Pagina in constructie..

Bine ati venit!

 

Hungry Online

 

Reclama ta

Pentru detalii: mihaela@virtualarad.net

Tulburarile de alimentatie

Persoane afectate

Perturbari ale comportamentului alimentar

Simptome ale tulburariilor de alimentatie

Posibilele urmari

Ajutorul

 

Perturbari ale comportamentului alimentar

Aceste dereglari se manifesta printr-o tulburare de comportament si printr-o imagine tulburata despre propria persoana. Sunt diferite forme de dereglare a comportamentului alimentar, cele mai des intalnite fiind intercalate intre ele. Bulimia, anorexia si supra-alimentatie sunt cele mai des intalnite forme ale acestui gen de perturbare nevrotica.

1. Anorexia nervosa
Anorexia este cel mai des intalnita la adolescentele si tinerele domnisoare, dar din ce in ce mai des si la baieti, la cei care au un comportament dereglat in ceea ce priveste alimentatia, propria greutate corporale si care decurg la masuri drastice pentru a-si atinge telul. Persoanele afectate se simt mai plinute, mai grase decat sunt in realitate, chiar si in cazuri in care au o greutate subnormala.

2. Bulimia nervosa
Bulimia se manifesta printr-o pofta de mancare exagerata, iar dupa mesele copiase, in care bulimicii consuma enorm, apare sentimentul de vinovatie, care conduce la aplicarea unor metode de a frana sau evita procesul de ingrasare, prin folosirea laxativelor sau a unor metode de provocare a vomarii.
Un alt semn distinctiv intalnit la persoanele afectate de bulimie este vesnica preocupare in ceea ce priveste alimentatia, mancarea, greutatea corporala, slabirea, caloriile, sportul, si bulimicii nu sunt atat de usor reamarcati, deoarece ei pot avea o greutate normala, subnormala sau excedentara. In general, insa ei au un ideal al greutatii foarte bine stabilit.

3. Supra-alimentatie
Acest fel de tulburare nevrotica este foarte asemanatoare cu bulimia, insa in acest caz, persoanele afectate nu isi provoaca voma si nu folosesc laxative pentru a elimina ceea ce au consumat in mod abuziv.
Pierderea controlului si sentimentele de vinovatie sau repulsie fata de propriul corp sunt identice precum in cazul bulimiei. Aceasta pierdere de sub control a poftei de mancare rezulta in majoritatea cazurilor datorita stresului si neputintei de a face fata unor probleme de natura psihologica.

In majoritatea cazurilor, tulburariile sunt cauzate de o trauma. Ele sunt privite de psihologi drept forme de compensare a unor deficiente psiho-afective si emotionale.

Inapoi

Simptome ale tulburariilor de alimentatie

Practic nu se poate defini comportamentul alimentar "normal" sau ceea ce cauzeaza astfel de perturbari. Sunt insa, anumite caracteristici de comportament intalnite in perceperea propriului corp, in gandire si in obiceiurile de alimentatie, care dau clare indicii despre comportamentul alimentar perturbat.

Cu cat mai repede sunt remarcate si citite aceste semne, cu atat sunt mai mari sansele de insanatosire.

Obiceiurile alimentare
Evitarea meselor regulate, mancarea in portii foarte mici, refuzul de a manca in societate sau transformarea unei mese intr-un adevarat ritual, pot fi primele indicii.
Cand o persoana gateste impreuna cu familia dar nu ia parte la masa, dand motive de genul: :"Am gustat prea mult din toate si sunt satul(a)!" sau da motive ca nu s-ar simti bine....

Nu iti mai poti nici imagina sa mananci ce mancai inainte?
Iti prepari mancarea dupa reguli bine stabilite, fara grasime, zahar sau cu un aport energetic scazut?
Studiezi ambalajul alimentelor inainte de a le consuma pentru a vedea continutul caloric, sau chiar sunt alimente la care il cunosti deja pe de rost?
Sau ai tot timpul grija sa nu duci lipsa de nimic in casa pentru a putea manca tot ce iti pofteste inima, iar daca consideri ca ai mancat prea mult vomiti?
Folosesti laxative, medicamente de slabit sau de eliminare a apei din tesuturi in exces?
Fumezi pentru ati stopa pofta de mancare?
Faci sport pentru a arde tot ceea ce ai mancat sau pentru ati strica pofta de mancare?

Perceperea propriei infatisari
Petreci mult timp in fata oglinzii pentru a-ti analiza "zonele problematice" ale corpului?
Ai impresia ca esti prea gras(a), chiar daca cunostintele iti atrag atentia asupra scaderii in greutate din ultima vreme? Porti haine largi pentru a-ti acoperi "fizicul"?

Gandurile
Faci zilnic sport, iar daca nu reusesti te mustreaza constiinta? Crezi ca doar daca faci sport iti castigi dreptul de a manca? Crezi ca daca ai slabi ai fi mai apreciat(a) sau mai simpatizat(a) de familie si prieteni? Eviti persoanele care incearca sa te abordeze in privinta comportamentului tau?
Exista destul de multe variante ale tulburarii de alimentatie si desigur nu este neaparat sa corespunda toate aceste caracteristici pentru a fi afectat de vreuna din ele. Dar daca te regasesti in vreuna din aceste cazuri, ar trebui sa iti pui serios intrebarea daca esti pe drumul de a te imbolnavi sau daca esti chiar deja o victima.
Daca da, atunci ar trebui sa apelezi la ajutor. Cat mai repede, cu atat mai bine. Poti evita foarte multa suferinta, deoarce sanatatea ta fizica si psihica se afla in foarte mare pericol.

Inapoi

Posibilele urmari

Aceste perturbari ale comportamentului alimentar nu sunt "la moda", ci sunt boli care trebuie luate in serios si care nu trebuie ignorate. Ele prezinta un mare pericol pentru cei afectati, nu afecteaza doar fizic, ci si psihic. Daune permanente ale organelor interne, ale inimii, depresii sau chiar tentative de sinucidere nu sunt deloc rar intalnite in cazurile acestor boli.
O mare importanta reprezinta cazurile tot mai dese in care mor persoane din cauza urmarilor acestor perturbari ale alimentatiei.

Posibile urmari fizice
Organe interne ca ficatul sau rinichii sunt afectate mai ales prin excesul de medicamente, se poate ajunge si la afectiuni serioase ale inimii, chiar si la stop cardiac.
Oasele, dintii si masa musculara vor fi puternic afectate.
La femei se observa dereglari hormonale, lipsa menstruatiei, ajungandu-se chiar la nefertilitate, iar la barbati poate aparea impotenta.

Urmari psihice si sociale
Aceste perturbari ale comportamentului alimentar pot duce la pierderea increderii in sine, la depresii si chiar la sinucidere. Stresul permanent la care se supun persoanele afectate de a nu fi descoperite, de a nu fi observate duce la insingurare si la ruperea contactelor sociale.
Adesea, costurile survenite din marea cantitate alimente cumparate creaza persoanelor probleme financiare sau chiar datorii.

Riscurile pot fi evitate
Este important sa realizezi ca aceasta boala iti pune in joc sanatatea, viitorul si viata, si la fel de important este sa sti ca nu esti singur(a) si ca poti apela cu incredere la ajutor. Aceste dereglari ale alimentatiei pot fi tratate. Cu cat intinzi mai repede mana dupa ajutor, cu atat va fi mai usor drumul spre o viata sanatoasa. Accepta ajutorul!

Inapoi

Ajutorul

Iti este frica?
E normal!
Primul pas e intotdeauna cel mai greu, dar nu uitati ca merita. Poate te va ajuta daca vorbesti intai despre problemele tale in forum unde esti protejat(a) prin anonimitate, de vorbe si comentarii neadecvate.

Scopul meu de a va ajuta in aceste momente grele, de a va acorda posibilitatea purtarii unor discutii despre problemele voastre, de a va indruma si de a va oferi sansa unui inceput inspre insanatosire sau macar intelegerea de care, cu siguranta, nu beneficiati prea mult.

Nu esti singur(a)!
In acest forum ramai intotdeanuna anonim (daca doresti). Poti scrie tot ceea ce te doare, dar trebuie luate in considerare urmatoarele REGULI.
Voi incerca sa nu se creeze o tensiune in forum datorita acestor reguli sau sa nu devina incomoda publicarea mesajelor, insa ele au fost create in respect fata de fiecare persoana, pentru a nu influenta negativ si pentru ca acest grupul sa nu devina deranjant sau obscen.

Ai posibilitatea de a cunoaste persoane care traiesc situatii asemanatoare, de a cere sfaturi, de a indruma, de a-ti impartasi problemele sau chiar povestea vietii si de a va face prieteni. Totul este posibil. Nu esti singur(a).

Da dovada de vointa si inscrie-te!

Pentru a gasi o cale bine stabilita spre o insanatosire, iti recomand sa apelezi la ajutorul doctorului de familie. El are obligatia secretului profesional. Cu siguranta te va indruma la un doctor specializat sau unui psiholog unde vei primi tratamentul necesar insanatosirii.

Inapoi

Observatie

Inainte de a citi continutul site-ului Hungry Online, va rog sa luati in considerare ca datele furnizate au scop strict informational, nu pot inlocui sfatul cadrului medical si nici tratamentul. In cazul in care aceste informatii determina sa credeti ca d-vstra (sau altcineva) prezentati simptome de tulburari de alimentatie, va rog ca inainte de-a lua vreo masura in acest sens, sa apelati la sfatul medicului de familie.

Chestionar

Care este motivul pentru care vizitati site-ul Hungry Online?

am tulburari de alimentatie (TA)

cred ca am bulimie/ anorexie/ binge eating

caut informatii despre TA

cineva apropiat are TA

banuiesc pe cineva ca ar avea TA

am nimerit aici din intamplare

cautam o dieta si am nimerit aici

doar din pura curiozitate

  

Free polls from Pollhost.com

Sfaturi

...urmeaza

Stiati ca?

 ...urmeaza