EROUL AVIATOR ION MUCENICA

Me 109 E-uri pe Karpovka (Stalingrad), iarna 1942 (foto obtinuta prin bunavointa d-lui Toader Tudor - Bucuresti)S-a nascut la 24.09.1918, in comuna Mohorati-Tecuci. Desi parintii, modesti functionari, ar fi dorit sa urmeze studii universitare, Mucenica s-a inscris la Scoala de pilotaj de la Tecuci, in anul 1939 promovand-o cu gradul de adjutant stagiar.

Tot in anul 1939, devenind pilot pe avionul P.Z.L.-11 F, adj. Stg. Av. Mucenica a fost repartizat la Flotila 1 Vanatoare de la Pipera.

Cum la 1 martie 1941, in cadrul Grupului 7 Vanatori s-a infiintat Escadrila 56, dotata cu avioane Mesetschmitt 109 F, Mucenica a fost printre primii piloti repartizati in aceasta escadrila.

Incepand cu 22.06.1941 si pana 09.05.1945, Mucenica a fost permanent pe front, atat in est cat si in vest, precum si in misiuni de aparare a teritoriului.

Desavarsit zburator si luptator aerian, in cele aproape 140 de misiuni de lupta cu un total de peste 2.500 ore de zbor, Mucenica Ion a obtinut 24 victorii aeriene omologate si alte cateva neomologate.

In postura sa de permanent coechipier datorita gradului de adjutant, comparativ cu capul celulei sau al patrulei, Mucenica a avut mult mai putine ocazii de-a dobora pe adversar. Totusi, cati dintre pilotii de vanatoare se pot lauda cu obtinerea a 24 victorii aeriene?

In anul 1943, in timp ce pe frontul de la Mius, in cadrul unei patrule executa vanatoare libera, la un moment dat, in partea de nord a intrandului sovietic, a zarit numeroase avioane de vanatoare, bombardament si asalt rusesti ce se apropiau de liniile germane. Iak-uri, Lagg-uri, Mig-uri, Hurricane, Pe-2 si SB-2 IL-2 si IL-7 formau un stol de aproape 40 de avioane, in timp ce ei, vanatorii romani, nu erau decat 4. Totusi n-au ezitat, "hora" neintarziind a se incinge, fiecare vanator roman reusind sa doboare cate un avion sovietic.

Dupa ce Mucenica si-a trecut si el in cont un avion, s-a napustit asupra unui bombardier mai izolat si din prima rafala i-a incendiat motorul din dreapta. Focul s-a extins rapid si, ajuns la rezervoare, a determinat explozia avionului.

In invalmaseala iscata, fiecare vanator roman fiind angajat cu nu mai putin de doi sau trei rusi, brusc, lui Mucenica i-a iesit in fata un avion de asalt pe care, desigur, nu l-a iertat. Totusi avionul nu s-a prabusit ci, cu o lunga trena de fum dupa el, dupa ce si-a aruncat bombele la intamplare, a incercat sa scape, fugind catre liniile rusesti. Mucenica insa nu l-a abandonat ci, din cand in cand, mai trimetandu-i cate un proiectil, l-a vazut prabusindu-se in flacari si fum.

Antiaeriana sovietica, dorind a veni in sprijinul avionului de asalt, la randul ei, cu o ploaie de proiectile.

O izbitura indesata si o explozie puternica l-a aruncat lui Mucenica avionul de bot in sus, inclinandu-i-l pe dreapta. Se prabusise, iar de parasuta nici nu putea fi vorba pentru ca nu concepea sa cada prizonier.
Manevrand mai mult din eleroane si suprafortand motorul a reusit sa piloteze avionul cat de cat si desi pierdea din inaltime, spera sa treaca linia frontului la noi.

Fumul ii inundase carlinga, inabusindu-i, in timp ce motorul incepuse a stranuta si el. Inca un efort si, cu un ultim salt, ajuns la prima linie germana. Motorul amutit, dandu-si sufletul, in chiar momentul in care a si luat contact cu pamantul.

Ametit ramase in cabina. Un soldat german ii sari insa in ajutor, scotandu-l din carlinga, in timp ce un altul ii oferi un bidon cu apa.

Condus prin transee, pana l-au scos de sub focul artileriei ruse nemtii l-au urcat apoi pe o motocicleta, ducandu-l la Punctul de Comanda al unor blindate germane.

Abia in ziua a treia, Mucenica Ion a ajuns la un aerodrom german de unde telefonand, a fost recuperat si readus in triumf langa camarazii care-l socoteau deja "disparut".

In primavara anului 1944, de pe aerodromul de la Tecuci, concomitent cu misiunile de pe front, Grupul 9 Vanatoare – din care facea parte si Adj. Major av. Mucenica Ion – era angajat si in actiuni de apararea teritoriului.

In aceste imprejurari, la 24 iulie 1944, intr-o inclestare cu Lightningurile americane, dupa ce Mucenica a doborat unul din acestea, a fost atacat de mai multe Mustanguri.

Mucenica a auzit cum rafala i-a izbit motorul, apoi parbrizul i s-a umplut de ulei. Din radiatoare ii ieseau doua dare de fum. Pica. Capota motorului era facuta ciur iar fumul ii inundase carlinga, inecandu-l.

Taind contactul, Mucenica a cautat un teren pentru a ateriza fortat; Avea 400 de metri inaltime, si pentru a mai reduce din viteza, s-a apucat sa rasuceasca roata flapsului.

In acest timp, din spate, l-a lovit rafala unui Mustang, gloantele patrunzandu-i in carlinga. I-au facut tandari tabloul de bord, totodata strabatandu-i si laba piciorului drept. O lata rafala i-a spintecat mana stanga. Bucati de tabla si metal i s-au infipt in umar, obraji, piept si solduri. Durerea il lesina. Surprinzator, epava mai asculta inca de comenzi Mucenica reusind a-si ateriza avionul pe burta.

Cabina era insa blocata, neputand-o deschide. Motorul ardea si o explozie era iminenta. Izbind carlinga cu capul si cu umarul valid, a reusit s-o deschida. Piciorul drept ii atarna inca flasc si cu greu a reusit a se tara in afara avionului.

Destul de tarziu, un satean ce se afla pe camp, il duse la un post sanitar unde a primit primele ingrijiri.

Au urmat apoi mai multe luni de spitalizare, in final refacut, Mucenica reintorcandu-se in mijlocul camarazilor, impreuna cu care a luptat pana la 9 mai 1945.

Citat de mai multe ori prin Ordin de zi pe intreaga armata, adjutantul aviator Mucenica Ion a fost decorat cu mai multe ordine si medalii, intre care:
- Ordinul "Virtutea Aeronautica" cu spade, clasele Crucea de Aur, Cavaler, Ofiter si Comandor;
- Ordinul german “Crucea de Fier" clasele a II-a si a I-a.

De retinut ca pentru executarea a peste 200 misiuni de lupta, de regula, ofiterilor li se acorda inaltul ordin “Mihai Viteazul". Aceasta prevedere n-a fost insa valabila si pentru subofiteri (adjutanti aviatori) fapt pentru care Mucenica Ion a trebuit sa se multumeasca doar cu ordinul “Virtutea Aeronautica" cu mentiunea ca numai 6 aviatori (ofiteri si adjutanti) au fost distinsi cu toate cele 4 clase ale acestui ordin.

Oare eroismul unora este mai nobil decat al altora, carora li s-a refuzat decorarea cu inaltul ordin “Mihai Viteazul"?

Dupa razboi, prin anii 1950, Mucenica Ion a fost trecut in rezerva. Marginalizat un timp a lucrat ca mecanic auto, apoi ca distribuitor de benzina la Statia PECO de la Baneasa.

Modul cum a fost tratat Mucenica Ion se constituie intr-o inca marturie cum noii diriguitori din Romania postbelica apreciau si rasplateau eroismul aviatorilor ce nu si-au precupetit nici tineretea si nici viata pentru apararea gliei strabune.

Bolnav, in anul 1965, cel ce a fost aviatorul MUCENICA ION, unul dintre asii aviatiei de vanatoare romane, a incetat din viata.

Comandor (r) aviator
CONSTANTIN IORDACHE

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 26, Decembrie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !