17 sau 20 iulie ?
Mihaela TamasdanIn Romania, data sarbatoririi „Zilei Aviatiei” este destul de controversata! Culoarea politica, diversele mentalitati si, in general, invalmaseala de zi cu zi fac si mai confuz subiectul.

Cu toate ca in ziua de azi sursele de informare puse la indemana celor care doresc sa-si mentina in permanenta spiritul viu sunt aproape nelimitate, n-am reusit sa gasesc un raspuns satisfacator pentru intrebarea care reprezinta titlul acestor randuri.

Noroc cu brambureala actuala, care ofera intotdeauna prilejuri de a amesteca lucrurile!

Si astfel, in acest an, in perioada 15 iunie-21 iulie, au avut loc o serie de evenimente aeronautice, care mai de care mai spectaculoase, spre satisfactia atat a organizatorilor, cat si a participantilor!

Dar sa vedem derularea cronologica a evenimentelor, la care, ca de fiecare data am fost impreuna cu tatal meu:

Duminica, 15 iunie – Aeroportul Boneasa, unde a avut loc un miting aviatic, dedicat aniversarii a 80 de ani de la infiintarea Aeroclubului Romaniei si sarbatoririi Zilei Aviatiei Romane.

Marti, 17 iunie – Statuia Aviatorilor, la care oficialitati aeronautice au depus coroane, cu ocazia sarbatoririi Zilei Aviatiei Romane.

Miercuri, 16 iulie – Aeroportul Otopeni, unde au fost organizate festivitati, ocazionate de sarbatorirea Zilei Aviatiei Mondiale, sarbatorirea Zilei Aviatiei Romane si inaugurarea terminalului de pasageri Nr. III.

Sambata, 19 iulie – Aerodromul Clinceni, unde Lotul National de Acrobatie Aeriana, aflat in cantonament, a efectuat activitati de instuire teoretica si zboruri de antrenament. Invitatia de a urmari activitatea pilotilor acrobati ne-a fost adresata de catre dl. Uta si dl. Tamas, instructorul, respectiv managerul lotului, doi oameni cu adevarat deosebiti.

Duminica, 20 iulie – Calendarul Crestin-Ortodox a consemnat, ca fiecare an de altfel, sarbatoarea Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanu – Patronul spiritual al Aviatiei si Apararii Antiaeriene (Fortele Aeriene Romane). Cu aceasta ocazie, doar cativa iubitori ai aripilor romanesti s-au intalnit si au baut o bere impreuna. Pentru oficialitati, aflate in week-end, deranjul era deja prea mare!

Luni, 21 iulie – Aeroportul Otopeni, sediul Companiei Nationale TAROM unde, cu ocazia sarbatorii Zilei Aviatiei Mondiale si a sarbatorii Zilei Aviatiei Romane, Directorul General al Companiei Nationale TAROM a acordat celor care s-au dedicat aviatiei romanesti cu profesionalism si devotament diplome de insotire de diverse cadouri sugestive. Cand am fost anuntati ca trebuie sa ne prezentam la Aeroportul Otopeni, sediul TAROM, terminalul Nr. III, chiar am crezut ca cineva ne face o gluma proasta!

Am participat cu mare emotie si placere la aproape toate aceste evenimente, impartinjd cu entuziasm publicatia Orizont Aviatic, editia iunie 2003, unor personalitati din lumea aviatiei, inclusiv D-lui Miron Mitrea - Ministrul Constructiilor, Transportului si Turismului.

Din datele enumerate anterior, consider ca cele mai sugestive sunt 17 si 20 iulie! De ce?

Pentru ca in data de 4/17 iunie 1910, Aurel Vlaicu a deschis cerul tarii, cu adevarat, aripilor romanesti de astazi, efectuand primul zbor pe pamant romanesc cu un aeroplan cu motor de conceptie romaneasca! Poate fi considerat pilot-aviator civil! Aurel Vlaicu a participat si la manevre militare, zburand, in 27.09.1910, cu corespondenta intre Slatina si Piatra Olt. Poate fi considerat pilot-aviator militar! Chiar si numai aceste doua evenimente din viata ingeniosului Aurel Vlaicu, cunoscute de toate lumea deja, ar justifica sarbatorirea Aviatiei Romane, fie civila, fie militara, in data de 17 iunie!

Pentru ca in data de 20 iulie, in Calendarul Crestin-Ortodox este consemnat Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanu, in icoanele romanesti este binecunoscuta scena biblica a ridicarii acestuia la cer cu carul si caii de foc. Si cum menirea Sfantului Ilie este de a izgonii dintre noi ura, egoismul, minciuna si tot ceea ce inseamna idolii zilelor noastre, acesta a fost considerat patronul spiritual al aviatiei si al apararii antiaeriene. Dar cu tunetele, fulgerele si zonele oreaginoase, pe care Sfantul Ilie le dezlantuie cum ramane?

