C.dor IURASCU VASILE - pilot de elicoptere
in Flotila de Aviatie prezidentiala

Cpt. aviator Iurascu Vasile - 1958Iurascu Vasile s-a nascut la 21.07.1931, in comuna Scortaru Vechi din judetul Braila. Dupa ce intre anii 1943 - 1947, a urmat cursurile liceului “N. Balcescu” din Braila, s-a inscris la Scoala Medie Metalurgica din Galati.

Ofiter pilot absolvent Iurascu Vasile - 1951In anul 1948, Iurascu Vasile a urmat cursurile teoretice de zbor pentru ca in 1949, la Scoala de zbor cu motor de la Alexandria, pe un avion Klemm-35, sa fie brevetat pilot de turism.

Incepand cu luna ianuarie 1950, Iurascu Vasile a devenit elev al Scolii militare de pilotaj de la Tecuci, scoala mutata ulterior la Focsani si transformata in Scoala de Ofiteri de Aviatie nr.2. La 30 decembrie 1951, Iurascu Vasile a promovat si aceasta scoala, obtinand gradul de locotenent aviator.

Brevetat pilot de vanatoare inca din scoala, Iurascu Vasile a fost repartizat la Regimentul 7 Vanatoare de la Brasov pentru ca, la scurt timp, sa fie mutat in Regimentul 158 Vanatoare Reactiva de la Craiova unde a facut trecerea pe avionul MIG-15.

Iurascu si elicopterul Mi-4In anul 1953, avansat la gradul de locotenent major, Irascu a obtinut titlul de pilot de vanatoare clasa a II-a, totodata fiind mutat la Regimentul 206 Vanatoare Reactiva de la Ianca, ca loctiitor al Comandamentului uneia din escadrile.

In anul 1956, Iurascu a fost mutat al Escadrila de Elicoptere din Regimentul 108 Aviatie Transport, in functia de comandant de patrula si instructor pentru elicopterul Mi-4.

Facand o paranteza, trebuie aratat ca Escadrila de Elicoptere era singura de acest fel si ca, pentru prima oara, aviatia militara romana primea in dotare elicoptere, in speta elicopterul Mi-4, conceput de catre inginerul Mill si fabricat in serie inca din anul 1952, cand s-a executat si primul zbor de omologare al acestuia.

Cu o greutate maxima la decolare de 7.600 kg., elicopterul putea transporta o incarcatura utila de 1.200 kg.

C.dor Iurascu VasileEchipat cu un motor cu piston cu dubla stea AS-82 V de 1.700 C.P. si cu o elice cu patru pale cu diametrul de 21m (care realiza o suprafata de 346 metri patrati) putea atinge viteza maxima de 210 km/ora.

C.dor Iurascu VasileCa urmare a reducerilor de efective din anul 1957, escadrila de elicoptere a fost transformata intr-o patrula. In aceste imprejurari, Iurascu Vasile a devenit student al Sectiei de Aviatie din Academia Militara din Bucuresti, pe care a promovat-o in anul 1960, totodata fiind inaintat la gradul de locotenent-comandor aviator. Revenit in Regimentul 108 Aviatie Transport, transformat intre timp in regimentul 99 Aviatie Transport, Iurascu Vasile a fost numit navigatorul sef al regimentului.

In anul 1962, pe scheletul patrulei, a fost reinfiintata Escadrila de Elicoptere in cadrul careia Iurascu si-a reluat antrenamentul ca pilot si instructor, contribuind la formarea pilotilor ce au incadrat nou infiintata escadrila.

In anul 1963, Iurascu Vasile a fost inaintat la gradul de capitan-comandor si numit comandantul Escadrilei de Elicoptere Mi-4 din Regimentul 99 Aviatie Transport.

Sept. 1950, Focsani: elevi aviatori (impreuna cu Ioan Zapartan)In anul 1965, Iurascu Vasile a obtinut titlul de pilot clasa I-a pe elicoptere, totodata incredintandu-i-se comanda Regimentului 94 Elicoptere infiintat pe aerodromul de la Alexeni.

Ca urmare a faptului ca n-a vrut sa-si mute familia din Bucuresti la Alexeni, dupa cateva luni, Iurascu a fost destituit din functie si oprit de la zbor, fiind numit ca ofiter de stat major in Comandamentul Diviziei 16 Aparare Antiaeriana a Teritoriului, de la Ploiesti.

Langa elicopterul Mi-8 usor avariat in furtuna; de la stg. la dr.: Col.av. Vasile Iurascu, Mst.mil. Ioan Florescu (teh. bord), Lt. col. av. Teodor Condruz (pilot secund)In toamna anului 1966, Iurascu a fost readus la Alexeni, in calitatea de comandant al Escadrilei de Elicoptere Mi-4 in cadrul careia, obtinand rezultate de exceptie – in zborurile din munti, pe mare, in aplicatii si in misiuni de salvare – in 1968 a fost trimis in U.R.S.S. la un curs de pregatire si de trecere pe elicoperul cu reactie Mi-8.

Revenit in tara, in anul 1969, Iurascu Vasile a fost numit comandantul Escadrilei de Elicoptere Mi-8, infiintata in cadrul Regimentului 94 Elicoptere. In aceasta calitate, impreuna cu pilotii escadrilei, Iurascu Vasile a participat la multiple misiuni deosebite precum zboruri cu personalitati V.I.P., la Transfagarasan, la hidrocentralele de pe Arges si de la Voineasa, construirea statiunilor de pe litoral, construirea liniilor pentru transport de energie electrica, misiuni de salvare in munti si pe mare, aplicatii cu trupe, s.a.

In anul 1971, inaintat la gradul de comandor aviator, Iurascu Vasile a fost mutat la Flotila 50 Aviatie Transport (flotila prezidentiala) de la Otopeni, in functia de comandant al Escadrilei Elicoptere.

Alexeni 1959, cu personalul Esc. Mi-8 din Flot. 50 Av.In cadrul acestei escadrile, Iurascu Vasile a executat numeroase misiuni D.I.E. (de importanta exceptionala) atat cu seful statului roman precum si cu inalte personalitati si presedinti de state, veniti in vizita in Romania.

Astfel, Iurascu Vasile isi aminteste cum a zburat cu sotul reginei Olandei, printul Tarilor de Jos, Bernard, in timp ce pe Cedved Sunay, presedintele Turciei l-a dus la barajul hidrocentralei de pe Arges. Sahinsahul Iranului, Mahomed Reza Pahlavi Arryamer, pilot si el, i-a cerut lui Iurascu sa-l accepte pe postul de… pilot secund. Dupa decolarea cu un elicopter Alouette, din priviri, sahinsahul l-a intrebat daca poate sa preia comenzile. Acceptandu-i cererea, Iurascu a constatat ca acesta pilota cu o finete de maestru, zborul pana la manastirile din nordul Moldovei, iar apoi la hidrocentrala de la Bicaz, aproape revenindu-i in intregime.

Iulie 1964, Bucuresti: langa Mi-4 "echipajul Iurascu" sub "asaltul" fotoreporterilorZborurile D.I.E. s-au succedat alert, consemnarile din carnetul sau de zbor atestandu-le, fara ca Iurascu sa-si mai aminteasca amanuntele. Astfel, Iurascu Vasile nu-si mai aminteste amanunte despre zborurile cu Willy Brandt, cu Indira Ghandi, cu Dolores Ibarruri, Santiago Carillo, Giancarlo Pajetta, Alvaro Cunhal, Enrico Berlinguer, Francisco da Costa Gomes, fost presedinte al Portugaliei dupa Salazar, cu Habib Burghiba, presedintele Tunisiei, Kwame Nkrumah al Ghanei, Kenneth David Kaunda al Zambiei, Jan Bedel Bokassa al Africii Centrale, cu Fidel Castro Ruz. Pe Yasser Arafat l-a dus de cateva ori la mare, in timp ce pe Tudor Jivkov, presedintele de atunci al Bulgariei, l-a plimbat prin judetul Constanta.

Pe fostul presedinte al Germaniei federale, Gustav Heineman, insotit de patru elicoptere, l-a aterizat la Timisul de Jos, de unde delegatia a plecat cu masinile la Poiana Brasov. Aterizarea apoi pe micutul stadion din Poiana Brasov, impreuna cu cele patru elicoptere Mi-8 ce-l insoteau, si preluarea de acolo a lui Heineman si a sotiei acestuia pentru a-i aduce la Bucuresti, a impus o deosebita abilitare din parte elicopteristilor, acestia probandu-si maestria.

1973, in hangar, alaturi de "truditorii in termen"Si daca am continua sa rasfoim carnetul de zbor a elicopteristului Iurascu Vasile, neindoielnic ca am mai putea consemna si alte asemenea misiuni de inalta responsabilitate in care era angajat insusi statul roman.

In anul 1972, participand la un concurs de zbor cu elicopterul in munti, organizat in Austria, dupa 35 de ore de zbor in muntii Alpi, cu aterizari si decolari de pe zapada si calote de gheata, comandorul aviator Iurascu Vasile a obtinut diploma pentru locul II si medalia de argint.

In anul 1976, comandorul aviator Iurascu Vasile a fost mutat in Comandamentul Aviatiei Militare, la Sectia zboruri speciale, de unde, in 1981, la implinirea limitei de varsta ca personal navigant, a fost pensionat.
In activitatea sa, Iurascu Vasile a zburat un numar de 16 tipuri de avioane si elicoptere, totalizand peste 8.500 ore de zbor.

Pentru meritele sale, Iurascu Vasile a fost distins cu mai multe ordine si medalii.
Incepand din anul 2000, comandorul (r) aviator IURASCU VASILE a fost ales membru in Comitetul de conducere al filialei ARPIA din Bucuresti.

Comandor (r) aviator,
Constantin IORDACHE

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 26, Decembrie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !