Pagina in constructie..

Bine ati venit!

 

Hungry Online

 

Reclama ta

Pentru detalii: mihaela@virtualarad.net

Tulburarile de alimentatie

Anorexia nervosa

Generalitati

Simptome

Frecventa

Baza si cauzele anorexiei

Comportamentul alimentar

Perturbari alimentare la barbati

Homosexualitatea si dereglarile alimentare

Perturbarile alimentare si sportul de performanta

 

 

Generalitati
Anorexia sau anorexia nervosa este o perturbare a comportamentului alimentar care se manifesta prin refuzul de a manca, scaderea excesiva din greutate si controlul foarte meticulos al greutatii corporale.

Tradus, "anorexie" inseamna "pierderea totala sau partiala a poftei de mancare", o denumire destul de derutanta deoarece in primul rand nu apetitul ci comportamentul alimentar este dereglat. Completarea "nervosa" indica cauze psihice in acest gen de perturbare.

Indicii de anorexie. Simptome.

Frecventa
Luand in considerare intreaga populatie, anorexia este o boala destul de rara. La persoanele cu varsta aflata intre 15 si 25 ani, care se afla in categoria cu maxim risc de imbolnavire, anorexia apare doar la 1% dintre acestea. Trebuie mentionat insa ca, doar 5% dintre aceste persoane sunt barbati.

Cauzele
Mai multi factori care se influenteaza reciproc, contribuie la formarea anorexiei: biologici, psihici si sociali.

Comportamentul alimentar
Este important sa nu ne preocupe doar ceea ce creaza aceste perturbari, ci si cum sa dobandim un comportament alimentar sanatos. Majoritatea persoanelor afectate le este frica sa manance normal deoarece cred ca o data ce incep sa manance nu o sa se mai poata opri. Aceasta ingrijorare este insa inutila.

Anorexie la barbati
Cand se vorbeste in general de anorexie, majoritatea cred ca doar femeile sunt victime ale acestei boli.
Fals! Tot mai multi barbati se imbolnavesc de anorexie.

Anorexie la sportivi
Tot mai des apar cazuri de anorexia la sportivi, mai ales in cazul celor care practica un sport unde se cere sa fie siluet(a), ca gimnastica, patinajul artistic, dans sau inot.

Autoranirea si tulburarile de alimentatie
Multi oameni care sufera de tulburari de alimentatie se autoranesc. La fel ca aceste tulburari, autoranirea apare datorita necesitatii de a-si expima propriile sentimente. Tot un comportament tulburat este si aceasta, adesea gresit inteleasa, creaza persoanelor afectate o mai mare dificultate in apelarea la ajutor.

Generalitati

Anorexia sau anorexia nervosa este o perturbare a comportamentului alimentar care se manifesta prin refuzul de a manca, scaderea excesiva din greutate si controlul foarte meticulos al greutatii corporale.

Tradus, "anorexie" inseamna "pierderea totala sau partiala a poftei de mancare", o denumire destul de derutanta deoarece in primul rand nu apetitul ci comportamentul alimentar este dereglat. Completarea "nervosa" indica cauze psihice in acest gen de perturbare.

Tot mai des gasim in ziare sau reviste articole care relateaza probleme de alimentatie ale vedetelor; in special fotomodelele si actritele recunosc ca sufera de anorexie.
Cea dintai descriere clinica a anorexiei a fost deja efectuata in 1873, insa diagnosticul a inceput sa se puna abia incepand cu anii '70. Nu se poate spune precis daca aceasta boala este tot mai des intalnite sau daca, datorita atentiei acordate in ultimii ani, doctorii au inceput sa puna mai des acest diagnostic.

In unele situatii, diferenta intre bulimie si celelate dereglari ale comportamentului alimentar (ex. bulimie) este destul de greu observata. Cu toate ca cele doua au caracteristici tipice fiecareia (la anorexie apare scaderea masiva in greutate iar la bulimie mesele copioase si masurile de reducere a greutatii), trecerea de la una la alta poate avea loc neobservata si foarte repede. La unele persoane pot astfel aparea simptome din ambele dereglari ale comportamentului alimentar, caz in care se vorbeste despre bulimarexie (sau bulimanorexie).

Anorexia se manifesta printr-o scadere semnificativa din greutate, rezultata dintr-o cura de slabire foarte severa. Multe fete si o tot mai mare parte a baietilor decurg la astfel de masuri datorita dorintei de a slabi sau a fricii de a se ingrasa. Anorecticii se considera prea grasi, oricare ar fi greutatea lor reala. Uneori ei nici nu observa cand au deja o greutate subnormala. Pentru a slabi, anorecticii refuza consumarea alimentelor sau consuma doar alimente cu continut foarte scazut in calorii, cazuri in care aceasta boala poate deveni fatala. Alte cazuri in care aceasta boala devine fatala sunt depresiile sau alte boli care pot aparea datorita sistemului imunitar afectat, in general a organismului slabit.
Morbiditatea conform mai multor specificatii se afla intre 5% si 20%.

Anorecticii gasesc placere in starea creata de infometare si de faptul ca isi au corpul "sub control", iar scaderea din greutate o vad ca o rasplata a "activitatii" lor.

Inapoi

Simptome

Anorexia este o perturbare a comportamentului alimentar foarte periculoasa care poate duce chiar si la moartea pacientului. Persoanele afectate de aceasta boala se considera prea grase chiar si in cazul unei greutati subnormale.

Indicii de anorexie
Persoanele afectate nu sunt doar slabe ci cantaresc cu minim 15% mai putin din greutatea normala si prezinta urmatoarele caracteristici
:

- scopul lor este de a avea un corp perfect, unul frumos nu le ajunge;
- le este frica sa se ingrase;
- indiferent de realitate, ele se considera insuficient de slabe;
- sunt obsedate de ceea ce mananca, vorbesc tot timpul despre aceasta si studiaza orice amanunt referitor la
alimentele pe care le consuma;
- isi controleaza greutatea prin cantarire repetata, luarea masurilor, lasand semne unor anumite piese de imbracaminte pentru a putea supraveghea eventualele schimbari ale corpului lor, sunt cazuri in care persoanele isi aleg un anumit model si numar de imbracaminte pe care merg sa-l probeze in mod repetat, fara a-l cumpara;
- fac sport chiar si in situatiile in care sunt bolnave, ranite sau obosite;
- la femei apare o neregularitate a ciclului sau poate chiar sa nu mai intervina timp indelungat, iar la barbati apare impotenta. Unghiile, pielea si parul sunt clar afectate iar tensiunea si temperatura corpului sunt scazute
.

La inceput, persoanelor care nu cunosc situatia, le este greu sa perceapa aceste probleme. Din punct de vedere medical, o persoana cu un BMI mai mic de 17,5 poate fi considerata anorectica. BMI-ul se calculeaza astfel: inaltimea la patrat, masurata in metri (ex: 1,70m x 1,70m) se imparte la greutatea corporala masurata in kilograme (kg). Pentru a va calcula BMI-ul introduceti datele corecte - greutatea in kg iar inaltimea in cm - in tabelul de mai jos si apasati butonul "Calculeaza". Cu butonul "Inapoi" puteti sterge datele pt a efectua un nou calcul.

Inaltimea (cm)

Greutatea (kg)

BMI

Concluzia


Perceptia propriei infatisari
La persoanele cu un comportament anorectic se observa o dereglare a perceptiei propriei infatisari. Chiar daca in decursul acestei boli au pierdut mult din greutatea corporala, ele se considera in continuare supraponderale sau cu dimensiuni corporale mult prea mari.

Comportament alimentar diferit
Datorinta perceptiei contorsionate a propriului corp, afectatii se straduiesc sa slabeasca. Pentru a-si indeplini scopul, consuma doar cantitati reduse de alimente sau daca chiar mananca, atunci doar cele care au un continut redus de calorii. Unele persoane chiar refuza sa manance timp de o anumita perioada. Ele consuma mult timp si energie pentru a oprima propria foame sau pentru prepararea unor mancaruri copioase pe care ele nu le consuma. Avand in vedere schimbariile care intervin in comportamentul alimentar, se pot diferentia doua grupuri de persoane anorectice aproximativ 50% dintre afectati urmeaza strict un program dietetic, iar in cazul celorlati apar si simptome ale bulimiei (excese de mancare si varsaturi intentionat provocate). Afectatii care apartin ultimului grup, perturbarea apare de obicei mai tarziu; inaintea imbolnavirii ei au o greutate mai mare, perceptia propriei infatisari e mai grav afectata (dereglata) si sunt mai depresivi decat persoanele cu un comportament strict anorectic.

Scaderea greutatii
Pe langa dieta foarte stricta, anorecticii mai apeleaza si la pastile de slabit, laxative sau fac sport excesiv pentru a reusi sa slabeasca. De obicei, persoanele anorectice slabesc 45% - 50% din greutatea care au avut-o inaintea imbolnavirii. Daca greutatea corporala e mai mica cu minim 15% fata de greutatea normala, atunci se poate pune diagnosticul de anorexie. Multe persoane slabesc chiar pana ajung la 30 kilograme.

Modificarile organismului
Datorita scaderiilor de greutate si a alimentatiei sarace pot aparea serioase daune corporale. Din cauza dereglarilor hormonale, se intampla destul de des ca menstruatia sa absenteze. Daca acest gen de perturbare apare inaintea pubertatii, evolutia normala a cresterii va fi puternic temporizata. Chiar si batai mai usoare ale inimii, tensiune scazuta, temperatura scazuta a corpului, diferite probleme ale pielii, slabiciune musculara, caderea parului si retinerea apei in tesuturi pot fi unele urmari ale anorexiei. Toate acestea pot fi remediate cu conditia ca persoanele sa-si normalizeze alimentatia pe o perioada lunga de timp. Datorita alimentatiei sarace consumul de energie este redus. Prin urmare, o alimentatie normala va duce, in aceste conditii, la o crestere efemera in greutate.

Modificari psihice
La persoanele anorectice aspiratia constanta de a slabi, se afla mereu in prim plan. In paralel cu aceasta intalnim si o frica extrema de a se ingrasa. Chiar o mica crestere in greutate cu cateva grame, rezultata datorita consumului redus de energie si a unei alimentatii normale, creaza adevarate stari de panica. Aceasta duce la o noua incercare de a controla si mai viguros alimentatia. Pacientii se afla astfel intr-un adevarat cerc vicios. Adesea se intalnesc si simptome ale unei depresii sau/si puternica irascibilitate.

Inapoi

Frecventa

Daca luam in considerarea intreaga populatie a planetei, anorexia apare in cazuri destul de rare. La femeile aflate in categoria de varsta intre 15 si 25 ani, categorie considerata cea mai periclitata, cazuri de anorexia nervosa se intalnesc la aproximativ 1% dintre acestea. Trebuie mentionat ca din totalul anorecticilor doar 5% sunt barbati. Anorexia apare la o varsta frageda, adesea la scurt timp dupa prima menstruatie. Varsta cea mai periclitata, la care o persoana se poate imbolnavi, este odata la 14 ani si apoi la 18 ani.

In trecut se credea ca doar tinerele fete aflate la varsta adolescentei pot deveni anorectice, dar chiar si in zilele de astazi ele reprezinta cazurile majoritare din totalul afectatilor. Insa tot mai des se intalnesc cazuri grave de anorexie la ambele sexe si la toate varstele, chiar si la copii care prin publicitate, filme, prieteni sau alte influente ajung la impresia gresita ca aspectul fizic este cel mai important. Mai ales persoanele pentru care aspectul fizic conteaza foarte mult in viata profesionala (dansatori, sportivi de performanta, fotomodele, etc.) sunt predispuse la dereglari ale comportamentului alimentar.

Inapoi

Baza si cauzele anorexiei

In cazul aparitiei anorexiei, actioneaza mai multi factori impreuna care se influenteaza reciproc. In urmatorul grafic sunt prezentati vizual acesti factori:

 

Influente biologice
Se presupune, ca la mai multe persoane anorectice exista o anumita dereglare a acelei zone cerebrale, care controleaza comportamentul alimentar, activitatea sexuala si menstruatia. Este posibil ca dereglarea acelei zone cerebrale sa intervina in decursul perturbarii alimentare, ca de exemplu o consecinta a scaderii din greutate, si sa contribuie la mentinerea bolii, dar care nu e cauza acesteia. Referitor la cauza biologica a anorexiei, exista anchete, care demonstreaza ca, posibilitatea ca geamanul monozigot al unei persoane anorectice sa sufere si de anorexie, este de circa 50%. In cazul gemenilor bizigoti posibilitatea se alfa sub 10%. Aceste rezultate sustin ideea existentei unei predispozitii genetice la anorexie.

Influente psihologice
Faptul ca, anorexia apare in majoritatea cazurilor in faza grea de dezvoltare si maturizare a corpului adica la pubertate, a condus la concluzia ca aceasta boala apare in momentul in care o fata/femeie simte ca nu reuseste sa faca fata problemelor si solicitarilor tipice acelei varste. In timpul pubertatii fata devine femeie, astfel ca trebuie sa-si dobandeasca o identitate corespunzatoare. Daca persoana in cauza simte ca aceasta sarcina o depaseste, apare un adanc sentiment de nesiguranta. Pentru unele paciente incercarea de a-si controla greutatea corporala pare a le reda siguranta. Greutatea devine astfel un factor important al respectului fata de sine.
In familiile pacientilor anorectici s-au descoperit cateva caracteristici tipice comportamentale. Anorecticii sunt de obicei puternic protejati de parinti, astfel incat in timpul pubertatii nu se va lua in considerare perioada dificila prin care trece persoana afectata. La fel se pare ca majoritatea conflictelor in familie nu sunt discutate si duse pana la un bun sfarsit. Dar aceasta descriere reprezinta doar cateva caracterisitici tipice si nu reprezinta regula, astfel ca acesta nu trebuie sa fie o posibila cauza a anorexiei. Iar exista posibilitatea ca acest comportament sa fie un intreg de urmari sau consecinte ale nesigurantelor in comportamentul alimentar. Aspectul anorexiei este mai ales penru parinti foarte ingrijorator, ceea ce poate duce ca acestia sa adopte o atitudine si mai protectoare incercand sa evite situatii in care persoana afectata este nevoita sa confrunte unele conflicte.

Influente sociale
In occident idealul frumustetii s-a dezvoltat de la inceputul anilor '60 tot mai mult in directia unui corp siluet. Situatia paradoxa este ca pe de-alta parte, datorita bunastarii relative si a supraofertei de produse alimentare, greutatea medie pe populatie a crescut. Supragreutatea este mai ales la femei negativ privita de societate. Barbatii plinuti sau grasi sunt considerati impunatori, pe cand femeile sunt doar obeze. Datorita publicitatii si filmelor se creaza impresia ca doar femeile siluete sunt indragite si au succes in viata iar cele plinute sau grase sunt vazute ori ca niste persoane rezervate si nesociabile, ori ca prostanace pe seama carora te poti distra. Mai ales fetele tinere care trec in perioada grea si nesigura a pubertatii sunt nelinistite si dezorientate de aceasta atitudine majoritara a societatii.

Inapoi

Comportamentul alimentar

Primii pasi spre o alimentatie normala
Este important sa nu te ocupi doar de identificarea cauzelor degeglarii obiceiurilor tale alimentare ci sa si incercerci sa adoptezi un comportament alimentar sanatos. Multor persoane le este frica sa manance normal deoarece presupun ca se vor ingrasa sau odata ce au inceput sa manance nu se vor mai putea opri. Insa aceasta grija este total nejustificata. Este necesar de mult timp pana a putea afirma ca ai un comportament alimentar normal si mai ales este indicat ca acel proces sa fie cat se poate de incet abordat pentru a evita posibilele dezamagiri sau panicari care vor cauza pierderea a tot ceea ce ai reusit sa obtii.

Scopul tau ar trebui sa fie consumarea a 3 mese nedietetice principale si a altor 2-3 gustari mici intre mese. Carbohidratii precum cereale, paste fainoase, orez, paine, si desigur fructele si legumele ar trebui sa constituie circa 50-60% din cantitatea totala zilnica pe care o consumati. Grasimile (lipidele) sunt la fel substante organice care ar trebui sa ocupe un procentaj de 25% din totalul zilnic, pe cand proteinele precum ouale, carnea rosie, lactatele si carnea de pasare ar fi indicat sa nu depaseasca un total de 10-15%.
Daca esti anorectic, incearca sa mananci intre 6 si 8 mese micute, rasfirate pe intreg parcursul unei zile. Mesele mici sunt mai usor de consumat decat 3 mari si oricum dupa acestea nu te vei simti atat de umflat(a) si satul(a). Este important de luat in considerare ca la inceput te vei simti, indiferent de cantitatea consumata, putin incomod(a) si prea plin(a). Multi considera ca acest sentiment indica o inevitabila ingrasare , dar fiti fara griji ca este perfect normal si acest sentiment poate aparea la fiecare masa timp de sase sau chiar opt saptamani. Asocierea intre satietate si sentimentul de umflare luati-o drept ca parte a procesului de insanatosire a corpului.
Anoreticii incep adesea acest proces de insanatosire prin consumarea unor alimente usor digerabile precum marmelada de mere, piuree de cartofi, macaroane cu branza, fulgi de ovaz sau porumb, s.a. Din momentul in care corpul s-a obisnuit cu mancarea poti sa incepi consumarea unor alimente si mancaruri mai consistente.

Pune-ti imediat deoparte cantarul (sau metrul)! Aceste metode de masurare te pot impiedica considerabil in atingerea scopului tau. Gandeste-te in acelasi timp la faptul ca nu esti doar un numar oarecare astfel incat acea cifra indicata de cantar nu va schimba absolut cu nimic calitatiile tale, si bazeaza-te pe faptul ca esti o persoana adorabila care nu are nevoie de o cifra care sa-i dirijeze viata. Incearca sa iti gasiti un hobby sau o alta ocupatie care sa-ti acapareze atentia dupa fiecare masa pentru a-ti fura gandurile care iti inpanzesc in mod mintea. Daca te simti incomod si te deranjeaza sentimentul de satietate, incearca sa practici exercitii de respiratie.
Inceteaza cu numaratul caloriilor, lucru care-ti va afecta alimentatia. Mai bine incercati sa te concentrezi asupra altor lucruri, precum aflarea si invatarea a ceea ce inseamna de fapt o alimentatie normala. Observarea obiceiurilor alimentare ale celorlati poate fi destul de ajutator. Uneori mai ajuta sa iti imaginezi mancarea ca un medicament indispensabil. Chiar daca nu-l vrei, esti constient ca e necesar pentru a te insantosi si pentru a reveni la o viata normala.
Sau imagineaza-ti ca mancarea e pentru tine ceea ce e combustibilul pentru un utilaj; fara acesta masina nu va functiona niciodata.
Gadeste-te ca acea voce din subconstient minte – trebuie sa mananci, orice ti-ar spune aceasta. Astfel vei reusi sa dobandesti din nou controlul asupra vietii tale. Multi oameni considera ca detin controlul atunci cand nu mananca, insa adevarul e ca exista intr-adevar un control dar nu tu il detii ci acea perturbare alimentara care iti spune sa refuzi mancarea. Daca faci excesiv sport, incearca incetul cu incetul sa reduci pana atingi cote normale ale activitatii fizice.
La inceput ai putea incerca sa mananci „mecanic”, adica sa-ti stabilesti la diferite ore ale zilei mese in timpul carora sa mananci cate ceva chiar daca nu-ti este foame, deoarece mecanismele corpului care indica foamea si satietatea nu functioneaza inca. Cu timpul insa desigur aceste sentimente vor reaparea iar tu vei putea manca dupa sentiment. Gandeste intotdeauna ca NU exista aliment care sa genereze ingrasarea atata timp cat este consumat intr-o anumita masura.

Renunta la produsele dietetice. Cumpara alimente care iti sunt gustoase si nu pe acelea care sti ca au un continut redus de calorii. Alimentatia normala necesita timp si incearca sa nu te pripesti si nici sa nu accelerezi acest proces de insanatosire. La inceput va fi o adevarata provocare care-ti va da bataie de cap, dar cu timpul va ajunge sa faca parte din viata ta zilnica, precum respiratia. Nu te vei mai irosi gandurile cu astfel de probleme si te vei simti liber sa incepi tot felul de activitati noi care iti vor imbucura viata.

Inapoi

Perturbari alimentare la barbati

Perturbarile alimentare la barbati sunt adesea mai greu de descoperit. Felul de maifestare a afectiunii la barbati seamana cu cel intalnit la femei. Barbatii se preocupa mai putin cu control strict al greutatii corporale, sunt mai putin depresivi si autodispretuitori dupa consumarea unor mese copioase si iau mai rar diuretice si medicamente de slabire.

Chiar daca de multe ori se face o legatura directa intre perturbarile alimentare si femei, totusi exista multe cazuri ale acestei afectiuni si la barbati. Intr-un studiu efectuat pe baza temei Bulimia nervosa s-a constatat ca aceasta apare in adolescenta cam la 0,2% dintre baieti, in comparatie cu 1% dintre tinerele fete. Perturbarile alimentare la barbati sunt mai greu de diagnosticat. De exemplu excesul de mancare este criticat in cazul femeilor pe cand societatea nu-i acuza pe barbati. Multi medici nu sunt suficient de familiarizati cu perturbarile alimentare. De multe ori insa in cazul barbatilor se identifica si mai greu boala; in majoritatea cazurilor, doar cand este deja intr-o faza avansata. Se pare ca barbatii cu comportament bulimic sunt adesea prea rusinati pentru a apela la ajutor datorita faptului ca ei considera bulimia ca fiind o “perturbare tipica femeilor”.
Pe cand la femei aceasta poate aparea intre varste destul de fragede, de la 15 la 18 ani, la barbati apare la o varsta de aproximativ 18-26 ani. Alta diferenta intre cele doua sexe constituie faptul ca mult mai multi barbati, comparativ cu femeile, au avut o greutate excedentara inaintea aparitiei dereglarii alimentare.

Barbatii par sa fie mult mai multumiti de aspectul lor fizic decat femeile si isi percep propriul corp mai putin desfigurat. In doua studii complet independente fata de ele, s-a constatat ca fetele intre 11 si 18 ani se confrunta mai intens pe tema calitatii imaginii lor fizice, pe langa baietii aceeasi categorii de varste carora le este mai putin important. Iarasi barbatii devin depresiv din cauza greutatii subnormale pe cand femeile datorita supragreutatii.
Interesul tot mai mare de a avea o exacta greutate, din care se poate dezvolta o dereglare a comportamentului alimentar, pare sa se raspandeasca tot mai mult in anumite domenii de activitate precum la sportivi, muzicieni si manechini. In general femeile se bazeaza pe o reductie a mancarii pentru a slabii, pe cand barbatii fac excesiv sport pentru a ajunge la greutatea dorita.

Inapoi

Homosexualitatea si dereglarile alimentare

Adesea se considera homosexualitatea ca fiind o cauza a perturbarilor alimentare la barbati. Intr-un studiu se specifica faptul conform caruia, cazurile de dereglari ale alimentatiei in cazul barbatiilor homosexuali este de un procentaj de 53%. Iar in aceste cazuri manifestarile afectiunii sunt uimitor de asemanatoare cu cele ale femeiilor. Posibilele cauze pot fi antrenamentul unui sport de performanta, grijile si gandurile care se invart in jurul conflictului sexualitatii lor, tachinari datorita supragreutatii si alti factori ai stresului precum sfarsitul unei relatii. Barbatii se preocupa mai putin cu strictul control al greutatii corporale, sunt mai putin depresivi si autodispretuitori dupa mancaruri copioase si iau mai rar diuretice si medicamente de slabire.
Faptul ca pubertatea incepe la baieti cu doi ani mai tarziu decat la fete poate fi o explicatie a diferentei categoriilor de varsta intre sexe la care apar astfel de afectiuni. Le fete se observa mai multe schimbari fizice la inceputul pubertatii, schimbari care adesea sunt percepute de acestea ca „ingrasare”. In cazul baietilor, in timpul pubertatii apar alte schimbari precum cresterea masei musculare, aparitia barbii si se schimba (ingroasa) vocea. Acestea, din punct de vedere psihologic, nu afecteaza atat de mult perceptia propriului corp.

Modalitatile de abordare a dereglarilor comportamentului alimentar la barbati sunt in general identice. Precum fiecare om este un individ particular si fiecare trebuie abordat diferit, asa e normal sa se respecte si diferenta de cauze si efecte ale bolii. Cele mai cunoscute forme ale procesului de insanatosire sunt terapia psihologica sau doar unele sedinte pentru a afla riscurile si generalitatile, terapia de grup si cateodata, depinde de gravitate, spitalizarea.

Inapoi

Perturbarile alimentare si sportul de performanta

Sportivii de performanta prezinta un risc mult mai ridicat de a pierde controlul asupra alimenatatiei lor. Mai ales in cazul sporturilor in care estetica sau perseverenta sunt o necesitate, si cele in cadrul carora sportivii sunt delimitati in diferite categorii de greutate. Antrenorii si supraveghetorii au o responsabilitate mare.

Conform unui studiu efectuat in Scandinavia, sportivii care fac gimnastica, alearga la maratoane, si cei din artele martiale constituie 40% din totalul celor care sunt supusi riscului de imbolnavire.
In 1992 Colegiul American de Medicina in cadrul sportului au verificat un grup de sportive dintre care s-a constatat ca peste 60% dintre acestea sufereau de anorexie sau bulimie.
Desigur exista mult mai multe studii care certifica faptul ca sportivii sunt indeosebi periclitati de a suferi perturbari grave ale comprtamentului alimentar.
In 1988 in capitala Ungariei Budapesta, renumitei gimnaste Christy Henrich i s-a spus de catre un arbitru ca daca intentioneaza intr-adevar sa participe la preselectiile Olimpiadei va trebui sa slabeasca deoarece este prea grasa. Din pacate Christy a evadat in anorexie si bulimie pentru a obtine rezultatele cerute. La 26 iulie 1994 Christy Heinrich a murit la varsta de 22 ani datorita urmarilor survenite – a perturbarii comportamentului alimentar.
Jucatoarei de golf Martina Eberl i-a reusit comeback-ul dupa o terapie de tratare a bulimiei si a devenit campioana europeana.

Atletii care au perturbari alimentare prezinta un mai mare risc de complicatii; de exemplu palpitatii la inima sau chiar stop cardiac, complicatii care intervin deoarece corpul lor pe langa obositoarea activitate fizica mai este puternic solicitat si datorita comportamentului alimentar.
In general fiecare dereglare alimentara creste riscul aparitiei osteoporozei, adica o rariefiere a oaselor, si la efort fizic mare, sportivul poate suferi unele fracturi. Si emotional devin mai sensibili, iritabili si depresivi luand in considerare stresul la care sunt supusi acestia in antrenamente si concursuri.
In intentia de a fi cei mai buni si a-i face pe plac antrenorului, sportivii aluneca mai usor in acest cerc vicios. Multi antrenori devin complice prin faptul ca insista asupra unei anumite greutati, si prin critizarea sau insultarea elevilor in cazul in care nu indeplinesc ce li s-a spus. Aceste comentarii pot afecta grav psihic sportivii si in nesiguranta lor probabil vor decurge la mijloace periculoase de a-si tine sub control greutatea corporala.

Antrenorii si supraveghetorii trebuie, in colaborarea lor cu sportivii, sa ia intotdeauna in considerare pericolele si simptomele acestei boli, trebuie sa fie in stare sa observe daca rutina zilnica in antrenament devine un chin pentru vreuna dintre persoane deoarece e tot posibil ca acestea sa fie deja afectate, iar comportamentul lor alimentar sa fi avut deja de suferit. Antrenorii ar trebui sa invite periodic un nutritionist pentru a le oferi sportivilor o anumita eductatie in ceea ce priveste modul sanatos de alimentatie in cazul efortului fizic mare.
Atletii care au deja o perturbare alimentara ar trebui sa beneficieze de tratament si consultanta psihologica si sa fie incurajati in a accepta ajutorul. Sa fie asigurati ca nu vor fi critizati pentru situatia lor si ca nu vor fi priviti cu superioritate sau mila.
Parintii care isi inscriu copii la diferite sporturi, ar fi indicat sa-si rezerve putin timp pentru a merge la primele antrenamente cu ei in scopul de a observa tactica antrenorului. Acestuia ar trebui sa i se observe un fel linistitor de abordare a copiilor, fara a-i supune la presiuni in atingerea unor scopuri precum castig, slabire, ingrasare sau concurentiale.
E normal ca un antrenor sa astepte tot ce-i mai bun de la un sportiv, dar niciodata sa nu aibe pretentia ca acesta sa castige ori ce ar fi si orice cale ar alege spre castig. Sa nu se uite niciodata ca nici un titlu din lume nu merita sa te distrugi.

Inapoi

Observatie

Inainte de a citi continutul site-ului Hungry Online, va rog sa luati in considerare ca datele furnizate au scop strict informational, nu pot inlocui sfatul cadrului medical si nici tratamentul. In cazul in care aceste informatii determina sa credeti ca d-vstra (sau altcineva) prezentati simptome de tulburari de alimentatie, va rog ca inainte de-a lua vreo masura in acest sens, sa apelati la sfatul medicului de familie.

Chestionar

Care este motivul pentru care vizitati site-ul Hungry Online?

am tulburari de alimentatie (TA)

cred ca am bulimie/ anorexie/ binge eating

caut informatii despre TA

cineva apropiat are TA

banuiesc pe cineva ca ar avea TA

am nimerit aici din intamplare

cautam o dieta si am nimerit aici

doar din pura curiozitate

  

Free polls from Pollhost.com

Sfaturi

...urmeaza

Stiati ca?

 ...urmeaza