Datorita personalitatii, caracterului, educatiei si noilor viziuni asupra fortelor supranaturale, oamenii au perceptii diferite fata de lumea inconjuratoare, de unde si opinii diferite. Nu vreau sa intru in psihologia umana, vreau doar sa subliniez, fara a defini, existenta a doua categorii de oameni: realistii si misticii. De unde si controversa privind data sarbatoririi zilei Aviatiei Romane.

Fara sa persiflez doctrina crestin-ortodoxa, avand eu insami in minte si suflet credinta fata de Dumnezeu, consider ca, ceea ce Aurel Vlaicu a realizat, in scurta, dar ingenioasa si inventiva sa viata de doar 31 de ani, reprezinta fapte si lucruri reale si concrete, motiv pentru care ziua Aviatiei Romane trebuie celebrata in data de 17 iunie.


Nu pot sa inchei fara a spune cate ceva, cat de putin, despre Aeroclubul Romaniei si oamenii sai minunati, pentru care zborul, indiferent prin ce mijloace este realizat, inseamna totul.

Aeroclubul Romaniei a fost infiintat de George Valentin Bibescu, in 1920, sub denumirea Aeroclubul Regal al Romaniei si a devenit persoana juridica (publicata in Buletinul Oficial) in 13.04.1923. In acelasi an, aeroclubul se afiliaza Federatiei Aeronautice Internationale (FAI), care, in anului 1929, urmare Conferintei de la Peris, a avut la presedintie pe acelasi George Valentin Bibescu. Las insa pe seama istoricilor sa continue firul celor 80 de ani de existenta ai Aeroclubului Romanei, pentru a asterne, in semn de admiratie, fara o preferinta anume, in ordinea evolutiei, numele celor care au participat la spectacolul cerului din data de 15 iunie: Haralambie Pentilescu, Petre Ilie, Stefan Toganel, Mihai Pal (+), Daniel Popescu, Ioan Postolache, Valerica Popescu, Maria Ionescu, Aurelia Tudorica, Mugurel Uta, Doru Baciu, Gheorghe Ghita, Gabriel Andrei, Sorin Enghel, Cristinel Jianu, Adrian Savu, Gheorghe Uta, Tone Dobre, Alexandru Popovici, Simion Campean, Gheorghita Stamate, Cornel Marinescu, Traian Anghel, Ion Biban, Daniel Dragomirescu, Ioan Glavan, Silviu Lutac, Dan Grigore, Ioan Russ, Bogdan Chiriac, Dragos Stoicescu, Florin Nicolae, Petre Pena, Marinel Cheveresan, Stefan Sarbu, Marian Simion, Liviu Ionescu, Pentru Lazar, Cristian Smarandache, Ion Mocodean, Dan Chiriac, Constantin Bente, Mihai Ilie, Mugurel Ionescu si Ioan Istrate.

Pentru ca firea umana inseamna sa fi uneori subiectiv, doresc sa adaug inca doua nume, care pentru mine reprezinta intruchiparea dragostei si devotamentului pentru zbor:

- Vanda Simina Marandiuc, nascuta la Arad, 33 de ani, pilot avion si planor, componenta a Lotului National de Acrobatie Aeriana, 400 ore de zbor, deocamdata!
Am vazut-o pe Vanda zburand. Cuvintele nu pot descrie freamatul avionul Extra 300 L pilotat de ea in simpla comanda si nici entuziasmul si veneratia ei fata de zbor si acrobatie. Pentru mine, 19 iulie 2003, ziua in care am urmarit evotia Vandei, singura fata din lot, a insemnat adevarata sarbatoare in acest an a Aviatiei Romane!

- Pentru Tamasdan, nascut in Arad, 77 de ani, planorist, pilot aviator militar si civil, 17.000 ore de zbor la incheierea activitatii.

Toata viata mea l-am vazut pe tatal meu plecand in curse si, copil fiind, nu intelegeam de ce el, fara spaima in glas, spunea: „omul stie cand pleaca, dar nu stie cand se intoarce.” Copilaria si-a petrecut-o, la inceput intr-o casa construita pe strada Aviatiei si apoi, pe B-dul Aurel Vlaicu, ca o predestinare si protectie a viitorului sau. S-a intors de fiecare data din zborurile sale si chiar daca in prezent este un pensionar cu auz precar, este dedicat aviatiei, mereu prezent si interesat mai ales de soarta aviatiei romane, asemeni altor oameni de buna credinta.
Este o sarbatoare ca mai exista astfel de oameni!

Mihaela Tamasdan
Consultanti:
Vanda Simina Marandiuc - pilot
Razvan Berea - inspector aeronautic AACR

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 10, August 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !