CATEVA PARERI DESPRE
"CARTEA ELOGIULUI / CARTEA AVERTISMENTULUI"
(Constantin Volcinel Atanasiu:
UN SECOL DE PLANORISM - SPICUIRI
Ed. Vasile Carlova - Bucuresti / 2002)

Voi porni prin a crede si spune ca fiecare dintre capitolele de miez (scazand introducerea si importanta confesiune de incheiere) ale lucrarii d.lui Atanasiu s-ar fi putut constitui subiect si continut ale unor scrieri (carti) de sine statatoare, indeajuns de substantiale si ca intindere dar, in special, trebuitoare tematica. Cu atat mai mult cu cat lista scrierilor si editarilor in domeniu aviatic si in speta planorism este, iata, de-a lungul a peste sapte decenii (intr-o alta interpretare, mai completa dar mai rarefiata, un secol), foarte restransa atat fata de trebuintele aplicativitatii in domeniu/profesie, cat si fata de cumul istorico faptic. Cum insa bine spune dl. Atanasiu, nu poti cuprinde absolut totul intr-o scriere (in special in conditiile uriaselor greutati si piedici, dezinteres si saracie – existente acum in Romania), autorul desi ne-a dat cea mai cuprinzatoare si diversificata abordare (de pana acum carte) asupra planorismului romanesc (istorie si actual), cum si o multime de informatii conexe dar absolut informativ si explicativ necesare, in modestia si cumpanirea dumisale si-a numit complexa scriere doar „Spicuiri”.

Asadar posibile „carti intr-o carte” si, fara a uita ori diminua alte lucrari in domeniu, anterioare, cum si meritul si stradania respectivilor autori, putem aprecia actuala aparitie drept o mare reusita, putem spune ca, in sfarsit, planorismul romanesc si-a infatisat istoria, fata, implinirile, greselile chiar. Si-a infatisat pionierii, pe cei merituorii dar, uneori numind alteori nu, si pe cei ce cu (din) dusmanie, incompetenta, slugarnicie fata de puternici terti ori chiar indiferenta si limitarea la interese personale ori grup, i-au cauzat prejudicii materiale si morale, reduceri si minimalizari, scoaterea din circuitele continentale ori mondiale, inundarea intr-o ipostaza absolut de inapoiere si stagnare sub toate aspectele – dotare, activitate, prezenta interna si externa sau alte aparent inexplicabile si dureroase stari de fapt, nemaivorbind despre felul in care oamenii au fost tratati ori de criteriile baza prin care au fost unii grav nedreptatiti iar altii spectaculos si nejustificat saltati; toate acestea raman insa (ori sunt) minore fata de indelungatul drum al staruitelor si realizarilor in conditii adesea grele ori chiar improprii, poate vadit ostile. Este insa jenant ca sa afli cum „n-a dat Dumnezeu o singura data” ca totul sa decurga, sa „mearga uns”, la timp si cu „din timp pregatire corespunzatoare”. Sa aflii cum nu se eliberau vizele in timp util, cum concurentii romani ajungeau „rupti” (pe niste harburi de masini) in ajunul desfasurarilor ori cu una doua zile intarziere (primind astfel cele mai slabe planoare, ori fiind descalificati), aceasta situatie chiar si in cazul tarilor socialiste! Nepregatiti corespunzator, neaclimatizati, nedotati... totul s-a facut pentru ca „tebuia sa se faca”, UTC-ul sa raporteze, Aviatia sa raporteze, Partidul sa raporteze... stresul pilotilor concurenti, decisi, aprobati si instiintati in ultima clipa nu interesa pe nimeni, „pasapoartele” (Securitatea deci) scotocea furibund, banuia, iscodea, rascolea „sesizarile patriotice” chiar anonime, cerea garantii, in ceasul 12 fara 5 (ori si 5) in sfarsit elibera vizele iar cel ce spunea „dati-i drumul” tremura in fata posibilei ramaneri „pe-aiurea” a pilotului concurent devenit „tradator de tara”! Te apuca greata si revolta, amintindu-ti... Apoi se reprosa lipsa de rezultate... ca sa vezi tupeu si „pricepere”, corectitudine, la cei ce o faceau!... Sunt oameni albi in cap (dar si cu suflet alb, curat) ce mai apuca sa se intalneasca anual la Sampetru-Brasov, piloti planoristi, ori fosti instructori ce au trecut prin toate acestea, au facut „minuni” in astfel de conditii, si-au indeplinit crezul si profesia iar azi nu-i baga in seama nimeni! Cum nici pe fostii piloti de linie, pe cei utilitari, militari... ca pe intreaga aviatie nu „de ieri”, ci pe aceea de abia cateva „saptamani” in urma!

Desigur nu trebuie sa divagam si sa insistam (vom reveni altadata), ceea ce este remarcabil insa, si trebuie retinut, este frumosul comportament si indepliniri ale planoristilor in conditii grele ori improprii – anii razboiului, anii desfiintarii aviatiei romanesti (de catre ocupantul sovietic, pitit sub pompoasa denumire „Comisia Aliata de Control”), anii ultimilor decenii ale dictaturii comuniste „autohtone”: prin oamenii sai cei buni, morali, pasionati, planorismul romanesc a fost si a ramas o fiinta ce a reusit nu numai sa supravituiasca ci sa se inalte! Poate mai putin departe decat chiar vecinii „de aceeasi culoare”... dar a reusit.

PlanorPrezentarea ctitorilor si a celor atat de insistenti si eficienti dascali ai planorismului imediat prebelic si postbelic este emotionanta. Nu prin descriere. Autorul a reusit sa-i portretizeze prin fapticul lor, atat fizic aviatic cat si moral aviatic... acesti oameni se desprind din pagina, traiesc, vin alaturi de tine, ii simti, ii vezi...

Apoi, dupa „cei ce au facut zborul” sunt cei ce au facut planoarele! Este si aici o minune, o autentica epopee iar infaptuitorii au fost (sunt) oameni de o extraordinara valoare profesionala si de o exceptionala, pilduitoare valoare morala. Si adiacentele: unde, cand si cum s-au construit in tara planoare, cum si „galeria” planoarelor, de productie si import, cu mica dar fidela lor imagine ori schita si principale caracteristici (plus a avioanelor de remorcaj) – o vitrina a prezentarilor, a „actelor de indentitate/planor”. Astfel cei ce zboara astazi planoare moderne (astazi in Romania planoare moderne?) se vor putea uimi de cele ce vad si afla iar cei ce candva au zburat „Schulgleit”-uri, „Salamandre”, „Grunau”-uri, „ICAR”-uri ori „Krainich”-uri au prilejul si aprobarea sa fie mandri si sa se induioseze... Apoi sunt cei ce, de-a lungul deceniilor au adunat argint, aur, diamante si onorate inscrisuri. Cautatori de comori nu ai pamantului ci ai cerului. Cei ce au cules metalele rare si pietrele scumpe nu din bezna adancului pamantean ci din seninul ori norii cerului. Cu multa munca, talent, perseverenta. Jertfa chiar. Si acest sir, acest cordon stralucitor fie el un primitiv sandou fie cel mai modern cablu de remorcaj, s-a tot intins intre pamant si cer legandu-i laolalta pe indraznetii si valorosii cei de IERI si de AZI, pe cei de ATUNCI si pe cei de ACUM. Iar sub aceasta stralucire autorul a inserat cronologic, concis si exact „capitolul participarilor competitionale.”

Spre final, de-a lungul a 80 pagini (retinem dimensiunea „studenteasca” a paginii!) autorul prezinta 629 personalitati – majoritatea insotite de fotografiile portret – oameni ce au apartinut sau apartin dezvoltarii si continuitatii planorimului in Romania. Scazand cele 29 nume (marcante personalitati ale zborului international), prin fata ni se perinda 600 de oameni... desigur nu toti pe care, avand mai multa informatie, dl. Atanasiu inca i-ar fi adaugat acestei impresionante, cert valoroase si pilduitoare galerii ale impatimitilor si infaptuitorilor, cei inaripati mai frumos decat fluturii, mai gratios decat libelulele, mai puternic decat vulturii. „Extractul biografico-aviatic” este suficient insa pentru a convinge si uneori a electriza. Uneori rasfoind, tresari – cum, si „cutare” a fost zburator, planorist?... nu stiai si uite ca acum ai aflat, ai intregit cunoasterea asupra unui om si poate astfel ti-l explici mai bine, motivandu-l mai subtil. Intelegi inca cum fiecare dintre acesti oameni insemna O VIATA, o „viata de om”, un „caz”, un apartinator si intregitor la aviatia tarii si a Lumii!

Ca fiecare este un destin, un inconfundabil si irepetabil iar zborul sau un zbor inimitabil, special, numai al lui. Accepti faptul ca despre viata fiecarui astfel de „om aviator” se poate scrie o carte. Ca despre fiecare s-ar putea povesti. Ca este si minunat si inspaimantator faptul ca multi dintre acesti oameni au trecut pe langa noi si s-au dus, s-au indepartat de-acum...: discret, frumos si in liniste – asa cum trec si planoarele...

Prea multe s-ar putea spune despre acesti oameni si despre aceasta carte care i-a adus in fila supusa atentiei cititorului. Si multe s-ar putea spune si despre cel care a scris „cartea spicuirilor aviatic planoristice ”, el insusi un senior al zborului planoristic. Despre ce inseamna aceasta munca. Aceasta scormonire, investigare (si periplu al ei), adunare, verificare, organizare, gandire asupra, scriere ca atare si punere in pagina. Dar, inainte de toate, despre indrazneala, curajul de a decide si a porni la o atat de responsabila si anevoioasa intreprindere. Si inca mai inainte aflate, despre nelinistea si povara asumarii si poruncii ce urmeaza acelei clipe satanice ori dumnezeiesti „in care iti vine gandul!...” Si, inca, teama. Nu ca nu vei reusi a indeplini (asta o simti, simti ca vei putea...), ci teama ca poate nu vei APUCA sa faci totul, asa cum trebuie, pana la capat!

Aceasta este o carte deosebita. Iti ofera multe si uneori suprinzatoare informatii asupra subiectului tratat. Iti impun apreciere si admiratie atat cuprinsul, problematica in sine, cat si realizarea. Este o carte care te bucura. Care te si intristeaza. Te revolta. Descoperi o lume noua (chiar daca ii apartii!) si te implici. Si nu poti sa-i intelegi pe detractorii acestei necesare scrieri, merituoase realizari, plina de invatamante, caldura, autentic patriotism si pe alocuri legitimat spirit justitiar; acestora le poti spune ca „daca aceasta carte n-ar exista deja, ea ar trebui scrisa!... Si, cine stie, poate „intr-o zi” va ajunge fie bibliografie obligatorie (ori insistent recomandata), fie manual folosit in scolile de zbor, la disciplina „putina istorie aviatica nu strica!”

Cornel Marandiuc

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 14, Decembrie 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !