PORTRETE DE AVIATORI
- ION MOGALDEA -

Victor Ioan SoimaDezamagiri si realizari ale unui ofiter (r) observator aerian, dupa cel de-al doilea razboi mondial 1941-1945 (scurt istoric)

Flotila „2 Informatii” cu sediul initial pe aerodromul Someseni-Cluj a fost obligata sa-l paraseasca instalandu-se pe aerodromul din Blaj, judetul Tarnava Mica (Campul Libertatii), urmare a Dictatului de la Viena, conform Pactului Ribentrop-Molotov din 26.06.1940, pierzandu-se partea de Nord a Ardealului.

In vara anului 1941 s-au efectuat apoi unele dispersari de subunitati operative pe aerodromurile din Moldova, dupa cedarea de catre Regele Carol al II-lea si Guvernul Tatarascu, fara lupte, a Basarabiei si Nordul Bucovinei. Dar si in noile conditii, impuse, pregatirea de lupta a personalului navigant se desfasura normal in corturile instalate din timp, iar in orele libere se organizau jocuri sportive (voley si fotbal), altii citeau carti si jucau table si sah; ba, unii lansau din cand in cand bancuri cu olteni... erau la moda pe atunci! Dar buna dispozitie a incetat brusc intr-o zi cand s-a primit o nota telefonica de la Statul Major Operational, prin care ni se facea cunoscut ca Lt. C.dor Batacui Cornel cu intreg echipajul sau nu s-a mai intors la baza din prima misiune de recunoastere la inamic (intr-o zona de peste Prut satul Epureni), la 22 Iunie 1941.

Pierderea acestui echipaj ne-a intristat pe toti cei care l-am cunoscut. Pilotul era comandantul unei escadrile care s-a desprins din unitatea noastra de la Cluj, inainte de cedarea Ardealului de Nord, apoi tot personalul navigant si tehnic, al ei, a fost trimis in Anglia pentru a fi scolarizat pe avionul bimotor Blenheim-Bistrol cu care urma sa fie dotata. La scurt timp dupa revenirea la Cluj, cu avioanele cumparate din Anglia, aceasta escadrila a fost mutata la Flotila de Bombardament de la Brasov. (In raidul de intoarcere in tara s-a produs si prima pierdere, cand avionul pilotat de catre Adj. sef av. Manzin Vasile, avandu-l la bord pe maistrul Enache, a percutat muntele aflat pe malul stang al Dunarii in dreptul localitatii Orsova, din cauza conditiilor meteorologice total nefavorabile, ceata deasa, prabusindu-se in apele involburate ale fluviului.)

La razboiul care tocmai incepuse a participat si Flotila „2 Informatii”, care la sfarsitul primei campanii, din 1941, a inregistrat pierderea a 28 de eroi. Cauzele principale care au determinat numarul atat de mare de pierderi in echipaje si avioane s-au datorat vulnerabilitatii avioanelor IAR-38, cu care a fost dotata aceasta unitate, avioane construite din lemn si panza, lipsite de blindaje metalice pentru protectia oamenilor si rezervoarelor de benzina; in aceeasi situatie se gaseau si avioanele de tip IAR-37 si IAR-39. Datorita celor precizate, inca de la primele pierderi de echipaje si avioane moralul unora din personalul navigant scazuse ingrijorator, indeosebi in randul ofiterilor observatori rezervisti care, in majoritate, erau casatoriti si aveau copii.

Unul dintre acestia facea insa exceptie, pastrandu-si calmul desi era cel mai varstnic dintre ei, cel numit de catre camarazii sai mai tineri „Nea Ionica: acesta era Lt.r.av. MOGÂLDEA ION, invatator intr-un sat indepartat din Dobrogea, Sarai (jud. Constanta).

ION MOGALDEAIntr-una din zile, dupa ce facusem controlul in zbor a 4 avioane IAR-38 in urma remedierilor defectiunilor semnalate dupa aterizare de catre pilotii acestor aparate (bunaoara unul prezenta un trepidaj pronuntat...), am plecat intr-o misiune de bombardament usor in zona Odessa, obiectivul fiind un nod de cale ferata unde se gaseau mai multe trupe, cu tancuri, in asteptarea evacuarii spre a nu fi incercuiti si luati prizonieri – in acest zbor observator in echipaj era tocmai Lt. r. Mogaldea Ion. In aceasta misiune m-a impresionat constinciozitatea cu care si-a indeplinit misiunea, cerandu-mi sa repet trecerea la verticala obiectivului desi eram inconjurati de obuzele artileriei antiaeriene inamice. Prin desele schimbari rapide de inaltime, cu acrobatiile insusite inca din faza I-a de pilotaj (anul 1937, Buzau, pe avionul Fleet-10 G, program de acrobatie obligatoriu) am reusit sa derutez tragatorii antiaerienei inamice si obiectivul a fost lovit de bombe. Dupa aterizare printre altele l-am intrebat pe Lt. Mogaldea de ce zboara atat de mult caci il vedeam aproape zilnic in avioane? Mi-a raspuns ca dupa o cat mai bogata activitate de zbor intentioneaza ca dupa sfarsitul razboiului sa solicite aprobarea de a deveni ofiter activ; era informat ca asa s-a procedat si la sfarsitul primului razboi mondial, din lipsa de cadre.

In urmatoarele campanii din Est, precum si pe frontul din Vest observatorul aerian Ion Mogaldea si-a continuat activitatea in cadrul Grupului „5 Bombardament”, activitatea notata de catre actualul C.dor av. (r) ing. Dan Stoian in volumul „Pumnul tarii” (Ed. Modelism – 1999). Pentru intreaga sa activitate de zbor, din timpul razboiului, cu executarea a 113 misiuni de bombardament, reglaje de artilerie, fotografiere aeriana si recunoasteri, a fost distins cu mai multe ordine si medalii, dintre care amintesc urmatoarele:
- octombrie 1941: Ordinul „Virtutea Aeronautica (de razboi) cu Spade, clasa Crucea de Aur”.
- 20 februarie 1942: Ordinul „Virtutea Aeronautica (de razboi) cu Spade, prima bareta la Crucea de Aur”.
- 21 martie 1942: Ordinul „Coroana Romaniei cu Spade, in grad de Cavaler, cu
panglica de Virtute Militara.”
- 20 decembrie 1943: Ordinul „Steaua Romaniei cu Spade in grad de Cavaler, cu panglica de Virtute Militara.”
- martie 1944: Ordinul „Virtutea Aeronautica cu Spade clasa Cavaler.
(Nu sunt trecute aici ordinele si medaliile armatelor germana si sovietica, in folosul carora temporar a zburat impreuna cu ceilalti aviatori romani).

Spre dezamagirea lui dupa terminarea razboiului, in ziua de 02 Mai 1945, li s-a pus in vedere tuturor rezervistilor ca sunt demobilizati si cu aceasta... visul sau de a deveni ofiter activ s-a incheiat. O alta dezamagire a avut-o la intoarcerea in tara, cand n-a reusit sa obtina un loc intr-un avion de transport, fiind nevoit sa calatoreasca zile si nopti intregi cu trenuri personale si marfare pline cu militari din toate armatele, printre targi cu raniti si cadre sanitare.

In anul 1948 i s-a aprobat postul de invatator in pitorescul oras ardelenesc Sibiu, parasind astfel Dobrogea si satul Sarai. L-am intalnit abia dupa multi ani, cand ma gaseam intr-o scurta vizita la fratele mei Gheorghe Soima, profesor de muzica la Facultatea de Teologie si dirijor al corului catedralei ortodoxe din Sibiu. Printre altele am fost intrebat daca cunosc un ofiter av. rezerva care se numeste Ion Mogaldea (locuia intr-un apartament de alaturi, str. Timotei Popovici). Raspunzand afirmativ asa am aflat si l-am vizitat gasindu-l mult imbatranit, suferind si singur (sotia, directoare la o scoala din oras, il parasise prin divort). Mai tarziu am aflat ca a fost inaintat la gradul de comandor rezerva, insa faptul ca multi alti ofiteri si chiar adjutanti, cu activitati mult mai reduse, au fost de asemenea inaltati la acest grad, il nemultumea - era inca o dezamagire, care l-a determinat sa trimita un memoriu Ministrului Apararii, cerandu-i si audienta. Aceasta i s-a aprobat si in urma sesizarilor sale, verificate, i s-a acordat gradul de General de Flotila Aeriana (retragere). De data aceasta s-a declarat multumit ca i s-a facut dreptate... desigur, o importanta „victorie”.

In vara anului 1988, calatorind impreuna cu sotia mea, de la Sibiu la Bucuresti, am cunoscut-o pe fosta sotie a lui „Nea Ionica”; eram doar trei persoane in acel compartiment al acceleratului care pleca din Sibiu la ora 14.30. Cum se intampla „gheata s-a spart” si doamna directoare afland numele de Soima (si edificcandu-se ca sunt fratele lui „Soima de la Sibiu”, m-a intrebat in ce imprejurari l-am cunoscut pe fostul ei sot. I-am raspuns aproape telegrafic la cele dorite, dupa care am continuat sa citesc tot timpul calatoriei dintr-o carte despre constructii de avioane moderne... iar cele doua femei chiar ajunse in Gara de Nord – Bucuresti nu-si terminasera inca discutia! Desigur ca ne-am despartit cu intentii declarate de reintalnire, ceea ce nu avea cum sa se intample... Dar timpul trece! Apropiatii locatari (vecini) din Sibiu - acel Soima si acel Mogaldea s-au dus. Unde? Acolo unde vom merge si noi! Lasand insa demni continuatori: Gheorghe Soima prin cele doua fete, Monica si Liliana, ambele profesoare iar Nea Ionica Mogaldea prin fiul Ion - doctor in stiinte medicale si fiica Aurora medic veterinar in Brasov.

Iata, domnule Marandiuc, catva din viata noastra, din viata celui care a fost merituosul Ion Mogaldea, ceva din viata aviatorilor veterani, luptatori in razboi, astazi aproape uitati.

General de Flotila Aeriana (r.) inginer si fost pilot de razboi si de receptie,
VICTOR IOAN SOIMA

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 14, Decembrie 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !