sunt sanse sa joace Cotan, Simion, Costisor sau orice alt jucator. Speram ca, in cateva meciuri, valoarea de echipa sa creasca la UTA, omogenizarea si relatiile de joc sa fie la un nivel mai bun", a completat "Laca".
Echipa anonima, antrenor bun
FC Vaslui a trecut printr-o perioada de framantari in aceasta vara. Lotul a fost remaniat aproape complet, iar noul antrenor este Gigi Multescu, cel care a pregatit UTA in 1989.
De asemenea, D. Radoi si B. Buhus au imbracat tricoul alb-rosu, in anii trecuti.
Piesele de rezistenta ale galben-verzilor sunt portarul ceh Zolna si jucatorii  Voicu, Frunza, Ivan, Bukvic si Croitoru.
In intersezon au parasit echipa Hutan, Lacusta, Sfarlea, Cursaru, Lungu, Panait, V. Badea.
"Este o paine buna de mancat la Vaslui. Cred ca vom invinge", a spus, plin de optimism, fundasul utist Daniel Chirita.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]