Stirile Zilei

Virtual Arad sustine petitia "Ajunge! Nu mai acceptam sa fim batjocoriti!", va invitam sa o semnati.

Miercuri, 11 martie 2009

Stirile TVA aici
  • Scolile, spitalele si politia vor trece la primarii

Primarul Aradului - Gheorghe Falca anunta inceperea demersurilor pentru descentralizarea administratieiUnitatile de invatamant, spitalele si politia vor fi preluate de catre administratia locala. Aceasta decizie s-a luat in urma discutiilor privind descentralizarea administratiei.
Principiile de baza ale descentralizarii vizeaza, in primul rand, transferul atributiilor si competentelor de la autoritatile centrale spre autoritatea cea mai apropiata de cetatean, adica primarie, consiliul local, respectiv consiliul judetean. „La inceputul acestei saptamani, la nivel guvernamental am facut o analiza pentru primele patru structuri de descentralizare: educatie, sanatate, politie locala si agricultura. Iar saptamana viitoare (marti) avem prima tema in discutie la nivelul Ministerului Educatiei. Pot spune ca s-au creionat deja primele etape pentru descentralizare, astfel ca in 60 de zile sa se finalizeze legislatia, din septembrie sa preluam scolile, din 1 ianuarie 2010 spitalele, iar in partea a doua a anului viitor sa avem politia locala. Iar consiliul judetean sa aiba structura de agricultura, tot din toamna” afirma primarul Aradului, Gheorghe Falca, presedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania.
Pana pe data de 4 mai, Guvernul va pregati cadrul normativ pentru realizarea descentralizarii, respectiv hotarari de guvern, ordonante de urgenta, proiecte de lege sau ordine de ministru, care sa pregateasca transferul competentelor spre autoritatile locale.
Edilul sef al Aradului a mai afirmat ca au solicitat ca numirea la conducerea scolilor, liceelor, spitalelor sa fie facuta de catre primar in urma unui concurs si apoi avizata de consiliul local.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Cresterea impozitului dupa renovarea cladirii este confirmata de Primarie

Renovarea cladirilor vechi aduce si la cresterea impozituluiPrevederea codului fiscal privind modificarea impozitului dupa ce au avut loc o serie de reparatii asupra unui imobil mai vechi, nu a fost cunoscuta de prea multi aradeni. Fanica Perjariu, seful serviciului impunere persoane fizice din cadrul „Directiei Venituri” - Primaria Arad, ne-a declarat ca pana acum nu au fost inregistrate reclamatii sau plangeri din partea oamenilor care au aflat ca au de platit un impozit mai mare dupa ce si-au renovat casa. Modificarea legislativa privind actualizarea anului de constructie a imobilului este in vigoare de la data de 1 ianuarie 2007. „Daca respectiva modificare adusa imobilului a avut loc inainte de inceputul anului 2007, impozitul se actualizeaza pentru aceasta data”, ne-a mai spus Fanica Perjariu. Angajatii directiei financiare din cadrul Primariei Arad, ne-au confirmat faptul ca pentru imobilele mai vechi de 50 de ani, este in vigoare o reducere de 20% de la plata impozitului, reducere ce se pierde in cazul unei modernizari aduse exteriorului cladirii. Astfel, „orice modificare sau extindere, modernizare, consolidare sau reconstruire” (conform articolului 251, alineatul 8, punctul 1, al legii 571/2003), implica si calcularea impozitului la data receptiei lucrarilor, banii intrand la bugetul local. Lucrarile ce ar putea intra sub incidenta legii sunt: schimbarea geamurilor, extinderea cladirii, renovarea sau vopsirea cladirii. „Singurele lucrari ce nu afecteaza cuantumul impozitului ar fi cele de interior”, a explicat Fanica Perjariu, care ne-a dat un exemplu concret de modificare a impozitului. Pentru un imobil construit in anul 1950, avand o suprafata de 100 de metri patrati, zona A de impozitare, se percepe un impozit de 154,14 lei. Daca imobilul sufera o lucrare de modernizare, efectuata in anul 2009, cuantumul impozitului va creste la 192,67 lei, adica in procent de 20 la suta. In plus, impozitul mai poate creste daca suprafata imobilului depaseste 150 metri patrati. Dupa aceasta suprafata, impozitul creste cu 5 la suta pentru fiecare 50 de metri patrati in plus, sau proportional, in concordanta cu marirea suprafetei construite.

Lucian Cozma - Observator

  • Doua Ambulante SMURD, la Ineu si Gurahont

Incepand de ieri localitatile Ineu si Gurahont beneficiaza de 2 module SMURDLocalitatile Ineu si Gurahont benificiaza, de ieri, de doua noi module SMURD.
Cele doua ambulante de tip B2, prim ajutor si transport in regim de urgenta, vor functiona in cadrul Sectiei de Pompieri Ineu, respectiv in cadrul Garzii de Interventie numarul 2 Gurahont.
Ele sunt incadrate cu paramedici/ pompieri, absolventi ai cursurilor de prim ajutor medical, resuscitare si descarcerare.
Locotenent Sorina Ambrus, ofiter relatii publice din cadrul ISU, ne-a declarat ca, „in acest moment, toate sectiile de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad sunt dotate cu ambulante SMURD: la Chisineu Cris, Barzava, Sebis si Gurhont. In cadrul Detasamentului Arad functioneaza singura ambulanta de timp C1 - terapie intensiva, incadrata cu medici si asistenti din cadrul UPU si cu paramedici/pompieri“. Evenimentul a fost onorat de prezenta col. ing. Ioan Bogdanescu, inspector sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Vasile Goldis” al Judetului Arad, Calin Bibart - prefectul judetului, Cristian Dragan - vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, dr. Monica Puticiu - seful Unitatii de Primire Urgente, col. Adrian Biclesan - inspector sel al Inspectoratului Judetean de Jandarmi, Nicolae Mehelean si Gheorghe Florea - primarii celor doua localitati, precum si alte oficialitati locale.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Totorean a cucerit inaltimile

Aradeanul Alin Totorean isi continua expeditia din AustraliaExploratorul aradean a finalizat prima parte a expeditiei prin pustiurile Australiei.
Aradeanul Alin Totorean, explorator si artist fotograf, a finalizat cu succes prima etapa a expeditiei solitare pe care o desfasoara in Australia. „Peste 700 de kilometri parcursi pe jos - cam atatia s-au adunat pana acum… Ultimele zile au fost cele mai grele.
Am mers zi-lumina si peste jumatate din fiecare noapte, incercand sa strabat zilnic distante cat mai mari. Au fost zile cand am dormit doar trei-patru ore. Asta datorita problemelor de realimentare cu apa, dar si pentru a mai recupera ceva din timp, astfel incat sa-mi ramana cel putin zece zile pentru zona de nord, in care mai trebuie sa ajung”
- povesteste Alin Totorean.
Exploratorul aradean si-a incheiat socotelile cu desertul din centrul continentului de la antipozi, cucerind cel mai inalt varf din Australia de Nord: Mount Zeil. Doua zile si o noapte a mers pe un teren extrem de accidentat, foarte dificil, apoi a traversat alte doua culmi montane, in conditii extreme, cu temperaturi ce urcau in timpul zilei la 38-40 de grade Celsius la umbra.
Chiar daca Mount Zeil nu este un varf foarte inalt (masurand doar 1.513 metri), ariditatea si conditiile extreme il fac deosebit de greu de cucerit. Cu aceasta ascensiune, Alin Totorean a finalizat prima parte a primei explorari solitare romanesti a Australiei.

Ce urmeaza?
Programul viitor al expeditiei cuprinde deplasarea din Alice Springs catre nord, pana in zona Katherine-Kakadu, unde conditiile vor fi complet diferite. „In 12 martie (astazi - n.r.), pe la pranz, voi fi deja in Katherine, in nordul extrem al continentului. De aici voi porni spre platourile si mlastinile din Kakadu, pentru a strabate o zona cu totul diferita fata de tot ce am intalnit pana acum” - spune Alin Totorean.
Regiunea a fost devastata, nu de mult, de furtuni deosebit de violente si inundatii, explorarea Parcului National Kakadu si a regiunii din apropierea coastei nordice a Australiei devenind, astfel, cel putin la fel de periculoasa precum traversarea deserturilor din Outback.

D. D. - Jurnal Aradean

  • Bocsig, prima comuna cu proiectul „amenajare spatii verzi” aprobat!

Primarul Forin Ciul din Bocsig se afla la al doilea mandatDaca te numeri printre aceia care calca pentru prima data in Bocsig ramai impresionat de frumusetea peisajului, aerul curat si de vorbirea limbii romane curate si melodioase. La fel de placut a fost si scurtul dialog cu primarul Florin Ciul aflat la al doilea mandat, chiar daca problemele sunt multe, toate legate, evident, de bani.
Primarul Florin Ciul spune ca „in acest an avem trasate cateva obiective clare: terminareea investitiilor incepute, adica reparatiile capitale la primarie, la remiza de pompieri care va avea si sala de consiliu deasupra, lucrarile pentru modernizarea centrului civic deja incepute. Avem o scoala inchisa (clasele I-IV) din cauza degradarii avansate a cladirii (fostul castel al regelui sarb Karagheorghevici) si asteptam de 3 ani fonduri de la Banca Mondiala pentru reparatii capitale.” In luna martie se va accesa FADR masura 3.22 pentru un proiect amplu, canalizare, extindere retea apa potabila, asfaltarea a doua drumuri si reparatii capitale la caminul cultural si se continua demersurile pe POR
(Program Operational Regional) privind reabilitarea scolilor din comuna (reparatii si dotari). „Am depus la CJ un proiect pentru reabilitare strazi (13 km) in valoare de 4.150.000 lei, proiect reabilitare DC 15 (Bocsig-Rapsig si Rapsig-Sebis). Drumul la Dealul Viilor (5,5 km ) a fost deja facut pe jumatate anul trecut cu sprijnul CJ. Iluminatul este reabilitat total cu ajutorul unui credit pe care l-am luat anul trecut, nu numai pentru acesta, dar si pentru executarea a 10 km de trotuare”. Salubritatea, acoperirea gropilor de gunoi este o problema serioasa pentru toti, astfel ca la Bocsig primaria a luat deja cateva masuri, dupa posibilitati, evident. „Am concesionat serviciul de salubritate si am dotat gospodariile cetatenilor cu europubele (1100 buc.). Privind inchiderea gropii de gunoi suntem cuprinsi in masterplanul judetului (ADIA) in programul de colectare si gestionare a deseurilor. Costul lucrarilor este foarte ridicat, 33 milioane de euro/ judet”.

Prima comuna cu proiectul „spatii verzi” aprobat!
Intr-adevar, Bocsig a marjat norocos pe acest proiect pe care alte primarii inca nu
l-au luat in calcul sau au primit deja un raspuns negativ de la minister.„Chiar daca am pus vreo 3 miliarde lei de la noi, iar cei de ministerul mediului au venit cu
2 miliarde, importanta este amenajarea moderna a parcului comunei, un proiect la care am tinut in mod special. Mai avem un proiect la ministerul culturii pentru construirea unui camin cultural modern la Bocsig. Se lucreaza intens la monografia localitatii, in curs de reactualizare si la stema comunei.”
Pe de alta parte se intrevad probleme deosebite cu impartitul si vanzarile de teren din pasunea composesoratului de la Rapsig, fapt demonstrat de discutiile aprinse dintre localnici si presedintele composesoratului din aceasta localitate. In curand, un articol documentat pe aceasta problema.

Rafila Galut, o sfanta greco-catolica intrata in galeria marilor sfinti ai lumii
S-a nascut in 1910 la Bocsig si a fost botezata la biserica greco-catolica „Sf. Gheorghe” din localitate. Inca de mica a fost atrasa de Biserica si rugaciuni, apropiindu-se in putinii ani de viata de tainele dumnezeiesti. Ravna duhovniceasca i-a fost rasplatita prin binecuvantarea pe care a primit-o la varsta de 21 de ani. Timp de 8 ani, „fecioara de la Bocsig” a primit stigmatele Domnului, fapt devenit cunoscut tuturor. A fost vazuta de preoti si medici, cazul ajungand pana la Sfantul Scaun. Nimeni nu a putut oferi un raspuns clar pentru ranile care ii apareau in palmi, pe frunte si pe coaste. In ultimii 3 ani de viata (1936-1939) Rafilei Galut i-au aparut ranile sangerande tot la doua saptamani, si, pe 15 aprilie 1939, a plecat in glorie spre Domnul caruia I s-a rugat neincetat si pentru care a suferit. In 1979 mormantul sfintei a fost refacut, la cheltuieli contribuind si PS episcopul Ion Ploscaru de la Lugoj, cel care s-a ocupat in perioada comunista de strangerea tuturor documentelor referitoare la fecioara stigmatizata de la Bocsig. Mormantul Rafilei a devenit, dupa moartea sa, un loc de pelerinaj pentru toti credinciosii care vin sa se roage sfintei aducatoare de binecuvantari.
“Doamne Isuse Cristoase care ne-ai aratat marirea Ta prin darul stigmatelor fecioarei Rafila Galut de la Bocsig, daruieste-ne lumina necesara pentru a face voia Ta in viata noastra precum si a marturisi adevarata credinta a Bisericii Tale”
. (Tatal Nostru, Nascatoare, Marire Tatalui) - este una dintre rugaciunile care se spun la mormantul sfintei Rafila.

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]