TEODOR TANASESCU

Sergentul parasutist, TEODOR TANASESCUCu un imens si sincer regret, intru intarziere (dar si prin lipsa de informare din partea „tertilor stiutori”), „ORIZONT AVIATIC” pune acum in pagina scrisa, adresata unui public aviatic dar si unui public cititor larg, modeste informatii si restransa iconografie asupra bunului ROMAN, compatriot si camarad aviator, eminentul parasutist recordman national si international, Maestru al Sportului... dar, inainte de toate, un profesionist, un dascal si un om de inalta probitate morala – TEODOR TANASESCU.

Astfel vom reproduce prezentarea si aprecierile d.lui maior r. STEFAN SOVERTH ... unul dintre instructorii parasutismului militar romanesc... asupra (de atunci) Serg. parasutist Teodor Tanasescu, continute in articolul „Parasutisti in lupta”, la pag. 138, in colectia/volum „Memorii de razboi” (Ed. Militara/1973).

De asemenea, vom publica ceea ce in acceptiunea actuala ar putea fi numit un „curriculum vitae” (pe vremuri „autobiografie”), intocmita chiar de catre T. Tanasescu, in final redand „Necrolog pentru Domnul TANASESCU TEODOR, MAESTRU AL SPORTULUI, VICEPRESEDINTE FONDATOR de onoare, al ANPR” (Asociatia Nationala a Parasutistilor din Romania), text si cuvantare din partea d.lui Presedinte al A.N.P.R., antrenor emerit parasutist, Col. (r) Gheorghe IANCU... cel care a onorat paginile publicatiei ns. (nr.8/iunie a.c.) printr-o interesanta atentionare istorica dar si implicat strict contemporana.

Acum vom spune, intarziati dar cu simtire aviatoriceasca, omeneasca, si cu pietate, Dumnezeu sa-i odihneasca ramasitele pamantesti si sa-i bucure spiritul nemuritor – Amin. Familiei condoleante si invitatia de a ni-l face inca mai mult cunoscut (prin multipla informare) iar camarazilor parasutisti „o vorba” de imbarbatate si pretuire.

Inca trebuie sa precizam ca acest „material” a fost adunat de catre parasutistul veteran IOAN NEGROIU (Maestru Emerit al Sportului - parasutism) caruia ii aducem multumiri si apreciere; de asemenea multiumiri d.lui Constantin MANOLACHE, cel care a staruit spre dl. Negroiu iar apoi ne-a trimis „recolta”.

Cornel Marandiuc

 

Maestrul emerit parasutist, TANASESCU TEODOR, TREBUIE SCOS „IN LUMINA”!... Parca suntem blestemati!: vorbim despre EROII din Aviatie abia dupa ce EI mor.
Tanasescu a fost primul roman care a realizat un record mondial de aterizare „la punct fix.” Desigur, nu se poate compara cu parasutistii din zilele noastre, care detin recordul mondial de aterizare „la punct fix” cu 45 „aterizari pe 0“ (zero metri) in 24 de ore! Candva Tanasescu, cu o parasuta demodata, a devenit CAMPION MONDIAL obtinand Diploma F.A.I. – Federatia Aeronautica Internationala! (Diplome de Record – Fédération Aéronautique Internationale/ 24 Juliet 1957)... credeti ca este putin?! Repet, sunt oameni exceptionali pe care Trebuie „sa-i scoatem la LUMINA”.

Constantin Manolache

 

Pe Teodor Tanasescu l-am vazut de mai multe ori. A ramas acelasi om: meticulos, energic, cu multa putere de munca. Dupa razboi, atras de frumusetile azurului, de inaltimile cerului, a continuat sa zboare, sa sara cu parasuta. Activand in aeroclubul „Aurel Vlaicu”, la scoala de parasutisti sportivi, el desfasoara o sustinuta munca de instructor. Acest „dascal” al celor curajosi depune tot sufletul, toata priceperea pentru pregatirea tinerilor parasutisti. Meritul cel mare al acestui om al curajului este insa altul: invatand pe altii, a invatat mereu pentru sine, s-a perfectionat continuu. La 24 iulie 1957 a facut o lansare de la 1.000 de metri inaltime si a aterizat la 1,62 metri de punctul fix! Pana atunci nimeni in lume nu realizase o astfel de performanta. Recordul sau era in acelasi timp si un nou record mondial, inscriind numele sau si-al patriei in registrul de recorduri al Federatiei Aeronautice Internationale. El a fost primul parasutist roman care a dobandit un record mondial, dupa 25 de ani de la data cand Smaranda Braiescu cucerise, pentru Romania, primul record mondial de inaltime absoluta. Ea sarise atunci, in America, la Sacramento, de la 7233 metri. Era la 19 mai 1932.
In prezent, maestrul sportului Tanasescu isi continua nobila munca de instructor, de indrumator al viitorilor recordmani.

„Parasutisti in lupta” – pag. 138 –
de Stefan Soverth – maior in rezerva –
Colectia „Memorii de razboi” – Editura militara - 1973

 

Subsemnatul Tanasescu I. Teodor, cu domiciliul stabil in Bucuresti, strada soldat Neagu Florea nr.5, sectorul 2, tel. 6192916.

Nascut in localitatea Ploiesti, la data de 6 septembrie 1923. Casatorit cu Florentina. Am o fata.

Am efectuat stagiul militar la Scoala de parasutism militar intre anii 1943-1946 la batalionul 1 parasutism din Pantelimon, timp in care am participat in razboi, in luptele crancene de la Pipera, Baneasa, Otopeni.

Sunt veteran de razboi, acordandu-mi-se Medalia Comemorativa a celui de-al doilea Razboi Mondial.

Sub conducerea ing. Stefan Soverth, Nicolae Pangica, parasutisti militari, am efectuat salturi si munca de propaganda in randurile tineretului, ajungand ca in 1950 sa fie infiintata prima Scoala de instructori parasutisti.

Salariat in domeniul parasutismului din anul 1950, cu brevetul de aptitudine si Licenta de parasutist profesionist nr. 3, din 12.11.1950, am activat, pana in anul 1973, anul iesirii la pensie, detinand in aceasta perioada diferite functii: instructor, instructor sef, comandant de detasament, loctiitor de zbor.

In profesia de INSTRUCTOR PARASUTIST PERSONAL NAVIGANT PROFESIONIST, am activat in cadrul Directiei LANSARILOR CU PARASUTA, avand, printre altele, urmatoarele sarcini:
- pregatirea TINERILOR PARASUTISTI sportivi pentru sport, armata si parasutistele utilitare ale Crucii Rosii; am brevetat circa 15.000 parasutisti de turn si aeronava;
- pregatirea personala de PERFORMANTA SPORTIVA in concursurile interne si internationale, pentru salturi de zi, de noapte, pe apa, de la diverse altitudini, pentru filmari, pentru mitingurile aviatice si alte misiuni speciale;
- RECEPTIONAREA de parasute noi si pentru revizii anuale;
- ARBITRAJ intern si international;

Pentru meritele sportive, am fost numit membru al Comisiei Centrale de Parasutism din cadrul Aeroclubului Central Roman, intre anii 1946-1973.

De asemenea sunt membru fondator al Asociatiei Nationale a Parasutistilor din Romania, din 1996.

Tipuri de parasute folosite: „Irwin”, „Soverth”, „Aurel Vlaicu” rotunda si cu fanta, „T4M”, „PTCH 6, 7, 8”, parasute de scaun salvare piloti si planoristi.

Aeronave folosite: PO-2, JU-34, JU-52, Fisler, LI-2, AN-2, Vilga, s.a.

Numar de salturi:
- cu parasuta din Turnul de Parasutism (ghidate si declansate): circa 6.000;
- din aeronave in total 1600.

Rezultate obtinute:
- Brevet de instructor nr. 3/12.11.1950;
- Maestru al Sportului din anul 1957;
- Maestru Emerit al Sportului din anul 1970;
- Diploma „Paul Tissandier” acordata de F.A.I. in anul 1972;
- Arbitru international din anul 1963.

Primele salturi, de la inceputurile activitatii mele ca parasutist, le-am efectuat cu o singura parasuta (fara parasuta de rezerva).

Locul 3 in clasamentul general, la primul concurs republican de parasutism, desfasurat intre 5-9 noiembrie 1950.

La 10 octombrie 1957, am efectuat salt in grup, de la 3.100 m, comandat, de 13 persoane, cadere libera 50 secunde, fiind considerat ca salt pentru barem de clasificare sportiva.

Am stabilit 20 RECORDURI individuale si de grup, de atitudine, in salturi cu aterizare la punct fix, de zi, de noapte, pe apa, cu deschidere imediata sau intarziata a parasutei si acrobatie aeriana in timpul caderii libere.

Am participat la toate mitingurile aviatice organizate la concursurile interne si internationale (Bulgaria).

Am stabilit 2 RECORDURI MONDIALE, astfel:
- salt de la 1.000 m altitudine si aterizare la punct fix, pe Aerodromul Clinceni, cu un rezultat de 1,62 m, in data de 24 iulie 1957 (fiind primul record mondial strabilit in Romania);
- salt in grup de 9 parasutisti de la 1.000 altitudine, cu deschidere imediata, de zi si aterizare la punct fix pe Aerodromul Clinceni, la 17 octombrie 1961, rezultat sportiv de 7,136 m.

Evenimente deosebite:
- In ziua de 19 noiembrie 1943, ca elev la Scoala de Parasutism militari, din Padurea Pantelimon, am trait o isprava de barbatie si curaj. Aflandu-ma pe Calea Vacaresti, am vazut venind in viteza un tramvai, fara vatman, cu taxatoarea fuierand cu tignalul si strigand disperata: „Feriti! Tramvai fara vatman.” Am incalecat pe bicicleta si am urmarit vagonul. Am apucat franghia care atarna de troleu, infasurand-o de ghidonul bicicletei si punand frana. Astfel, am oprit de la catastrofa tramvaiul care prinsese viteza in panta de coborare pe Calea Vacaresti, de la statia Abator la statia Sf. Gheorghe, neexistand pagube umane si materiale.
- La 19 septembrie 1951 – salt cu parasuta de la mare inaltime (4,350 m) in echipa de 11 parasutisti, pe Aerodromul de la Popesti-Leordeni, toti aterizand intr-un cerc cu raza de 50 m (recordul national valabil si azi, ca numar de oameni in echipa).
- La 24 iulie 1957 – salt automat de la 1.000 m, pe Aerodromul Clinceni,
rezutat sportiv 1,62 m – record national.

Pot demonstra exactitatea datelor de mai sus, cu documente oficiale si semnez.

 

INDURERATA ADUNARE

TANASESCU TEODORConducem astazi pe ultimul drum pe cel mai iubit si apreciat, in familie ca sot, tatic, ca sef, coleg si prieten pentru noi, cei care am venit astazi in numar mare spre a-I spune ADIO celui care ne-a fost drag noua la toti, TEODOR TANASESCU.

Nascut in 06 Septembrie 1923, in orasul Ploiesti, se remarca de mic copil prin invatatura, dar mai ales prin munca, si iar munca, pana in anul 1943, cand are norocul sa faca armata la prima unitate de parasutisti militari – care abia se infiintase cu doi ani in urma. El nu stia atunci, cand a executat prima lansare cu parasuta, ca isi descopera de fapt vocatia, si viata lui va fi marcata de aceasta activitate.

In anul 1949 se casatoreste cu distinsa doamna FLORENTINA TANASESCU impreuna cu care zamislesc pe dulcea Gabriela, formand astfel o familie frumoasa, in care respectul si intelegerea au constituit un exemplu pentru noi toti.

Era intr-o zi in anul 1943 cand tanarul militar parasutist Teodor Tanasescu se afla prin piata Sf. Gheorghe. Deodata vede un tramvai care merge fara vatman. Fire isteata realizeaza imediat un iminent pericol. Alearga dupa tramvaiul fara vatman cu o bicicleta luata in pripa de la un copil, prinde tramvaiul, abandoneaza bicicleta, sare in vagon, merge la postul de comanda si opreste tramvaiul, spre supersatisfactia trecatorilor, care au urmarit cu sufletul la gura aventura lui Nea Tase! Facuse in- tr-adevar o mare isprava! A doua zi a aparut pe prima pagina a ziarelor vremii, facandu-l celebru pentru prima data! Demonstrase astfel, ca pregatirea facuta la parasutism, curajul si abnegatia ii stimulase initiativa de a realiza o fapta eroica!

Adevarata celebritate insa, avea sa o dobandeasca in parasutismul sportiv, in care foarte repede a devenit instructor, instruind multe generatii de parasutisti sportivi, si mai apoi performer. In aceasta calitate in anul 1957 devine primul dintre noi care realizeaza un record mondial la proba de aterizare la punct fix! Tot in acest an obtine Medalia Muncii si mult ravnitul titlu de MAESTRU AL SPORTULUI.

El va ramane fidel parasutismului sportiv o viata. Isi face din parasutism o profesiune de credinta si il slujeste cu dragoste pana la iesirea la pensie. Dar nici ca pensionar nu poate sa ramana departe de el. Astfel ca in anul 1996, cand se infiinteaza Asociatia Nationala a Parasutistilor din Romania , Teodor Tanasescu se afla printre membrii fondatori, devenind vicepresedinte fondator al ANPR. Reuseste astfrel sa participe efectiv la reunirea si la unitatea tuturor parasutistilor din Romania, care astazi, prin mine, toti militarii si sportivii ii aduc ultimul omegiu...

Te-am iubit toti, stimate instructor si coleg, te iubesc de asemenea si rudele si sotia, doamna Tina si fiica ta Gabi, care impreuna cu sotul ei Urs, dar si cu scumpa-ti nepotica Alexandra, au venit din Elvetia, unde isi au resedinta, spre a te conduce si a-ti da ultimul sarut si toata dragostea lor!

Cu totii deplangem moartea ta, isi vom simti lipsa si golul pe care-l lasi intre noi.-

ADIO scumpul nostru parasutist TEODOR TANASESCU sa-ti fie tarana usoara!

Col. (r) parasutist Gh. IANCU
Bucuresti 13 august 2003

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 14, Decembrie 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !