AVIATIA REACTIVA DE BOMBARDAMENT SI CERCETARE IN ANII 1955 - 1961
Mentionare

Lt. col. av. (instructor IL-28) IOAN MORARIUUn scurt material de sinteza privind "instalarea" unitatilor aviatice reactive in cadrul Aviatiei Militare Romane, al d-lui C-dor av. MORARIU IOAN, asteapta cam de mult spre a fi publicat in pagina Orizontului Aviatic. Cum insa iconografia insotitoare este de calitate slaba (reproduceri dupa reproduceri!... sau fotografii neclare ori lipsite de necesar contrar) si cum precizarea Domniei sale ("la dumneavoastra se gaseste o parte din cele scrise despre IL-28, iar o parte se gaseste la C-dorul Tamasdan Petru …") nu a rezolvat ajungerea in redactie a partii a doua, mentionata (unde speram si iconografie de mai buna calitate), am amanat publicarea. Nu vrem sa incheiem insa anul 2004 fara a publica acest material, si spre cunoasterea si spre a onora persoana si solicitarea d-lui C-dor av. Morariu Ioan.

 

1) - AVIATIA REACTIVA DE VANATOARE

Avionul IL-28 la aterizareDupa terminarea celui de al doilea razboi mondial aviatia romana a inceput sa se inzestreze cu avioane de productie sovietica, ca IAK-17, IAK-23 si MIG-15, sau cu S-102 (fabricatie de licenta, in Cehoslovacia)

La 28 Martie 1951, in conformitate cu Hotararea Consiliului de Ministri al Republicii Populare Romane, Ministerul Fortelor Armate a semnat Ordinul prin care s-a infiintat Divizia 3 Aviatie Vanatore Reactiva, intre 01 si 15 Martie 1951. Pe data de 31 Martie maiorul COZMA VASILIE a fost numit comandantul diviziei, iar comandantii de regimente DEAC IOAN, GHEORGHIU STEFAN SI RAICAN AUREL.

Activitatea de zbor a debutat cu un IAK-17 de dubla comanda. La 26 iunie 1951 s-a efectuat primul zbor cu avionul IAK-23, reactiv, de catre maiorul Raican Aurel (comandant de regiment), printr-un tur de pista. In ziua aceea conducator a fost cpt. av. BALAUR DUMITRU, secondat de un consilier sovietic. Au urmat la zbor Lt. Maj. Gheorghiu Stefan, Lt. maj. Ancuta Ioan, Lt. maj. Paduraru Gheorghe. In continuare au zburat si celelalte grupe.

 

2) – AVIATIA REACTIVA DE BOMBARDAMENT SI CERCETARE

Cpt. av. (instructor IL-28) DUMITRU ENACHEIn anul 1955 a venit randul inzestrarii cu avioane reactive de bombardament si cercetare, de productie sovietica. Faceam parte din Lagarul Socialist iar razboiul "rece" era in toi. Iata cum s-au desfasurat lucrurile:

Cpt. av. (instructor IL-28) NICOLAE AVRAMIn toamna anului 1954 am terminat "cursul academic superior", de pe langa Academia Militara. Am fost coleg cu: col. MACI MATEI(?), loctiitor politic al aviatiei, maior BASTAN GRIGORE, comandant al regimentului de parasutisti, maior RADUT CONSTANTIN, comandant Reg. 108 Av. Transport, maiorii FLOREA IACOB si ANCUTA GHEORGHE, comandantii de regimente vanatoare reactiva, si maior BORZEA NICOLAE, cdt.ul Centrului de Instructie Bacau.

Astfel in aceasta toamna un numar de 48 cadre din diferite unitati de aviatie de la bombardament, cercetare si transport am fost chemati la Pipera-Bucuresti, in fata comisiei medicale, pentru examinari si teste, cum si barocamera pentru 10.000 m altitudine, ultimul test nestiind cu ce scop se face. Dar peste putin timp prin unitatile unde apartineam, cei declarati apti am primit ordinul de a ne prezenta pe data de 03.01.1955 la Scoala Tehnica (aviatie) Militara de la Medias.

 

3) – LA SCOALA MILITARA TEHNICA DE LA MEDIAS

Lt. maj. (instructor IL-28) NICOLAE NICULESCUAceasta scoala a fost infiintata in anul 1921 si a constituit leaganul multor serii de tehnicieni si ingineri de aviatie. In anul 1955 scoala era dotata cu ateliere si laboratoare pentru aviatie de vanatoare reactiva. Se putea studia: motoare cu reactie, aparate de bord, instalatii radio, electricitate, celule etc.

Am fost un grup de 30 de persoane, naviganti si tehnici. Intre ei au fost pilotii: lt. col. MORARIU IOAN (numit sef al acestui grup), cpt. ENACHE DUMITRU, cpt. AVRAM NICOLAE si CARAVAN ALEXANDRU, lt. maj. NICULESCU NICOLAE. Navigatorii: cpt. PUSCUTA MIHAI si POPESCU IOAN. Tragatori aerieni: lt. VLASE IOAN. Tehnicienii. OPRISAN IOAN, STAN IOAN, DORIGA GHEORGHE, MARDARIE IOAN. Translator ________(Or. Av. – nu Ii putem descifra numele: cazul materialelor scrise de mana!). Si altii… La sfarsitul lunii Februarie am fost transferati la IANCA.

 

4) – PE AERODROMUL IANCA, LEAGAN AL AVIATIEI DE VANATOARE REACTIVA DIN ROMANIA

9.03.2002, in fata unui IL-28 aflat la Muzeul Aviatiei (Otopeni); de la stg. la dr.: Iordache, Morariu, Ieremia, doua doamne neidentificate, Uta si PopescuPe acest aerodrom am gasit doua regimente de vanatoare reactiva, comandate de maiorii GHERGHINA GHEORGHE si PADURARU GHEORGHE, cum si o Baza de deservire aerodrom. Primul cu care au luat contact, in fata clubului Garnizoanei Ianca, a fost cpt. ENACHE DUMITRU. La aprox. 2 km pe o bretea de rulaj, erau stationate trei avioane IL-28. Mi se pareau atat de mari incat l-am intrebat pe Enache: Ce zici, ne descurcam cu ele? Da, a fost raspunsul acestuia, raspuns dat fara ezitare. Si a adaugat: Cum s-au descurcat rusii cu ele, ne vom descurca si noi! Enache mai zburase pe avioanele Tu-2 si Tu-6. Si a avut perfecta dreptate. Dupa ce am facut cunostinta cu instructorii sovietici, de toate specialitatile (pilot, navigator si de diferite specialitati tehnice) am inceput cursurile teoretice si cele practice la avion. Cursurile se faceau intr-o cladire de pe marginea caii de rulaj sau in baracile ce fusesera folosite pentru aducerea avioanelor de vanatoare si a utilajelor; un ajutor deosebit ni l-au dat translatorii.

Intre timp am primit noi utilaje de aerodrom: masini de tractat, cisterne de petrol, masini pt. oxigen, de transport etc. Am fost atestati ca putem incepe zborul dar, prin aceeasi comunicare telefonica a Statului major ni se ordona plecarea la aerodromul Mihail Kogalniceanu – Constanta. Eu am plecat cu esalonul rulant; erau peste zece masini iar traseul a fost pe la Vadul Oii. Avioanele au fost duse, pe rand, in zbor, de catre echipajul sovietic.

 

5) AERODROMUL "MIHAIL KOGALNICEANU"

17.11.2003 - Otopeni, promotia 1945 adjutanti aviatori. Cel in negru C.dor. av. Borzea, in stg. sa c.dor. av. I. MorariuEste situat la aprox. 30 km de orasul Constanta. Astazi este un aeroport international si este cunoscut in toata lumea mai ales de cand a devenit o baza americana.

In 1955 era un aerodrom in lucru. Pista era terminata insa cladirile erau in rosu. Personalul navigant si tehnic statea in cateva camere din cladirile destinate militarilor in termen. La fel si instructorii sovietici.

17.11.2003 - Otopeni, promotia 1945 adjutanti aviatori. In centru ing. J. Dascalescu, la dr. c.dor. av. Ioan MorariuDupa redactarea unor instructiuni de zbor, a cunoasterii teoretice si a zonei de zbor, pe 11 Aprilie 1955 am inceput activitatea efectiva de zbor pe avionul UTI-IL 28. Primii piloti au fost: lt. col. MORARIU IOAN, capitanii ENACHE DUMITRU, AVRAM NICOLAE, CARAVAN ALEXANDRU si lt. maj. NICOLAESCU NICOALE, avand ca instructor de zbor pe cpt. BOIKOV MIHAIL. Au fost 24 zile de zbor intens la terminarea carora am fost brevetati ca instructori de zbor in conditii meteo normale, executand zbor si cu patrula. Pregatirea de zbor anterioara, pe alte tipuri de avioane, ale celor 5 piloti in cauza s-a dovedit a fi fost benefica.

Intre timp s-au mai primit noi avioane si utilaje de aerodrom si apoi a urmat despartirea de instructorii sovietici. Din partea romana, ca recompensa, acestora li s-a dat cate o arma de vanatoare noua. Iar noi am ramas sa instruim urmatoarele serii de piloti repartizati pentru aceste avioane IL-28.

C-dor av. MORARIU IOAN

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 26, Decembrie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !