Eroica promotie 1941
- VIII -

FRONTUL DE VEST

Cdr. av. Dan StoianSub presiunea ofensivei sovietice, trupele romane au fost obligate sa se retraga spre sud; Grupul 3 „Stuka” s-a deplasat initial pe aerodromul Cioara-Doicesti, unde l-a suprins evenimentele din noaptea de 23/24 aug. 1944; in dimineata zilei de 24 aug. a decolat intreg Grupul, aterizand pe aerodromul Boteni-Arges, atacat din aer de fortele germane in incercarea de a-l ocupa. Ca urmare a situatiei create, Grupul 3 Bomb. Picaj s-a deplasat in aceeasi zi pe terenul Petresti-Gorj si ulterior pe aerodromul Craiova, unde se afla Baza Flot. 3 Bomb. de care apartinea.

Aici s-au regrupat toate unitatile Corpului1 Aerian Roman, inclusiv Grupul 5 Bomb. Greu in picaj Ju-88, din care facea parte si autorul acestor randuri.

De remarcat ca in zilele fierbinti ale lui aug. 1944, cand era in joc soarta tarii, intreaga Armata Romana, inclusiv zburatorii, s-au conformat proclamatiei regale si au actionat din proprie initiativa, fara nici o defectiune, in conformitate cu proclamatia regala si in interesul salvgardarii independentei si integritatii teritoriului nostru, atat cat s-a putut salva in fata tendintelor expansioniste sovietice...

In urma regruparii unitatilor Corpului Aerian Roman, s-a procedat la reorganizarea acestora in functie de numarul de avioane disponibile.

Reorganizarea unitatilor s-a facut „din mers” intr-un timp foarte scurt, care n-a permis refacerea psihica si fizica a personalului si nici revizia, repararea si punerea la punct a parcului de avioane si auto, grevat de lipsa pieselor de schimb de provenienta germana.

Moralul personalului era de asemenea foarte scazut, fiind dezorientat in urma avalansei de evenimente politice si militare si mai ales cu teama unor represalii din partea rusilor pentru faptul ca am luptat impotriva lor; la acestea se adauga si nesiguranta familiilor proprii, caci rusii se dedau la furturi si abuzuri cu nimic stapanite de comandamentele lor, ba dimpotriva... Eram in acel timp pe aerodromul Craiova si vorbesc in cunostinta de cauza.

Revenind la problema reorganizarii din acele zile, pot arata ca Grupul 3 „Stuka” cu 17 avioane disponibile, s-a contopit cu Grupul 6 „Stuka” numai in ce priveste personalul, caci acesta din urma pierduse toate avioanele, ramase pe aerodromul Husi in urma actului de la 23 aug. Noul grup format va purta denumirea de Grupul 3/6 „Stuka”, care va opera in zilele urmatoare pe frontul din Transilvania, avand ca baza aerodromul Balomir, pe Mures, situat la jumatatea distantei intre Orastie si Sebes.

Noul Grup format si comandat acum de cpt.av. Diaconescu Aurel (observator) ramanea doar cu doua escadrile, 74 si 86 „Stuka”, comandate de capitanii Agheici Petre si Popescu Eugen (piloti), iar din promotia 1941 n-a ramas decat lt.av. Badulescu Mircea, incadrat in Esc. 86, Dragomir C-tin fiind prizonier la nemti, iar Pasare Dumitru retras in tara.

Principalele poduri ale BudapesteiPrimele misiuni de lupta impotriva nemtilor le-a executat lt.av. Badulescu Mircea, cand in doua iesiri efectuate in ziua de 29 aug. 1944 pe aerodromul Craiova, a bombardat in prima iesire un convoi de vase germane la Calafat, distrugand doua bacuri si avariind al treilea. In a doua iesire a bombardat vase cu trupe germane, care incercau o debarcare la Rast pe Dunare (16 km sud Bailesti), ce a fost anihilata de bombardamentul formatiei conduse de Badulescu.

Deplasarea si concentrarea unitatilor de aviatie in zona de operatii din Transilvania s-a efectuat intre 6 si 8 sept. 1944, vanatoarea si recunoasterea indepartata fiind amplasate pe aerodromul Turnisor-Sibiu, restul unitatilor (asalt, picaj, bombardament greu) pe cele doua aerodromuri de la Balomir.

Incepand de la 9 sept. 1944, Corpul 1 Aerian Roman a intrat in subordinea operativa a Armatei 5-a Aeriana Sovietica, cu scopul de a actiona in sprijinul operatiunilor terestre ale Armatelor 1 si 4 Romane, precum si ale Armatelor 6 Blindata, 27 si 28 sovietice.

I ncepuse sa mijeasca speranta eliberarii Transilvaniei de nord-est, ocupata samavolnic in aug. 1940 de Ungaria hortysta, cu sprijinul nemijlocit al Germaniei hitleriste si al Italiei fasciste...

Ca actiuni mai deosebite executate in sept.oct. 1944 de echipajele Esc. 86 „Stuka” conduse de lt.av. Badulescu Mircea putem cita bombardarea la 11 sept. 1944 a unei mari coloane germane auto si motomacanizate, distrugand 15 camioane si oprind inaintarea acestora spre Timisoara, in vestitele lupte de la Paulis.

La inapoiere, motorul defect l-a obligat sa aterizeze in bune conditiuni la Lugoj, restul formatiei inapoindu-se cu bine la Balomir. Remediindu-se defectiunea a doua zi, a decolat si in drum de intoarcere spre Balomir, a fost atacat de doua avioane germane de vanatoare Focke-Wulf 190, care incediindu-i motorul, l-a obligat sa aterizeze fortat in apropiere de zona muntoasa Ilia, salvand echipajul.

La 28 sept. tot el a condus formatia ce a bombardat o mare aglomeratie de tancuri germane si ungare la Vaskapu, reusind sa distruga si sa incendieze 11 dintre ele.

La 11 oct. 1944 Grupurile 3/6 „Stuka” si 8 Asalt au fost intrunite sub denumirea de „Grupul 8 Asalt-Picaj” sau „Grupul 8 Mixt”, comandat de lt. c-dorul av. Hantiu Leon, ofiter cu operatiile fiind numit cpt. Av. Ioan Eftimopol. - Noua organizare a fost impusa de numarul redus de avioane ce mai ramasesera in urma actiunilor de lupta si a lipsei pieselor de schimb, ramanand numai Esc. 41 Asalt comandata de lt.av. Munteanu Lazar (promotia 1941), decorat ulterior cu „Mihai Viteazul” cl. 3-a si Esc. 74 Picaj „Stuka”, comandata de lt. av. Badulescu Mircea (1941), decorat si el ulterior cu „Mihai Viteazul” cl. 3-a.

La aceeasi data a fost eliberat orasul Cluj, iar la 25 oct. 1944 oresele Carei si Satu-Mare, incheindu-se astfel eliberarea totala a Transilvaniei de nord-est. In aceasta perioada, fostul Grup 3/6 „Stuka”, redus acum la Esc. 74 Picaj, a fost dislocat succesiv de la Balomir la Luncani – Turda si apoi la Someseni – Cluj.

La 14 nov. 1944 Comandamentul Corpului 1 Aerian s-a mutat la Turkeve (Ungaria), grupul 1 Bomb. Greu la Oradea, iar Vanatoarea, Asaltul, Picajul, Recunoasterea si Esc. 114 Legatura, pe terenul Türkeve, un aerodrom mic, aglomerat cu atatea avioane si care in timpul ploilor de toamna a devenit noroios, impropriu
pentru decolari-aterizari, ceea ce a dat nastere la multe ruperi de avioane, in timp ce
„aliatul” sovietic isi alegea cele mai bune aerodromuri.

In plus, noul nostru „aliat” si-a dovedit odata mai mult perfidia si ura impotriva aviatorilor romani si in mod special asupra stukistilor nostri, in imprejurarea pe care am relatat-o la pag. 197 din cartea mea „PUMNUL TARII” si pe care o reproduc integral:

„Din pacate impresia mea s-a confirmat in ziua de 17 nov. 1944, cand sase avioane Ju-87 „Stuka” din Esc. 74, la ordinul Armatei a 5-a Aeriana Sovietica, trebuiau sa bombardeze in picaj aerodromul Seregelyes, ocupat de aviatia inamica.

Comandantul Grupului a raportat:

„Misiunea nu s-a putut executa, intrucat la ducere, in zona Solnok, formatia noastra a fost atacata de vanatoarea sovietica. Pierderi:
- Avionul Ju-87 nr.28 din Grupul 8 Asalt-Picaj, avand echipajul format din adj. Zizda Nicolae (pilot), serg. Petraru C-tin (mitralior), a fost doborat in flacari de doua avioane LAGG (sovietice), in zona Solnok. Echipajul mort.
- Avionul Ju-87 nr. 17, echipajul adj. Stan Nicolae (pilot) si serg. mitr. Bleanda C-tin, a fost atacat de alte doua Lagg-uri. Pentru a nu fi doborat, echipajul a aterizat fortat la Bugi-Nagy (20 km de Turiul de Campie); echipajul ranit, a fost internat in spital la Arad. Nu se cunoste starea avionului.
- Avionul Ju-87 nr.5 a fost obligat sa aterizeze pe aerodromul Solnok, de vanatoarea sovietica. Bendix-ul rupt.
- Avionul Ju-87 nr.2, lovit in profundor de vanatoarea sovietica, a devenit indisponibil doua zile.
- Avionul Ju-87 nr. 14 lovit in directie si elice, indisponibil doua zile.”

Cu nr. 3537/21.11.1944, Comandamentul C.A.R. a raportat Statului Major al Aerului (roman), atacul declansat de aviatia de vanatoare sovietica impotriva celor sase avioane Ju-87 „Stuka” romanesti aflate in misiune ordonata si a mentionat textual: „cu toate ca avioanele noastre au dat semnalul zilei, cu toate ca au tras si rachete, Laggurile si-au continuat atacul timp de cinci minute, producand pierderile mentionate mai sus; Maiorul Denisov (rus) de pe aerodromul Tõszeg (8 km sud Solnok), a asistat la desfasurarea atacului.”

Corpul Aerian Roman a raportat Armatei 5-a Aeriana rusa, toate detaliile acestui atac aerian, insa nu a primit nici un raspuns.

„Avand in vedere cele petrecute, precum si faptul ca acest atac a adus o serioasa lovitura moralului echipajelor, am onoare a supune cunostintei Dv. Cele petrecute, rugandu-va sa binevoiti a decide.”
Comandantul Corpului Aerian Roman,
General de escadrila av. (ss) Ionescu Emanoil.
(Arhiva M.Ap.N. Bucuresti, Fond 359/18)
(Jurnalul de Operatii al Corpului Aerian Roman, pag. 217-231)

Toate aceste demersuri au ramas fara raspuns din partea Comandamentului Armatei a 5-a Aeriana sovietica, care nu s-a gandit nici macar sa-si ceara scuze pentru acest regretabil „incident”. In modul acesta, ipoteza mea si a altor camarazi privind intentiile de exterminare a aviatiei romane, a primit confirmarea...

Deci, pe langa pericolele ce le infruntam in misiunile noastre de lupta impotriva unui inamic inca redutabil, trebuia in plus sa ne ferim de asa zisii nostri „aliati” sa nu ne doboare cu vanatoarea sau cu artileria sa antiaeriana, in mod vadit intentionat.”
Am incheiat citatul.

Aviatorii nostri au trebuit sa-si infranga temerile justificate de altfel si sa continue actiunile de lupta cu aceeasi energie si eroism ca si pana atunci... In cursul zilei de 20 dec. 1944, Esc. 74 Picaj, impreuna cu alte unitati ale Corpului Aerian Roman, s-au mutat pe aeroclubul Miskolc, de unde au actionat intens asupra teritoriului Slovaciei pentru izgonirea si zdrobirea trupelor germano-ungare.

O actiune de varf a aviatiei de bombardament in picaj romane, s-a desfasurat in ziua de 13 ianuarie 1945, cand o formatie de 7 avioane Ju-87 „Stuka” si o alta de 4 avioane de bombardament greu in picaj Junkerss-88 apartinand de Esc.79, au distrus doua poduri importante peste Dunare la Budapesta, cu scopul de a intrerupe aprovizionarea trupelor germano-ungare ce aparau Budapesta.

Aceasta misiune, care n-a putut fi indeplinita de aviatia aliatilor, a fost una de sacrificiu si numai maestria pilotilor romani a facut ca lovirea cu precizie a podurilor sa nu se soldeze cu pierderea unora dintre echipajele participante...

La 11 ian. 1945, Comandamentul Armatei a 5-a Aeriana Sovietica a ordonat Comandamentului Corpului Aerian Roman ca Esc. 79 Bomb. sa atace in picaj cu 5 avioane Ju-88 podul nr.2 peste Dunare la Budapesta (Lanzhid = Podul cu Lanturi), iar Esc. 74 „Stuka” sa atace podul nr.3 (Erzebethid= Podul Elisabeta), numaratoarea incepand de la insula „Margit-Sziget” (insula Margareta) in aval. Protectia avioanelor de bombardament urma sa se faca de catre aviatia de vanatoare sovietica de tip JAK.

In cursul convorbirilor cu Comandamentul Sovietic, a reiesit ca toate incercarile aviatiilor aliate (americana, engleza si rusa), nu au reusit sa distruga aceste poduri, Comandamentul Aliat acordand o importanta deosebita acestei misiuni, care venea in sprijinul Armatei 46 Sovietice si a Corpului 7 Armata Roman, ce luptau in acest sector. Distrugerea lor urmarea sa intrerupa aprovizionarea trupelor inamice din capul de pod la est de Dunare, creind premize favorabile cuceririi Pestei.

La terminarea discutiilor, generalul Selesniov (Seful de Stat Major al Armatei a
5-a Aeriana Sovietica), a declarat textual: „Cine loveste podul, devine Erou al Uniunii Sovietice!”...

In consecinta, Comandamentul Corpului Aerian Roman a ordonat, printre altele: Esc. 74 Ju-87 „Stuka” va bombarda cu sapte avioane podul nr. 3, iar Esc. 79 Ju-88 va bombarda cu 5 avioane podul nr.2, la sud de insula Margareta, cu bombe de cel mai mare calibru, focos cu intarziere, pentru a distruge structura podurilor.
(Arhiva M.Ap.N. Bucuresti, Fond 359/19, pag. 98-110)

Doar atatea avioane mai ramasesera disponibile din faimoasele unitati de bombardament in picaj, dupa aproape doi ani de lupte pe fronturile din Ucraina, Crimeea, Moldova, Transilvania si acum in Ungaria.

Desi vremea era frumoasa, misiunea nu s-a putut declansa decat in ziua de 13 ian. 1945 dupa amiaza, deoarece cele 8 JAK-uri destinate insotirii bombardierelor n-au fost disponibile pana atunci din motive tehnice, iar in final protectia s-a facut numai cu 5 JAK-uri.

In ce priveste actiunea Esc. 74 „Stuka”, comandata de lt.av. Badulescu Mircea, spicuim din ceea ce a scris unul dintre participanti, actualul c-dor av. Sandulescu C-tin, pe atunci adj. av. in respectiva escadrila, scrisoare ce am publicat-o in cartea mea
„PUMNUL TARII” la pag. 206-208:

„In ziua de 13 ian. 1945, lt.av. Mircea Badulescu, comandantul Esc. 74 Ju-87 „Stuka” a primit ordinul sa execute un bombardament in picaj asupra trecerilor peste Dunare, la Budapesta. Pe aerodromul Miskolk, el a facut o minutioasa pregatire cu formatia ce trebuia sa plece in misiune, constituita din urmatoarele echipaje:
1.- Lt. Mircea Badulescu, comandantul formatiei, avand ca tragator aerian pe serg. maj. Vasile Nichitiuc;
2.- Lt. Ovidiu Volosniuc, cu serg. C-tin Braboveanu
3.- Lt. Ion Badea cu serg. C-tin Perjescu;
4.- Adj. Traian Popa cu serg. maj. Gh. Plugaru;
5.- Adj.stag. Toma Chiriloaie cu serg. C-tin Popescu;
6.- Adj. stag. C-tin Sandulescu cu serg. Aurel Dumitrescu; si
7.- Lt. Victor Ranja cu serg. Pavel Verdes.

La orele 14 s-a dat ordin de pornire a motoarelor. De fata se gasesc si Comandantul C.A.R., generalul Emanoil Ionescu; parea ingrijorat, caci stia cat de grea era misiunea echipajelor aflate pe punctul de plecare. Se gandea desigur la soarta oamenilor in confruntarea cu riscurile ce le asteptau. El a trecut de la avion la avion, incurajand si indemnand echipajele. Nu stia cati din acestia se vor inapoia si de aceea parea nelinistit!!...

Langa avionul nr. 18, lt. Victor Ranja gesticula agitat! Fiind prima oara cand se acrosa o bomba de 500 kg pe avionul Ju-87, mi-a propus sa zbor eu cu avionul lui. N-am obiectat si i-am lasat avionul meu nr. 14... Cand sa decolam, motorul avionului 14 n-a pornit si fiind ora inaintata, am plecat in misiune numai primele sase echipaje, deci
fara locotenentul Victor Ranja.

Rulam spre „T-eu” prudenti din cauza ghetii si am decolat insotiti de patru avioane de vanatoare sovietice. Urcam continuu pe drumul catre obiectiv, angajandu-ne de-a lungul pantelor muntilor Matra; in dreapta se zarea bine varful Kekes, acoperit de zapada. La 80 km. sud-vest de Miskolc, de la cei 2500 m la care ne aflam, a inceput sa se zareasca Budapesta, invaluita in fum caci luptele in oras ajunsesera la apogeu. Corpul 7 Armata Romana se gasea in acea zi de 13 ian. 1945 pe aliniametrul cimitirului Kerepes-Gara de Est, la cca 3 km de Dunare.

Imi faceam de lucru, ca sa-mi stapanesc nervii. Mi se parea ca ma strange casca de zbor si mi-am slabit putin curelele de prindere. Pe masura ce luam inaltime, frigul se simtea din ce in ce mai tare. Pe sub noi treceau grabite avioanele Henschel-129 din Esc. 41 Asalt, spre Tamas si Lonybanya, unde aveau sa-si lase incarcatura asupra unor
garnituri de terenuri pline cu munitie.

Urcand mereu pana la 4000 m inaltime, de la care urma sa incepem picajul, am ajuns la extremitatea de sud a Pestei. Deasupra orasului arzand mocnit, fulgerat de proiectile pe toate directiile, am inaintat protejati de aproape de cele patru avioane de vanatoare. Bateriile artileriei antiaeriene inamice tatonau inaltimea noastra de zbor. Traversand bucla facuta de Dunare, in interiorul orasului, am zarit cele cinci poduri, subtiri ca niste fire de ata, intre Buda si Pesta.

Inaintam cu soarele din spate si la comanda locotenentului Mircea Badulescu, ne-am esalonat pentru picaj... Cerul parea negru de exploziile proiectilelor artileriei antiaeriene de calibru mare. Pe geamul vizorului se vedeau strazile largi care duceau spre malurile Dunarii.

Formatia a virat usor spre stanga pana deasupra tintei, cand s-a inceput picajul, unul cate unul. In urma Lt. Mircea Badulescu venea lt. Ion Badea, dupa el lt. Ovidiu Volosniuc, apoi eu.

Avionul meu trepida din toate incheieturile si tinta se apropia de mine cu peste 600 km/h. Podul crestea mereu in vizor. O fractiune de secunda am avut timp sa privesc spre Volosniuc; podul era acum la mai putin de 1000 m sub mine si altimetrul indica deja inaltimea la care trebuia sa redresez. Cu mare efort am facut ultima corectie, ca tinta sa fie bine prinsa in vizor, am apasat butonul lansatorului si bomba de 500 kg, eliberata, s-a napustit catre tinta. Nu am mai avut timp sa mai vad explozia in urma mea si nici amplasamentele artileriei antiaeriene imanice. Am iesit din picaj atat de jos, incat aveam impresia ca intru in cladirile din fata... Dupa ce m-am strecurat
printre cosurile unei fabrici, am iesit din Budapesta in zbor razant...

Pe stanga am zarit un avion Ju-87, pe care nu l-am putut identifica. Volosniuc era la locul lui si m-am instalat si eu in dreapta. Pe drumul de inapoiere, avionul lui Traian Popa pierdea treptat din inaltime si degajand, s-a indreptat spre sud. Dupa aterizare am aflat ca o conducta din sistemul de racire a motorului, fiind perforata de un proiectil, a pierdut incet lichidul si pilotul s-a dus sa aterizeze pe un aerodrom din apropiere.

La putin timp a aterizat lt. Victor Ranja, care se dusese singur sa bombardeze podul Arpad, in amonte de insula Margareta, pod lovit anterior, dar refacut pe pontoane
de inamic.

Dupa executarea misiuni, recunoasterea noastra a raportat ca patru bombe au cazut in plin pe podul principal, rezultat confirmat de comandantul patrulei ruse de vanatoare, care a picat pana la inaltimea caselor; podul de pontoane a fost lovit si el de lt. Victor Ranja.”

Cu Ordinele de Zi nr. 8/20.01 si nr. 15/ 26.02.1945, Comandantul Corpului Aerian Roman citeaza echipajele escadrilelor Ju-87 „Stukas” si Ju-88 de bombardament greu in picaj, „pentru spiritul de inalt sacrificiu, abnegatie si devotament, dovedite la data de 13 ian. 1945, oferindu-se in mod voluntar pentru bombardarea podurilor peste Dunare de la Budapesta”. Cu un curaj demn de toata admiratia si un calm desavarsit, netinand seama de puternica reactie a artileriri antiaeriene inamice de toate calibrele, echipajele respective am bombardat cu precizie matematica obiectivele ordonate, inregistranduse pentru prima data in istoria actualului razboi, patru si respectiv doua bombe in plin pe cele doua poduri. Rezultatele au fost confirmate de aviatia de vanatoare sovietica ce insotea formatia si de avionul de recunoastere roman, care a fotografiat rezultatele.” (urmeaza precizarea echipajelor ce au participat la aceasta actiune, conform ordinei aratate in paginile anterioare).
Semneaza Comandantul C.A.R., General-comandant Emanoil Ionescu
S ef de Stat Major
Cpt. C-dor Al. Zaharescu
I ntocmit: cpt.av. Manea
(Arhiva M.Ap.N. Bucuresti, Fond 359/19 pag.118-126 si 201-203)

De altfel, c-dorul av. C-tin Sandulescu ilustreaza foarte sugestiv starile sufletesti prin care trec aviatorii in misiunile de lupta, prin urmatoarele cuvinte:

„Aviatorul trece prin momente extrem de grele, numai de el stiute, in timpul misiunilor ce le are de indeplinit pe campul de lupta. Acolo sus, intre cer si pamant, el singur raspunde pentru toate; nimeni nu-l mai supravegheaza, nimeni nu-l mai indrumeaza... Lui i se cere sa se orienteze fara greseala, sa fie stapan pe tehnica pilotarii avionului pana in a se confunda cu el; sa se stapaneasca pe sine si pe situatia ce i se creeaza; toate acestea imbracate in haina celui mai fierbinte patriotism. Dar ce forta mortala, ce nervi de otel trebuie sa aiba un luptator aerian si cata pregatire trebuie sa parcurga pentru a ajunge aici!”

Am incheiat citatul, dar revenind la promisiunea generalului sovietic Selesniov, credeti ca s-a tinut de cuvant? Nici poveste!... (Ca de obicei!...) Nimeni n-a fost decorat de sovietici si cu atat mai putin declarat EROU AL UNIUNII SOVIETICE!...

Luati aminte acum si pentru viitor!: In mentalitatea lor, tratatele, conventiile, etc., nu sunt decat simple petice de hartie, facute pentru a fi incalcate!...

Exemple: restituirea tezaurului nostru de la Moscova, parasirea Transnistriei de catre trupele rusesti, insula Serpilor, etc., etc...

Singurele autoritati romane de atunci au rasplatit meritele acestui patriot si luptator de exceptie, acordandu-i cele mai inalte distinctii, Ordinele „Mihai Viteazul” cl. 3-a si „Virtutea Aeronautica” cu spade in clasa „Comandor”, distinctii ce l-au onorat si i-au adus unele facilitati in primii ani de dupa razboi, dar care dupa instaurarea comunismului, i-au adus numai neajunsuri si greutati, si ca el, majoritatea camaraziloreroi din promotia 1941, necazuri si greutati ce vor fi aratate in biografiile ce urmeaza, cu referire deocandata numai la cei 18 piloti de observatie aratati la inceputul partii a VI-a.

Cdr. Av.
DAN STOIAN

 

ASUPRA...

Pe lungul drum al cercetarii si ascultarii, pe care l-am parcurs in a afla, a sti, a ma minuna ori intrista, asupra istoriei Aeronauticii Romane, am intalnit si „categoria celor fara de jena” (si regret ca ea a existat si exista inca printre „aeronautii” tarii mele)
- acei ce (in special sub regimul comunist roman... cand cecetarea asupra participarii aviatiei in razboi era extrem ingradita), am intalnit deci si impostori. Si am „muscat-o” de cateva ori (lectie: iubeste aviatia si aviatorii tarii tale dar nu te repezi sa crezi totul si mai ales nu te repezi sa scrii, sa afirmi asupra, sa publici... verifica! Dar... de unde
posibilitatea verificarii pe atunci, cand chiar avizate scrieri ale autorilor „consacrati si admisi” ori cele oficial istorice abundau de inexactitati... sa le „numim” asa!). Astfel, din amara experienta pot afirma (dar si cu un fel de umor) ca „aviatorul roman impostor” manifesta trei mari „slabiciuni tematice”: a zburat neaparat Messerschmittul „G-6”, repurtand o multime de victorii aeriene pe front (chiar daca nu si-a pus niciodata „turloaiele” intr-un avion de vanatoare... dar mi-te pe Me!), a rupt podul „de lanturi” de la Budapesta, bombardand in picaj cu STUKA (insul nestiind nici macar ca „STUKA”, cel mai conventional, egal Junkers Ju-87!) si inca inainte de razboi celebru
Charles Lindberg, trecand prin Romania, la Cluj, pe Someseni, i-a strans mana! (Observati ordinea – Lindberg s-a simtit onorat a-i strange mana... insului care, la acea vreme, fie era un anonim pruncalau pe undeva prin tara, fie inca mai facea pipi in pat!): cum spuneam, cu „podul” am muscat-o, facand „erou” pe un oarecare (pilot de Stuka,
adevarat), si publicand un articol „asupra” acum vreo trei zeci si... ani!

Este unul din motivele minore pentru care salut episodul actual al D.lui Dan Stoian, cel major fiind stima si pretuirea fata de cei ce cu adevarat au indeplinit aceasta unica, spectaculoasa si extrem responsabila misiune (in mod superb!), stima si pretuire pe care nici comunistii celor 50 de amarcini ani nu le-au acordat, precum nici actualii urmasi ai dispretuitorilor si tortionarilor de ieri!

Cornel Marandiuc

P.S.:
A propos de „marile raspunderi, ispravi, riscuri si in special privatiuni etc” (invocate de catre acel Ins din „visul” d.lui Vitalie Dragutan...), sugeram tuturor (si celor implicati in acest „vis”) sa citeasca cu atentie si „gandire asupra” episodului publicat, in acest nr., al serialului „Eroica Promotie 1941” scrisa de catre distinsul si avizantul C.dor av. (prof.ing.) Dan Stoian, ofiter pilot participant in razboi; dupa aceea... ce dulce li se va parea viata „cea grea” pe care au dus-o „plangaretii” aviatiei postbelice reactive!

Nu contestam realele greutati si indepliniri ale multor aviatori piloti, apartinand numitei categorii, nici cumplita si nemeritata nedreptatire a unora... dar de aici si pana a te vaicari ce „greu a-i dus-o”, ce „de ai indurat” ori a afirma ca „ a cerut mai multe jertfe decat razboiul”, inca a afirma ca pilotajul avionului reactiv este mai greu decat cel al complexelor monomotoare si bimotoare de lupta din razboi (sa ne gandim doar la avantajul catapultarii!, este o cale lunga! Fata de conditiile vietii de atunci (toate aspectele!), aviatorii socialisti (din toate tarile satelite Moscovei) au dus-o imparateste, au fost printre favoritii indestulati. „Plangerea” lor s-ar putea asemana cu o eventuala plangere, a greutatii vietuirii, din partea parlamentarilor de astazi fata de cat de bine o duc (fata de ei, bietii!...)pensionarii, somerii si bolnavii din spitale!

Dincolo de cazurile fostilor piloti ai razboiului, citate de catre V. Dragutan, miam amintit de foarte multe alte suferinte, nedreptatiri si inca batjocoriri – culminand prin absurda si cinica situatie in care a fost mentinuta nonagenara Mariana Dragescu, pilot de razboi veteran. Ma opresc aici intrucat „capitolul” este vast si asezat intr-o „cutie a Pandorei”!

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 13, Noiembrie 2003
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !