PARASUTISMUL POATE FI ACUM SI O SOLUTIE SOCIALA!...
(Interviu acordat de Dl. Cdt. GHEORGHE IANCU Publicatiei „ORIZONT AVIATIC”)

IERI... "Tante Ju"Intrebare:
Sunteti primul parasutist Roman care a realizat in anul 1961 un RECORD MONDIAL in saltul cu parasuta, cu deschidere intarziata de la inaltimea de 1000 m. si aterizare la 0,00 m. de punctul fix. Va rugam dupa 42 de ani sa reactualizati aceasta performanta unica.

Raspuns:
In primul rand ca rog sa-mi permiteti sa salut cu bucurie aparitia publicatiei „ORIZONT AVIATIC” si sa felicit pe cei care au gandit-o, care au creat-o si pe cei care o sustin ca ea sa poata trai cat mai multi ani.

Ma bucur ca pot raspunde la intrebarile dumneavaastra si am sa incerc sa fiu cat mai aproape de realizarea zilelor noastre.

Da!, este adevarat ca sunt primul parasutist din lume care a realizat primul record mondial, care este absolut si definitiv! adica, este absolut, pentru ca valoarea lui este absoluta; este definitiv, as putea spune ca este vesnic, pentru ca nimeni si niciodata nu-l va putea dobori. El a fost realizat in 31 Mai 1961 pe un aerodrom romanesc, la Ploiesti, langa conuma Strejnic, la proba de lansare cu parasuta de la inaltimea de 1000 m. si Aterizare la punct fix, obtinand in doua lansari consecutive media distantei fata de centrul punctului fix, de 0,00 m. Am cateva motive de a fi mandru de isprava aceasta: mai intai ca sunt roman, apoi ca recordul a fost stabilit pe pamant romanesc si ca parasuta cu care am realizat recordul, a fost romanesca, facuta chiar de mine! Desigur eu voi disparea cum este si firesc, dar numele tarii mele ROMANIA, al aerodromului si al parasutei, vor ramane inscrise pentru vecie in cartea de aur a Federatiei AERONAUTICE INTERNATIONALE.

Intrebare:
Ati avut un rol deosebit in dezvoltarea parasutismului in ROMANIA, acesta fiind considerat factor activ in sistemul de educatie si al sanatatii generatiei tinere precum si a parasutismului de performanta. De ce in zilele noastre acest sport al curajului extrem s-a diminuat alarmant?

Raspuns:
Parasutismul, nu numai in Romania ci pe toata planeta, este considerat ca o indeletnicire deosebit de benefica in educatia si sanatatea tineretului. Practicarea parasutismului sportiv, de ex. dezvolta la tineri calitati specifice, cum ar fi, stapanire de sine, putere de judecata rapida, tenacitate, luciditate in luarea deciziilor, forta fizica dar mai ales psihica; iata cateva din multimea de factori care ii creeaza tanarului parasutist o puternica personalitate si ii insufla ideea de om pregatit pentru a putea rezolva orice problema de viata, oricat de grea ar fi aceasta.

Ca militari, parasutistii sunt recunoscuti ca arma de elite, forta de soc, militarii cei mai dotati, cei mai bine antrenati, puternici, foarte curajosi, oameni care rezolva cele mai grele probleme pe care le ridica misiunile de mai importanta pe care pe primesc, foarte valorosi luptatori.

Legat de rolul pe care eu l-am avut in dezvoltarea parasutismului, mai ales in cel sportiv dar si in cel militar, a fost intr-adevar un rol deosebit atat prin longevitate, 37 de ani in aceasta activitate deosebit de grea, de interesanta dar si foarte frumoasa, timp in care pe linie sportiva am fost „motorul” parasutidmului de performanta si mai apoi de inalta performanta, dar si prin functiile de conducere pe care le-am ocupat (15 ani am fost comandantul parasutismului sportiv). Personal am avut un palmares sportiv de exceptie care mi-a stimulat calitatea de lider ce am detinut-o in intreaga mea activitate!

In sistemul trecut, pregatirea tineretului ca parasutisti era o sarcina nationala si aceasta m-a ajutat atat pe mine cat si pe colegii mei care mi-au stat mereu aproape, pentru a asigura o baza materiala suficient de mare, peste 2000 de parasute, pentru a putea practica parasutismul in cel putin 25 de judete ale tarii.

Planurile de pregatire prevedeau formarea a 1000-1500 de parasutisti sportivi anual. Se desfasura atunci o activitate intensa care in zilele favorabile ajunge la 10-12 ore de zbor si lansari pe zi.

Am enuntat doar cativa parametri ai activitatii de parasutism pentru a putea raspunde la intrebarea dumneavoastra „De ce in zilele noastre acest sport s-a diminuat alarmant”?

Daca luam in consideratie raspunsurile seci pe care le-ar da „oficialii” acestei activitati, am spune ca „din cauza saraciei”!

Este desigur un motiv puternic si foarte adevarat. Parasutismul este un sport costisitor, care consuma bani multi. Dar... tot asa de adevarat este, ca nici profesionistii in activitate ai parasutismului sportiv si mai ales cei care l-au condus in special dupa revolutie, nu au fost suficient de combativi, nu au argumentat convingator cererile de fonduri, unii dintre ei si-au imaginat viitorul, probabil, fara parasutisti, doar cu comert, afaceri si bani! Singur ca in aceasta stare de fapt, anii au trecut, baza materiala s-a invechit, parasutele si-au terminat resursa si au fost scoase la reforma. Lipsa de prevedere, neluarea in calcul a inlocuirii esalonate a parasutelor uzate cu altele noi, au dus la aceasta situatie precara pe care nu a avut-o parasutismul sportiv niciodata in cei 53 de ani de existenta. Spuneam mai inainte ca in anii ’70-’80 aveam 2000 de parasute si ne inaginam ca in anul 2000, an de referinta pentru viitor al generatiei mele, vom avea mult mai multe si mult mai de calitate. Paradoxal, astazi avem doar circa 50 de parasute, e drept de cea mai buna calitate dar... ce poti face in 24 de aerocluburi si sectii de parasutism cu doar 50 de parasute, cand numai pentru loturile de performanta sunt necesare cel putin 30! In aceste conditii sigur ca numarul parasutistilor a scazut alarmant.

Intrebare:
Despre subtilitatile si partile benefice ale acestui sport extrem al curajului, despre rolul sau in mentinerea si dezvoltarea fiintei umane... aceste subiecte de mare valoare pentru societatea au fost ignorate chiar de catre specialisti. Dvs. ca un mare perfectionist in materie, va rugam, pentru cititorii revistei ORIZONT AVIATIC sa elucidati aceste enigme.

Raspuns:
In parasutism nu cred ca este vorba de subtilitati dar, oricum, este vorba de un mare adevar! Sigur, as putea fi contrazis de unii colegi in activitate, ca altele erau sarcinile de pregatire cu 15 ani in urmp si altele sunt acuma! Asa este! Perfect adevarat, dar experienta si timpul ne-a demonstrat ca pentru a descoperi un talent, un viitor performer, trebuie sa pregatesti 100 de incepatori! Cum ramane cu baza de selectie, izvorul care alimenteaza permanent inalta performanta, fara de care nu poti iesi in lume?

As vrea sa le mai spun si inaltilor sefi, ca in toate timpurile a fost si este nevoie de oameni educati in spiritul curajului, a disciplinei, a fortei fizice si a mintii; fara acestea tinerii nostri vor fi slabi, dezorientati si incapabili de a se lupta cu viata din ce in ce mai aspra si mai grea! As vrea sa mai spun ca daca trebuie sa pregatim 100 de tineri din care doar unul va merge spre inalta performanta, este un mare castig pentru societatea romaneasca pentru ca ceilalti 99 de tineri care vor fi extrem de bine pregatiti, capabili pentru orice alta activitate pe care o ofera viata, ii va folosi societatea, asa ca banii nu numai ca nu se cheltuiesc inutil cum au spus unii, ci dimpotriva, ei sunt investiti in cea mai benefica „afacere” - care este pregatirea tineretului nostru.

In ceea ce priveste ignorarea pregatirii parasutistilor de catre specialisti, despre care vorbiti, ei nu cred ca este vorba despre vreo ignorare! Un specialist nu poate ignora propria sa activitate!

Cred ca este vorba mai mult de o neintelegere sau o intelegere necorespunzatoare a realitatii unei societati noi si mai ales a acestei perioade de tranzitie! Specialistii nostri cunosc foarte bine cat de benefic este parasutismul pentru un tanar parasutist. Dar necunoscand ce se va intampla in noua societate, impresionati de mirajul afacerilor si a „tuturor posibilitatilor” si intrucat erau extrem de prost platiti pentru o munca atat de grea si de mare responsabilitate, s-au demobilizat de la propria profesie, investigand in subconstientul lor ce ar putea sa faca sa castige mai mult. Toate acestea au fost coroborate cu lipsa fondurilor de la buget si au dus incet la descurajare colectiva. De acea spuneam mai devreme ca cei care au condus parasutismul nu au fost suficient de combativi, de luptatori pentru propriile lor interese si pentru ceea ce era necesar pentru parasutism, pentru ca banii s-au rulat la buget! Asa putin cati au fost dar au fost! Problema este ca nu au fost rational folositi! S-au cumparat unele echipamente inutile, s-au cheltuit bani pe lucruri necorespunzatoare, dar care au fost profitabile pentru anumite persoane cu putere decizionala din afara parasutistilor. Deci nu este vorba de nici o enigma, ci mai degraba, as zice, au inotat in „ape tulburi”.

Intrebare:
Dupa opinia Dvs. in contextul actual exista posibilitati de reactualizare si revigorare rapida a acestui sport benefic al curajului extrem, „PARASUTISMUL”, pentru a fi folosit ca „ANTIDROG” impotriva mortii albe provocate de consumul stupefiantelor?

AZI... "Tiotiuska Antonova"Raspuns:
Dupa opinia mea, in contextul actual al tarii noastre exista inca posibilitati reale de revigorare chiar si rapida a acestei indeletniciri pentru tineretul nostru de care, paradoxal, mi se pare ca nu se prea mai ocupa nimeni. Insa inainte de a-mi exprima ideile proprii asupra revigorarii, as dori sa-mi permiteti mai intai sa fac un mic comentariu care aparent, nu are nici o legatura cu subiectul nostru. Doar aparent!

Sa ne intoarcem cu 13 ani in urma la imaginile pe care le vedem la televizor in timpul revolutiei. Era acolo un grup de oameni in haosul care se crease, in dezordinea aceea in care pericolul exista la orice pas, cand increderea oamenilor in oameni disparuse cu desavarsire, cand la tot pasul „vedeam” numai teroristi si dusmani; grupul acela era de fapt nucleul de conducere al viitorului nostru stat de drept care atuci incerca sa se creeze. Acest grup si nu numai, trebuia aparat cu abnegatie si devotament de luptatori priceputi si de incredere. Securitatea era compromisa iar armata inca nu-si stabilise noul statut. Va mai amintiti ca s-au lansat atunci cateva chemari de genul: SA VINA ARMATA, SA VINA PARASUTISTII, sa apere televiziunea si implicit sa apere acel nucleu care avea nevoie de multa siguranta si chiar liniste, pentru a putea lua hotarari, pentru a putea decide soarta noastra a tuturor? Ei bine, in doar cateva ore, o subunitate de parasutisti, de la Boteni, s-a deplasat urgent la Bucuresti si si-a facut din plin datoria - cu toate ca la inapoiere, la apel din ei nu au mai raspuns prezent! Aceasta fusese prinosul nostru de jertfa pe care parasutistii, alaturi de alte cateva zeci de tineri, il daduse la Bucuresti; dar toti eram fericiti ca revolutia a invins.

Va informez in cunostinta de cauza, ca acesti militari parasutisti se formasera la scoala romaneasca si noi, fostii lor dascali si comandanti ne mandrim cu ei! Alaturi de noi se mandreste toata tara in frunte cu presedintele ei; DOMNIA SA era figura centrala in acel grup care a cerut sa fie aparat de parasutisti. Convingerea mea este ca daca parasutistii ar fi fost chemati din primele momente dupa plecarea dictatorului, ar fi murit mult mai putini tineri nevinovati in aceasta revolutie. Daca imi mai permiteti sa-mi continui comentariul si cu contributia adusa de bravii militari parasutisti la savarsirea celui de-al II-lea RAZBOI MONDIAL de pe teritoriul capitalei, in crancenele lupte pentru recucerirea aerodroamelor Baneasa si Otopeni la 23 August 1944, avem o imagine mai completa a ceea ce inseamna sa fi parasutist. Avem de asemeni exemple multiple de parasutisti care in postura normala de cetateni anonimi au facut adevarate acte de eroism, salvand de la inec, din incendii, din accidente de circulatie. Daca mai adaugam si cat sunt de capabili in activitatile pe care le desfasoara zi de zi, ne intregim astfel imaginea convingatoare ca in asemenea oameni merita sa investim. Vreau sa revin acum la ultima Dvs. intrebare in care doriti opinia mea in legatura cu revigorarea parasutismului.

Daca d-nul Presedinte ILIESCU, daca D-nul Prim Ministru Nastase, Guvernul, Parlamentul si chiar partidele politice, daca Ministrul Apararii, de Interne, al Transporturilor si al Sporturilor, acestea patru fiind si gestionare de parasutisti, daca si Ministerul Finantelor, Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii ar intelege ca parasutismul ar putea fi o solutie viabila pentru educarea tineretului in spiritul curajului, al demnitatii, al sanatatii obtinute prin sport, dar mai ales al ocuparii tineretului cu activitati de genul acesta, am putea „salva” o mare parte din generatia 10-20 ani de activitatile nocive care se intind si in Romania ca o adevarata molima.

Am spus 10-20 de ani, pentru ca am in vedere si turnurile de parasutism la care am putea pregati copii intre 10 si 16 ani, iar avioanele, pentru cei intre 16 si 20 de ani.

Tinerii se drogheaza pentru ca sunt dezorientati, nu au la indemana activitati care sa le ocupe timpul liber. Nu au exemple in acelasi timp care sa le arate ca sunt mult mai valorosi ca niste barbati sanatosi, puternici, curajosi, folositori lor si societatii in care traiesc, decat sa ajunga gunoiul societatii si in final sa-si riste viata!

Imaginati-va ca toate inaltele Personalitati si institutii ale statului ar intelege propunerea mea ca pe o solutie si ar creea conditii si legi prin care sa stimuleze si sa indemne tineretul spre practicarea parasutismului, cateva mii de tineri pe an ar putea fi ajutati sa-si revizuiasca atitudinea - fata de viata si fata de munca.

Numai banii economisiti din medicamentele si spitalizarile foarte scumpe pentru a vindeca aceste boli maladive ar fi suficienti pentru a dota parasutismul cel putin la nivelul la care a fost, l-ar revigora, s-ar mari numarul de instructori, s-ar putea cumpara avioane si parasute corespunzatoare numparului de tineri in pregatire. Tinand seama de atractivitatea de care se bucura parasutismul in randul tinerilor atrasi de risc si aventura, vom avea o piata de desfacere demna de invidiat.

Care sunt castigurile? Ele sunt enorme!
- Parasutismul transforma in timp scurt caracterele! Vom castiga astfel o generatie de copii sanatosi, curajosi, intreprinzatori. Ii vom indeparta de droguri, de fumuri, de prostitutie, de crime! Vom putea rari inchisorile, spitalele, vom economisi medicamentele, vom rari casele de copii, dar vom inmulti scolile.
- Vom asigura o baza foarte larga de selectie pentru performata.
- Vom fii mesagerii demni ai Romaniei la competitiile internationale.
- Vom asigura pentru Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Interne cadre foarte bine pregatite, chiar la nivel inalt pentru o armata moderna si toate acestea cu aceleasi parasute care pot fi folosite o perioada lunga de 8-10 ani.

Daca toate acestea fi-vor implinite. Vom reorganiza radical parasutismul romanesc, ridicandu-l la cele mai inalte cote. Iar daca facem o socoteala matematica vom constata ca investitiile, ori cat ar fi de mari la inceput, ele sunt de foarte lunga folosinta si raportate cel putin la castigurile enumerate destul de succint aici, investitiile vor fi foarte mici in raport cu beneficiile care vor fi incomensurabile.

Important este doar ca sa acceptam ca parasutismul ar putea fi o solutie sociala, care aplicata corect ar putea reduce perioada de tranzitie, avand in vedere ca ne referim la pregatirea tocmai a generatiei care va avea sarcina sa ridice Romania la locul si demnitatea care i se cuvine in Europa si in lume.

COL. (r) GHEORGHE IANCU
MAESTRU EMERIT AL SPORTULUI
ANTRENOR EMERIT
PRESEDINTE AL ASOCIATIEI NATIONALE A PARASUTISTILOR DIN ROMANIA

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 9, Iulie 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !