PILOTUL DE INCERCARE
C-dor av. r.
VICTOR ROSCA

Brevetat planorist 1949 - IasiAnul acesta (n.n.: material sosit la redactie in cursul anului trecut 2003), AEROSTAR S.A. Bacau a sarbatorit 50 de ani de existenta. Infiintata in aprilie 1953 ca Uzina de reparat avioane (U.R.A.), transformata ulterior in I.Av. (Intreprinderea de aviatie), iar dupa 1990 in AEROSTAR, intreprinderea inglobeaza mai vechile traditii ale industriei aeronautice romane, de reparatii, revizii si chiar de fabricare a unor avioane.

Si daca aniversarea uzinei de avioane bacaoane a fost mediatizata, in revistele de specialitate evidentiindu-se realizarile de-a lungul anilor, indeosebi de colectivul de ingineri si de eminenti tehnicieni, a fost trecut sub tacere indispensabilul aport al pilotilor incercatori, acei oameni deosebiti care, asumandu-si riscurile unor eventuale erori ale tehnicienilor, au dat viata acelor aparate, zburandu-le si, prin observatiile pertinente, corectand ceea ce le-a scapat celor de la sol.

Si nu putine au fost cazurile cand, datorita unor neglijente sau superficialitati, pilotii incercatori s-au confruntat si au de rezolvat situatii incredibile, salvand nu numai avionul si pe sine, ci si prestigiul uzinei, al intregului ei colectiv.

Discutand cu unul din fostii piloti, respectiv cu comandorul aviator ROSCA VICTOR, acesta ne-a relatat cateva din situatiile limita in care s-a aflat in decursul celor mai bine de zece ani, cat a functionat ca pilot incercator al uzinei.

„Intr-una din zile, isi amintea Rosca Viorel, incercand un avion L-29 caruia i se facuse reparatia capitala, dupa ce am epuizat tehnologia de incercare pentru primul zbor, am parasit zona in care evoluasem, inscriindu-ma in turul de pista prealabil aterizarii. Dupa ce am scos trenul de aterizare, intre virajele 3 si 4 am procedat si la scoaterea flapsului. Dar, surpriza: apasand pe butonul de scoaterea flapsului, acesta a inceput sa iasa dar, concomitent, trenul de aterizare a inceput sa intre ( sa se escamoteze). Mirat, am lasat comanda trenului pe scos si am apasat pe butonul „flaps bagat”. Flapsul a inceput sa intre si, in acelasi timp, trenul sa iasa. Verific intrarea flapsului prin comanda pe „neutru” si dau comanda trenului pe „scos”, constatand iesirea acestuia. Cand am incercat scoaterea flapsului, istoria s-a repetat, trenul escamotandu-se. Totul s-a derulat in mai putin timp cat i-a luat cititorului lectura celor intamplate. Am raportat situatia la P.C.Z. (Punctul de conducere a zborului) si hotararea de-a ateriza fara flaps, ceea ce mi s-a si aprobat.

Elev pilot militar 1951 - TecuciDupa aterizare, s-a stabilit si cauza: comenzile trenului si a flapsului fiind date electric, iar executia facandu-se hidraulic, cei care au montat partea electrica au inversat firele.

Intr-o alta zi, am decolat in primul zbor cu un avion MIG-17. Eram inca in rulaj, pe punctul de a ma desprinde de pe pista, cu o viteza de cca. 320-340 km/ora si cu botul aparatului ridicat cand, parbrizul din fata a inceput a se aburi tot mai mult.

Dupa ce am parasit pista, in cabina nu mai vedeam bine. Nu mai vedeam nici macar vizorul care se afla la numai 35-40 cm in fata mea. Pe parbrizul frontal se scurgea un fum gros de culoare gri care intuneca vizibilitatea. Daca n-asi fi avut pe figura masca de oxigen, fumul m-ar fi inecat si cum nu eram mai sus de 30-40 metri fata de sol, cine stie ce s-ar mai fi putut intampla. Am dezermetizat cabina cat am putut de repede, aceasta luminandu-se, incat am putut vedea atat aparatele de la bord cat si in afara. Am raportat la P.C.Z. ca am o urgenta si ca vin la aterizare invers directiei in care decolasem. Trenul nu mai apucasem a-l escamota incat, facand un viraj de 180 grade si scotand flapsul, am si aterizat.

Comisia tehnica pentru „evaluari” a putut vedea parbrizul din fata afumat, avand o culoare gri-maronie, Cauza, banala dar cu posibile consecinte deosebite, a constituit-o un scurt circuit. Alimentarea voltampermetrului se realiza direct de la acumulatorul avionului, bornele acestuia fiind protejate cu ventuze de cauciuc pentru a se evita vreun scurt circuit. Cum aceste ventuze au fost „uitate” a fi puse, iar aspirarea eventualelor corpuri straine din cabina s-a facut superficial, un capat de sarma a ajuns la bornele acumulatorului si „minunea” s-a produs.

Sigur ca am fost surprins si chiar ingrijorat pentru ca nu stiam cauza desi banuiam un posibil incendiu la bord.

Instalatia electrica de forta ar fi putut lua foc provocand un serios incendiu si nu numai o banala flacaruie aparuta in partea dreapta a cabinei care, in mai putin de cateva zeci de secunde s-a stins, fumegand numai instalatia unor fire a catorva aparate de bord alimentate electric.

C-dor av. Victor RoscaIntr-o alta imprejurare, dupa ce am decolat cu un avion MIG-21 M in primul zbor de incercare, ajuns in zona de lucru repartizata, urmaream indicatiile aparatelor de la bord pentru a constata daca viteza ascensionala si viteza de zbor sunt optime, daca indicatiile altimetrului se afla in concordanta cu viteza verticala si unghiul de cabraj indicat de giro-orizont, modul de actionare a motorului la regimul fixat, cum functioneaza celelalte instalatii: de combustibil, hidraulic, presiunea in cabina in raport cu inaltimea, etc. Indicatiile manometrului instalatiei hidraulice nu erau insa cele cerute; in loc de 240-260 bari, oscila intre 180-160 bari, cu tendinta de continua scadere. Am raportat situatia la P.C.Z. si hotararea de a intrerupe misiunea deoarece, in cca. 4-6 minute, presiunea se apropia de zero.

Ajuns la aerodrom, m-am inscris in regulamentarul tur de pista si cand am comandat scoaterea trenului de aterizare, acesta n-a iesit. Am recurs la comanda de „avarie” prin dezavorarea mecanica a trenului. Flapsul insa nu l-am mai putut scoate si am aterizat fara el.

Coborand din carlinga am constatat ca de sub fuselaj se prelingeau zeci de picaturi visinii de lichid hidraulic si, pana sa vina tehnicienii, sub avion se facuse deja o mica balta.

A urmat aceeasi procedura cu Comisia tehnica, aceleasi consultari de documente, discutii, presupuneri, urmate de demontarea partii inferioare a fuselajului. Nici una dintre conducte nu era sparta ori fisurata pentru ca erau confectionate dintr-un otel special. In schimb, la imbinarea dintre doua conducte, piulita care facea legatura intre ele nu era stransa corespunzator si nici sigurantata conform instructiunilor. Aceasta neglijenta putea avea drept consecinta blocarea conului care regleaza debitul de aer in priza de admisie, cu auto oprirea motorului in zbor, ceea ce ar fi impus fie aterizarea fortata (foarte complicata cu acest tip de avion), fie catapultarea.

Iunie 1963, la Borcea, dupa zborTot la primul zbor cu un avion MIG-21 S.P.S., dupa ce am decolat cu folosirea fortajului, am escamotat trenul si i-am imprimat avionului o panta de urcare de cca.50-60 grade. In mai putin de 10 secunde, viteza avionului ajungand la 750-850 km/ora, acesta a inceput sa avanseze in plan vertical, de la un unghi de 50-60 grade la un unghi de 10-15 grade sub orizont pentru ca, in urmatoarele secunde, sa urce si sa coboare din nou, creand suprasarcini de plus 4-5 g si, respectiv, de minus 2-3 g. Aveam senzatia ca, pur si simplu, fie ca ies prin cupola cabinei, fie prin podeaua ei. Cum sa linistesc acest „naravas”? In primul rand am redus motorul si am scos franele aerodinamice, iar cu mansa am actionat in contra timp, reusind ca, la o viteza de 450-500km/ora, sa-l pot controla. Am raportat la P.C.Z. ca am o problema si ca vin la aterizare.

Dupa aterizare, acelasi ritual: Comisia tehnica, revederea documentelor avionului, ipoteze, discutii, propuneri, fara a se ajunge la vreo concluzie.

Intervenind, am sugerat punerea aparatului pe cricuri si verificarea „nivelarii avionului”, respectiv corectitudinea montarii aripilor si a comenzilor, conform cartii tehnice elaborata de furnizor.

Surpriza e prea putin spus, atunci cand s-a descoperit ca stabilizatorul avionului in loc sa fie montat sub un unghi de 17 grade 2 minute si 17 secunde, conform prevederilor cartii tehnice, era montat sub un unghi de 9 grade 16 minute si 14 secunde, deci cu o eroare de aproximativ 8 grade.

Vinovatul, un ingineras care raspundea de linia de montaj a comenzilor si care, intrebat de catre un maistru daca executa montajul conform cartii tehnice, a indicat el valoarea unghiului de montaj al stabilizatorului precizand ca unghiul prevazut in cartea tehnica era eronat.

E de la sine inteles ca inginerasul in cauza a fost indepartat din acel loc, neputandu-se stabili daca „eroarea” a fost deliberata sau s-a datorat slabei sale pregatiri profesionale.

Intr-o alta situatie, un avion MIG-21 U, dupa toate zborurile de incercare, a fost declarat ca fiind corespunzator. Totusi ceva era in neregula pentru ca, la inaltimi ceva mai mari de 5000 metri, dupa ce i se cupla pilotul automat, avea oscilatii in axul longitudinal, cu o frecventa de 1-2 grade pe secunda.

Iulie 1978, la Bacau, cu doi camaraziDupa ce i s-a facut nenumarate „nivelari”, i s-a demontat lantul cinematic al comenzii eleroanelor, s-au schimbat tijele comenzii, pilotul automat a fost testat-de mai multe ori- in laborator pe bancul de proba, avionul prezenta aceleasi oscilatii.

Nedumerirea tehnicienilor a generat multe discutii si ipoteze, fara a gasi cauza acelor oscilatii. Participand la una din sedintele de analiza, am propus schimbarea casetelor rulmentilor unde sunt articulatiile comenzii eleroanelor. Tehnicienii au zambit ingaduitori dar, argumentandu-le ca la inaltimi mari temperatura aerului este de minus 50-60°C si ca fenomenul de contractare a metalului se manifesta din plin, au convenit sa incerce si varianta cu schimbarea casetelor rulmentilor. Rezultatul a fost surprinzator, avionul comportandu-se ca la carte.

La verificarea de laborator a casetelor demontate de pe avion s-a descoperit ca una dintre ele n-avea jocul de toleranta in parametri impusi de tehnologie, fiind mai mic cu cateva miimi.

Intr-un zbor de anduranta cu un avion IAK-52, in vederea acumularii a cat mai multe ore de zbor pentru a stabili termenele de revizie avion-motor in functie de uzura structurii avionului, motorului, instalatiilor de aer, combustibil dar si a aparaturii, dupa parcurgerea unui traect de cca 300 km, motorul a inceput sa „stranute”. Turajul cand scadea, cand revenea la normal. Manometrul arata insa ca presiunea combustibilului se afla in limite normale numai ca motorul nu vroia sa functioneze normal. Eram inca foarte departe de aerodrom si incepusem deja sa prospectez terenul pe care-l survolam, in vederea unei eventuale aterizari fortate.

Si totusi, nu-mi suradea o asemenea solutei incat, apeland la pompa de injectei, am deblocat manerul acesteia – aflat in partea dreapta a tabloului de bord – in momentele de intrerupere a motorului, cu mana dreapta actionand pompa, iar cu mana stanga pilotand avionul.

Cele 10-20 minute, cat a durat acest nedorit exercitiu, mi s-au parut enorme. In sfarsit, am zarit aerodromul unde am aterizat normal. Ruland catre bretele de degajare, motorul s-a oprit complet.

Borcea, 18.03.1967 - aterizarea fara motorDemontand filtrul de benzina, apoi carburatorul si chiar rezervoarele de combustibil, impuritatile gasite au explicat comportarea oscilanta a motorului. Cauza: nefolosirea cu regularitate a unei piei de caprioara la alimentarea cu benzina a avionului, ce ar fi oprit toate acele impuritati care, odata patrunse in rezervor, pe traseul de alimentare a motorului, au ajuns la carburator, determinandu-i o defectuoasa functionare, pana la inclusiv oprirea motorului.

Comandorul aviator ROSCA VICTOR s-a nascut la 20 martie 1933, in municipiul Iasi.

In anul 1948 a urmat cursurile Scolii de zbor fara motor de la Iasi, obtinand brevetele de planorist A, B si C, iar in anul 1949 a urmat si cursurile Scolii de zbor cu motor de la Strejnic-Ploiesti, obtinand brevetul de pilot de turism.

Odata cu absolvirea Liceului Internat de la Iasi, Rosca Victor a optat pentru Scoala de Ofiteri de Aviatie pe care, la 31.12.1951, a promovat-o cu gradul de locotenent aviator.

Repartizat la Regimentul 206 Aviatie Vanatoare, aflat atunci pe aerodromul de la Otopeni, in anul 1953 a fost promovat comandant de patrula, dupa ce – la 30.12. 1952 – a fost inaintat la gradul de locotenent major aviator.

In anul 1954 a fost inaintat la gradul de capitan aviator si promovat comandant de escadrila, totodata facand trecerea pe avionul MIG-17 PF pentru ca, din 1961, in aceeasi functie, sa fie mutat in Regimentul 93 Aviatie Vanatoare de la Giarmata unde a zburat pe supersonicele MIG – 19 si MIG – 21.

La 30.12.1958, Rosca Victor a fost inaintat la gradul de locotenent – comandor aviator, iar in anul 1961, avansat capitan – comandor, a fost promovat in functia de navigator al Regimentului 86 Aviatie Vanatoare de la Borcea unde, la 30.12.1967, a fost inaintat la gradul de comandor aviator.

In toamna anului 1970, la cerere, Rosca Victor, a fost transferat ca pilot de incercare la Uzina de Reparat Avioane (U.R.A.) de la Bacau.

Bacau, 1 mai 1974Inca din anul 1953, Rosca Victor a fost calificat ca pilor clasa I-a, zburand ziua si noaptea in toate conditiile meteo.

Pe parcursul activitatii sale, Rosca Victor a zburat un numar de 15 tipuri de avioane, totalizand 4.289 ore de zbor, cu 7.213 aterizari. Dintre acestea, 1.621 ore de zbor, cu 2.433 aterizari efectuate pe avioane de vanatoare supersonice, marea majoritate pe avionul MIG – 21, ca pilot de incercare la U.R.A. Bacau.

In decursul activitatii de zbor, in afara situatiilor deja prezentate ca pilot incercator, Rosca Victor s-a mai confruntat si cu alte situatii de zbor limita, imprejurari in care datorita inaltului sau profesionalism, a deosebitului calm si a prezentei de spirit, le-a rezolvat magistral, evitand posibilele incidente ori chiar catastrofe aeriene.

Dintre acestea, situatiile de zbor mai deosebite parcurse de Rosca Victor, au fost:

In noaptea de 17.01.1975, in timp ce un avion MIG – 17 PF executa un raid, la traversul localitatii Ramnicu Valcea, la inaltimea de 12.000 metri, i s-a oprit motorul avionului.

Cum pana la inaltimea de 4.000 metri incercarea de repornire a motorului n-a dat rezultate, conform instructiunilor de exploatare, pilotul urma a se catapulta. Rosca Victor totusi n-a facut-o, reusind ca folosind judicios inaltimea pe care o avea, raportata la calitatile aerodinamice ale avionului, intr-un zbor planat, sa ajunga la aerodromul de la Otopeni unde a aterizat fara motor.

Tot intr-un zbor de noapte, la 19.03.1958 (deci in ajunul zilei sale de nastere si tot cu un avion MIG – 17 PF) decoland la alarma in conditii meteorologice deosebit de nefavorabile, la revenirea la aerodromul de baza de la Otopeni, a avut surpriza de a nu putea ateriza, acesta fiind acoperit complet cu ceata. Si cum un necaz nu vine niciodata singur, nu mai ramasese decat cu numai 700 litri de petrol, impunandu-se urgenta aterizare.

Singurul aerodrom mai accesibil ramasese cel de la Ianca spre care s-a si grabit sa ajunga.

Martie 1983 - BacauLa o distanta de cca 50 km fata de aerodromul de la Ianca, aflat la inaltimea de 5.900 metri, Rosca Victor a avut surpriza neplacuta ca – din lipsa de combustibil – sa i se opreasca motorul. Si de aceasta data, conform instructiunilor, solutia era catapultarea. Rosca Victor din nou n-a facut-o ci, cu stapanirea de sine ce-l caracteriza, folosind judicios inaltimea si viteza pe care o mai avea, in extremis, a reusit sa aterizeze pe aerodromul de la Ianca, doar cu foarte putin timp inainte ca si acest aerodrom sa fie acoperit de ceata.

In noaptea de 21.07.1963, zburand cu un avion MIG- 19 PF, in cadrul unei aplicatii a Tratatului de la Varsovia, cu misiunea de interceptare a unei tinte ce ne survola spatiul aerian la inaltimea de 12.500 de metri, dupa indeplinirea misiunii, revenind la aerodrom si inscriindu-se in regulamentarul tur de pista, pe latura mare a constatat ca i se blocase mansa pe care n-o mai putea actiona in profunzime.

Actionand cu multa finete asupra turajelor motoarelor, fara a mai avea comanda in profunzime, Rosca Victor a reusit sa aduca avionul pana la capul pistei si sa-l aterizeze. Ulterior s-a stabilit drept cauza a blocarii mansei, defectarea agregatului ARU-3V care deservea stabilizatorul.

In ziua de 18.03.1967, de aceasta data doar cu numai doua zile inaintea aniversarii nasterii, Rosca Victor impreuna cu comandorul aviator Onoiu Vasile, pilotand un avion Uti MIG-21, imediat dupa decolarea de pe aerodromul de la Bercea, la inaltimea de numai 10-15 metri, turajul motorului a scazut brusc, avionul „cazand” periculos. Singura solutie era repunerea avionului pe pamant in prelungirea pistei betonate, incat a escamotat trenul si a „aterizat” pe burta, aparatul oprindu-se la mai putin de 150 metri de terasamentul caii ferate Bucuresti – Constanta. Ce ar fi insemnat impactul avionului cu aceasta cale ferata, nu este greu de imaginat.

Si daca, cu toate denivelarile terenului, avionul n-a suferit prea mari stricaciuni, in schimb Rosca Victor s-a ales cu o grava lovitura la cap si cu fisurarea claviculei drepte, ceea ce a impus internarea sa la Spitalul Militar din Bucuresti.

Pentru meritele sale, Rosca Victor a fost distins cu mai multe ordine si medalii, intre care:
Ordinul „Meritul Militar” clasele III, II si I;
Ordinul „Steaua Republicii” clasa a V-a.

In anul 1983, la implinirea limitei de varsta ca personal navigant, comandorul aviator ROSCA VICTOR, a fost pensionat, stabilindu-se cu domiciliu in municipiul Vaslui.

Comandor ( r ) aviator, Constantin Iordache

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 15, Ianuarie 2004
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !