LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities

title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! PE SCURT:  


8 august 1998

Ieri, la Casa de Cultura a Sindicatelor Arad, filiala locala a Federatiei Sindicatelor din agricultura "AGROSTAR" si-a reunit reprezentantii pentru a hotara daca blocheaza sau nu vamile aradene. In urma dezbaterilor, liderii sindicali ai producatorilor agricoli s-au decis sa adopte acest protest in forta. Ing. Dorin Ciupuliga, liderul federatiei "AGROSTAR" Arad a declarat : "Facem aceasta actiune pentru a protesta asupra starii generale a agriculturii romanesti, pentru rezolvarea problemei preluarii graului, dar si pentru importurile de produse agroalimentare, in special din Ungaria. Desi Executivul a majorat taxele vamale la importurile de grau si faina, nu s-au emis Normele metodologice de aplicare a acestei Hotarari Guvernamentale. Am informatii ca in acest rastimp se profita din plin de aceasta... scapare. Importatorii aduc mii de tone de grau intr-un ritm accelerat". Luni 10 august incepand cu orele 11, sindicalistii de la AGROSTAR vor bloca vamile de la Curtici, Nadlac si Varsand. Ca baraje vor fi folosite combine, tractoare si camioane. La actiune vor participa Elena Sporea, lider national al "AGROSTAR" si secretarul general al acesteia, Nicolae Stefan.

De cateva zle la agentia CEC de pe strada Horia, o echipa de sase alpinisti de la CS ASTRA, executa o lucrare neconventionala pe fatada. Lucrarile au inceput marti si se vor finaliza sambata. Echipamentul folosit este de import si numai o coarda costa peste un milion de lei. De remarcat ca cei sase sunt alpinisti sportivi, laureati la diferite concursuri de profil din tara. Initiativa agentiei CEC este salutara, cu atat mai mult cu cat prin aceasta metoda sunt eliminate vesnicele schele care obliga trecatorii sa se arunce in fata masinilor pentru ca nu au pe unde sa treaca. Nu ar fi rau daca si in alte locuri din centru, unde se efectueaza lucrari la cladiri sa se apeleze la aceasta metoda moderna, care e mult mai ieftina si nu incurca trecatorii cu nimic.

In evolutia vremii din ultimele saptamani parea ca a intervenit un dezechilibru termic, lucru ce a dat prilej la tot felul de interpretari. Trecand peste problemele Centrului Meteo Arad, intr-o discutie avuta cu meteorologul Iuliu Vrasgyak am aflat ca disconfortul provocat de canicula are cauze precise. Astfel, s-a dezvoltat un tip de circulatie continental tropicala ce a fost favorizata de dezvoltarea anticiclonului african peste Europa Centrala, pana catre peninsula Scandinavica. Situatia s-a perpetuat in perioada 20 iulie - 5 august si se pare ca valul de caldura va mai persista. Canicula care s-a instalat confortabil peste intreaga tara este, se pare, un fenomen rar. Sunt oscilatii ale climei, oscilatii de mai mica durata, ori de mai mare. Aceste oscilatii sunt practic normale deoarece este un ciclu al activitatii solare care determina astfel de oscilatii mai ales in cazul unor maxime ale activitatii. Ciclicitatea dureaza in general 11 ani. Din experienta meteorologului I. Vrasgyak se pare ca in ultimi douazeci de ani, n-au mai fost astfel de veri caniculare. "Asadar, a conchis dl. Vrasgyak, nu este un semn concret al unui dezechilibru termic ci mai degraba o cauza a dezvoltarii anticiclonului african".

Ieri, la sediul Directiei sanitare a judetului Arad a sosit o Nota din partea Ministerului Sanatatii, prin care respectivei Directii i se cerea sa vireze, de urgenta, sumele colectate de la agentii economici pentru fondul initial de asigurari sociale de sanatate. Acest lucru era cerut, spicuim din Nota "pentru deblocarea situatiei privind plata chenzinei a II-a pe luna iulie". Tot in aceasta "cerere" Directia sanitara Arad este rugata sa comunice soldurile la Fondul initial de asigurari sociale de sanatate existente la trezorerii, in ziua de 7 august. Gheorghe Argintaru, unul dintre directorii Directiei sanitare ne-a declarat : "Nu stim ce sa mai facem. Agentii economici nu vor sa-si plateasca datoriile pe care le au la noi. Vom fi in imposibilitatea de a plati salariile cadrelor medicale pentru luna iulie, daca nu vom primi acesti bani. Ce sa mai spunem despre luna august !".

Deoarece cauza principala a majoritatii accidentelor de circulatie este viteza excesiva, chiar de la inceputul saptamanii viitoare politia aradeana va experimenta un nou sistem de verificare radar. Dupa cum ne-a relatat mr. Gheorghe Calb, din cadrul Serviciului Circulatie al IJP Arad, aparatul radar nu va mai fi insotit de un politist aflat in sosea. Operatorul radar va face fotografia autovehicolului testat si in cazul depasirii vitezei regulamentare, contravenientului i se va trimite acasa atat procesul verbal de constatare cat si respectiva fotografie, ca dovada. In aceasta idee persoanele care si-au instrainat autovehicolele fara a finaliza si actele de transfer, pot fi puse in postura de a plati eventualele contraventii ale noului proprietar al masinii. Asta sa nu mai vorbim de situatiile cand adresele de pe buletin nu corespund cu cele la care soferii contravenienti locuiesc in fapt.


7 august 1998

Ieri dimineata, la Centrul Meteo Arad a sosit un fax din partea INMH Bucuresti, prin care conducerea centrului meteo este informata de hotararea prin care urmeaza a se face o reducere de personal de 25 la suta. Asta inseamna ca din 24 de angajati cati are Centrul meteo Arad, sase vor fi obligati sa-si caute alt loc de munca. Din cate ne-a spus dl. Dumitru Bente, seful centrului meteo, vor pleca cei angajati cu jumatate de norma si restul prin ...tragere la sorti. Deoarece toti angajatii Centrului meteo sunt profesionisti si e foarte greu de stabilit cui sa-i fie desfacut contractul de munca. Motivul acestei reduceri de personal este problema financiara. "Din luna octombrie vom trece pe satelit si se vor face transmisii mai ieftine. Astfel vor disparea si tehnicienii" ne spunea dl. Bente. Tot ieri seful Centrului meteo a mai fost informat de o decizie a INMH, decizie cel putin curioasa. A fost desfiintata statia meteo Ineu si Berzovia si postul pluviometric Bocsig. Se pare insa ca surprizele se tin lant in ce priveste Centrul meteo Arad. Fara negocieri, fara argumente pro sau contra, 25 la suta din angajatii centrului meteo au preaviz de 30 de zile. "nu o sa avem cu cine sa facem serviciul meteo. si e numai inceputul..." a conchis dl. Bente.

Duminica, 9 august, in comuna Tarnova va avea loc un eveniment inedit. Sfintirea Bisericii Ortodoxe din localitate este prilejul cu care vor fi proclamati cetateni de onoare ai Tarnovei patru personalitati ai vietii publice aradene: Prea Sfintia-Sa Episcop Dr. Timotei Seviciu, Prefectul Aradului, Gheorghe Neamtiu, Primarul Aradului, Valentin Neamt, si Nicolae Popovici, director la S.C. "Constructii rutiere" S.A. Primarul comunei Tarnova, dl. Florin Farcasiu, ne-a spus ca fiecare din persoanele de mai sus au o anumita legatura cu localitatea, fapt ce a contribuit la aceasta alegere. Cei mai legati de comuna sunt insa prefectul si primarul de Arad, ambii originari din Tarnova. Una peste alta, duminica la Tarnova se va inregistra o dubla premiera: pe de o parte desemnarea, propriu zisa, iar pe de alta parte... numarul celor in cauza (patru!) nemaiintalnit in astfel de evenimente.

S-a implinit un an de zile de la aparitia Legii 120/1997, care a prelungit, conform standardelor internationale, perioada concediului pentru ingrijirea copilului, de la un an la doi ani. Articolul 6 al acestei legi spune ca: "de prevederile acestei legi poate beneficia optional oricare dintre parinti", altfel spus si tatii pot ramane in concediu de "paternitate" doi ani de zile. Desi in alte judete barbatii s-au inghesuit sa-si protejeze copii si consoartele, luandu-si ei concediu pentru ingrijirea odraslelor, la noi, de la aparitia legii si pana acum se afla inregistrate doar 14 astfel de cazuri. Principalele motivatii pentru care sotii au hotarat sa opteze pentru concediu de paternitate sunt in primul rand cele de natura financiara, veniturile realizate de catre acestia fiind mai mici decat cele ale sotiilor. Exista insa si exceptii (la noi mai rar, din mandrie ardeleneasca), cand sotii se arata intelegatori cand e vorba de profesia si cariera partenerei de viata. Barbatii care au optat pentru concediul de paternitate beneficiaza, exact ca femeile, de o indemnizatie reprezentand 85% din salariul de baza si celelalte venituri salariale pe baza carora se stabileste contributia de asigurari sociale.

Daca in urma cu aproximativ un an, aproape toate societatile de pe platforma industriala de nord-vest nu aveau autorizatie de mediu, iata ca de cateva luni, aceasta problema a fost rezolvata. Asa se face ca la ora actuala nu exista nici o firma care sa nu aiba acesta autorizatie. Astfel, S.C. CARNE S.A. a primit autorizatia de mediu in urma cu doua luni, iar AGROZOOTEHNICA CEALA, in luna martie. Chiar daca a solicitat un asemenea act si abatorul de pasari, din cauza faptului ca acolo nu se mai lucreaza, autorizarea nu si-a mai avut rostul. Anul trecut a intrat in legalitate si Fabrica de Zahar, care a obtinut documentul de la Agentia Judeteana de Protectia Mediului in luna noiembrie. Singura societate care avea problema rezolvata inca de la inceput a fost BAT PETROL autorizata din luna august, 1996. Dupa cum se stie, autorizatia de mediu esteun act absolut necesar functionarii unei firme, motiv pentru care aceasta trebuia facuta cu mult timp inainte.

Numarul elevilor inscrisi la Scoala de Arta, dupa cum am aflat de la administratorul acestei scoli, este in continua crestere. Anul trecut au fost inscrisi peste 400 de elevi, estimandu-se in acest an, o crestere a celor inscrisi. Totusi, datorita acestui fapt, problema cea mai spinoasa o reprezinta spatiul, care este foarte putin, in comparatie cu numarul de elevi. Lipsa spatiului se datoreaza, se pare, si celebrului taraf de muzica populara, "Rapsozii Zarandului", care are in detinere patru camere pentru repetitii. "Acestia trebuiau sa ramana in sediul Scolii de Arta - dupa cum ne-a declarat administratorul scolii - aproximativ un an de zile. De atunci au trecut trei ani si nimic nu s-a schimbat. Nu ar fi nici o problema acum, numai ca din 15 septembrie incepe scoala si va dati seama ce va fi atunci!"


6 august 1998

Asa cum se stie, vineri la ora 12 in incinta Casei Sindicatelor se vor intalni reprezentantii unitatilor agricole si liderii de sindicat, pentru a pune la punct detaliile legate de blocarea punctelor vamale. Iata insa ca la punctele vamale de pe teritoriul judetului Arad nu se stiu prea multe lucruri legate de aceasta actiune, cu toate ca a fost mediatizata. Spre exemplu, la Varsand, Politia de frontiera nu considera ca miscarea agricultorilor i-ar afecta cumva activitatea si, prin urmare, nu fac nici un fel de pregatiri. La Nadlac nu se stie mai nimic, asa ca nici aici nu se pregateste nimeni sa-i intampine pe protestatari. Cei din Curtici, in schimb nu se asteapta la nici un fel de probleme, fiind siguri ca punctul vamal nu va fi afectat, deoarece manifestantii se vor desfasura la cativa kilometri mai incolo.

Fenomenele ceresti cele mai spectaculoase pe care le poate urmari un pamantean - exceptand cometele - sunt eclipsele de Luna si de Soare. O eclipsa de Luna este vizibila din orice punct de pe pamant, acolo unde Luna se afla deasupra orizontului. Asta pentru ca pamantul e mult mai mare decat Luna. Multumita centrului AHR Arad, va putem informa ca in dimineata zilei de 8 august 1998, se va produce o eclipsa de Luna ce va putea fi observata in jurul orelor 4,30. Asadar, daca aveti insomnii puteti fi martorii unui fenomen ceresc de exceptie in noaptea de vineri, spre sambata. Si sa nu uitam ca peste un an, mai precis pe 11 august 1999, va avea loc o eclipsa totala de Soare vizibila si in tara noastra (VA: eclipsa in Timisoara). In jurul orelor 12,32, in plina zi, Soarele va fi acoperit de Luna. Aradul se situeaza in "banda de totalitate". La Arad, la orele 13,55 minute si 35 de secunde, va incepe eclipsa si va dura exact 2 minute si 14 secunde. Pana atunci nu ne ramane decat sa savuram eclipsa de Luna de pe data de 8 august 1998.

Caldura din ultimele zile a obligat conducerea Penitenciarului de pe Calea 6 Vanatori sa ia unele masuri pentru eliminarea, pe cat posibil a unor efecte nefaste. Astfel a fost redus programul de munca cu aproximativ o ora, s-a dispus marirea timpului acordat pauzei de masa, au fost izolati detinutii cu probleme cardiace si este asigurata aprovizionarea cu apa proaspata. Dupa cum ne declara Marin Bucur, comandantul Penitenciarului "nu am avut nici un fel de probleme cu detinutii si nu am avut cazuri de incetare a muncii din cauza caldurii". Pe de alta parte s-a incercat "aerisirea" celulelor supra aglomerate. De altfel, a fost inceputa recompartimentarea Penitenciarului si se asteapta ca pana la sfarsitul lunii octombrie lucrarea sa fie terminata. Conditiile de cazare vor fi mai bune si se va renunta la celulele de 80 de locuri in favoarea celor de 30 de locuri.

In perioada 5-11 august, la Liceul de arta "Sabin Dragoi" se desfasoara un curs de harpa, sub indrumarea profesorului bucurestean Ion Ivan Roncea, unul din cei mai mari harpisti ai lumii. La acest curs participa, pe langa liceeni, si studenti din Ungaria si Grecia, un elev din Cluj si doi aradeni. Chiar daca acest curs are o importanta deosebita pentru cei care doresc sa studieze harpa, dotarea lasa de dorit. Liceul a fost nevoit sa inprumute instrumente de la Filarmonica si de la alte licee similare de la Oradea, Cluj si Timisoara, pentru ca la acest nivel Aradul nu are decat o harpa. In ceea ce-l priveste, Ion Roncea considera ca astfel de cursuri de vara sunt foarte bine venite: "Noi punem acentul mai mult pe munca individuala, iar elevii au venit cu piesele pregatite. Totusi, chiar daca risc sa-i supar pe unii colegi de-ai mei, sustin ca in tara noastra nu exista un nivel de pregatire prea ridicatin acest domeniu". De remarcat ar fi ca invitatul Liceului de Arta a mai predat la asemenea cursuri (masterclass), in toata Europa si America.

Furtuna ce s-a pornit ieri in jurul pranzului a reusit sa ne racoreasca dar, si sa ne "pagubeasca". Astfel, la Siria, in numai jumatate de ora, cat a tinut vijelia, au fost descoperite cladirea AGROMEC, statia PECO de la intrarea in localitate, si o casa particulara. La ora cand am preluat noi informatiile, o echipa a Primariei se afla pe teren pentru a constata daca viile au fost afectate. Avand in vedere faptul ca in urma cu cateva zile furtuna de atunci a compromis 60% din productia de struguri, se poate spune ca anul acesta productia de vin din judet va scadea simtitor.


5 august 1998

Fabrica de Jucarii S.C. Aradeanca S.A. Arad a sistat ieri orice activitate din cauza temperaturii foarte mari din sectii, informeaza corespondentul MEDIAFAX. Cei 400 de angajati nu mai au putut lucra din cauza temperaturii ridicate. De asemenea la Penitenciarul Arad au fost luate masuri speciale, detinutii avand posibilitatea sa faca dus oricand pe parcursul zilei, iar la camp se lucreaza doar pana la ora 12,00, a declarat comandantul Penitenciarului Arad, col. Marin Bucur. Detinutii au capul acoperit pentru a nu face insolatie, iar cei cu afectiuni cardiace sunt scutiti de munca. In ultimele zile a crescut numarul autovatamarilor usoare pe fondul starii de nervozitate a detinutilor, generata de caldura mare, a mai adaugat comandantul Bucur.

Importatorii de seringi unifolosibile au declansat o adevarata campanie impotriva SANEVIT (SAN). Prin H.G. 315/1998, firma aradeana ar fi avut asigurata livrarea anuala a 120 milioane de seringi unifolosibile si a 250 milioane de ace catre unitatile sanitare bugetare din Romania pana la sfarsitul anului 2001. Ministerul sanatatii propune o modificare a H.G., prin care perioada de gratie expira la 31 decembrie 1998, iar cantitatea se injumatateste. Ing. Pavel Negru, director tehnic la SANEVIT Arad, ne-a declarat : "In primul rand nu trebuie uitat faptul ca fabrica noastra s-a infiintat la solicitarea Ministerului Sanatatii. Atunci s-a optat pentru serngi din trei componente. Produsele noastre corespund normelor M.S., dar si celor internationale. Eu zic ca avem argumente ca H.G. 315/ 1998 sa ramana in vigoare in forma actuala. Pe de alta parte, am incredere ca Executivul va analiza cu chibzuinta toate variantele si va sti sa gaseasca o solutie prin care sa apere industria nationala. Indiferent de ce ar vrea unii, SANEVIT este o realizare de referinta a economiei romanesti de dupa Revolutie, care ramane viabila."

Specialistii de la Muzeul Judetean Arad lucreaza pe doua santiere arheologice care se gasesc pe raza judetului nostru. Este vorba de santierele de la Cladova si Savarsin. In prima localitate s-au descoperit mai multe trepte de civilizatie, incepand cu paleoliticul, perioada tracica, fortificatiile dacice din sec II i Ch si sec. II d Ch., urme de fortificatii dezvoltate, precum si o biserica, trei cimitire si cinci ateliere de minereu de fier. La Savarsin s-au gasit urme din epoca bronzului, o asezare fortificata din perioada dacica si o asezare din perioada medievala. Pe viitor se preconizeaza deschiderea de santiere in localitatile Moroda si Bulci.

Recent promulgata lege a tichetelor de masa pare sa le dea deja multa bataie de cap firmelor, chiar daca normele metodologice de aplicare a acesteia nu au aparut inca. Pe de o parte, unele societati au trecut imediat la acest sistem, fara a sti inca de pe acum care este cea mai buna modalitate de punere in practica a legii, iar pe de alta parte exista firme care nu au cantina si nici posibilitatea de a infiinta una. Asa se face ca, pana la aparitia normelor metodologice, o gramada de intreprinzatori stau cu ochii pe acestea, pentru a putea fi primii care sa investeasca intr-o astfel de cantina. Exista posibilitatea ca, la societatile unde nu sunt cantine, particularii sa poata construi una. Castigul ar fi garantat, iar clientela asijderea, pentru ca statul plateste tot. Apoi nici societatile care au cantine nu pot asigura masa tuturor angajatilor, motiv pentru care si aici terenul este propice celor care vor sa investeasca.

S.C. ARCHIM S.A. Arad nu mai produce de opt ani (vezi de ce). Pana in prezent, desi au fost organizate patru licitatii, nu s-a gasit vreun cumparator. Capitalul social al Combinatului chimic se ridica la 164 miliarde de lei. In aceste zile, UPE firma care se ocupa de lichidarea ARCHIM negociaza cu FPS Bucuresti posibilitatea vinderii unitatii pe bucati si, totodata reducerea pretului de pornire. Ing. Vasile Bota, directorul S.C. ARCHIM S.A. ne-a spus : "Acum piata de ingrasaminte pe plan mondial este in declin. Noi insa ne desfasuram activitatea cu sectoarele care sunt viabile, cu cei 115 angajati. Vindem ingrasaminte chimice, motorina pe cupoane agricole. Dupa parerea mea, in ceea ce priveste viitorul Archim exista doua posibilitati: vinderea unor parti din combinat altor unitati similare din tara, sau reinceperea activitatii. Nu este exclusa nici aceasta ipoteza, insa piata va fi cea care va decide".


4 august 1998

Principalul actionar la societatea CARIN Iratos (CARI) - firma germana TREU HANF - a organizat ieri o conferinta de presa in cadrul careia au fost prezentate intentiile germanilor de a dezvolta fabrica de canepa CARIN. Pentru acest an este prevazutao suma de 350.000 DM pentru investitii, lucrari de reparatii, retehnologizare, imbunatatirea bazei agricole, a tehnicii de recoltare. Reprezentantii firmei TREU HANF, domnii Matthias Schillo si Anton Holles au spus "Suntem convinsi ca am gasit cea mai buna fabrica de canepa din lume si ca am facut o afacere buna". TREU HANF a devenit principalul actionar la CARIN in urma cumpararii a 94,48% din actiuni, pachet detinut pana in mai de FPS. (VA: ati auzit vreodata de conspiratia canepii?)

Ca de multe ori in ultimul timp, intre localitatile de la noi si cele din strainatate s-au stabilit legaturi, unele chiar foarte stranse. De vineri si pana luni dimineata, localitatea Macea a fost vizitata de un grup de 47 de persoane din comuna Surduc, aflata pe teritoriul Iugoslaviei. Acest schimb intercultural a constat in mai multe spectacole- dintre care unul singur a avut caracter oficial - tinute de catre tarafurile din Macea si cel din Surduc, la Caminul Cultural al localitatii romane, la Curtici si pe strandul din Cuirtici. "Taraful sarbesc a incantat urechile publicului si aceasta manifestare va fi repetata de ori de cate ori se va putea"- ne-a declarat primarul comunei Macea, Ion Mercea. In acest an, "romanii din Macea" vor intoarce vizita sarbilor, participand la un festival de taraf care va avea loc la Surduc si unde speram sa aiba un succes cu al acestora.

Sambata, localitatea Nadlac a avut un motiv de bucurie si asta datorita faptului ca rampa de gunoi a acestui oras a fost racordata la reteaua de apa. Conform legii, acest lucru este absolut necesar, pentru ca rampa de gunoi are nevoie de o instalatie de dezinfectie. Costurile legate de acest bransament se ridica la cifra de 30 milioane de lei, iar lucrarea a fost terminata intr-un timp foarte scurt, chiar daca au existat unele probleme. In faza de proiectare se afla si bransamentul la reteaua de energie electrica, lucrare care deasemenea este ceruta de lege. Pentru aceasta lucrare mai trebuie investiti inca aproximativ 8 milioane de lei, dar se spera ca in maximum o luna toata afacerea va fi incheiata. Saptamana trecuta au fost efectuate masuratorile necesare bransarii rampei de gunoi la reteaua de energie electrica. Costurile investitiei se ridica la cifra de 40 milioane de lei, dar aceasta investitie este suportata din "autofinatare". In jur de 2 milioane a costat doar proiectul, 30 de milioane bransamentul la reteaua de apa si 8 milioane racordarea la energia electrica.

Datorita lipsei banilor romanii au renuntat, in decursul anilor, la multe traditii. Unii dintre ei, lauda lor, continua sa creada in acest gen de manifestari care pastreaza intr-un fel specificul national. Primaria din Birchis organizeaza in ziua de 15 august Ruga de la Capalnas, continuand o traditie "veche de cand lumea". Ioan Bosescu, vice-primarul localitatii Birchis ne-a declarat : "Inca ne zbatem pentru obtinerea de fonduri. Asa ceva costa destul de multsi noi obtinem banii din surse proprii. Mai avem, pentru acest an, programate niste investitii care se pare ca ne vor seca bugetul si era bine sa putem avea si pastra banii veniti din alta parte nu numai de la buget. Dar ce sa facem, noi credem in traditii". (VA: Ruga (sau nedeia) - obicei din banat in care macar o data pe an, prietenii si neamurile trebuie sa se adune, nu numai pentru a petrece, dar mai ales, pentru impartasirea faptelor fiecaruia, supuse neamului spre autentificare.)

La Campionatele Nationale de atletism in aer liber, disputate in Capitala, aradeanul Gheorghe Guset ( CSM CONAR ) a devenit campion al tarii la proba de aruncare a greutatii, cu rezultatul de 19,66 m.


3 august 1998

Prim-vicepresedinetele PSDR, deputatul Emil Putin, a afirmat, sambata, in cadrul unei conferinte de presa, ca subscrie apelului lansat de deputatul taranist Mihai Calimente. Acesta a propus realizarea unui referendum prin care cetatenii Aradului sa se pronunte in privinta podului CFR din Micalaca. Deputatul Emil Putin a afirmat ca "e timpul sa nu mai lucram cu jumatati de masura; trebuie sa privim in perspectiva si sa vedem ca dezvoltarea zonei Arad ar fi favorizata prin construirea podului la 2 km". Emil Putin a declarat ca intentioneaza organizarea unei intalniri, dupa vacanta, a tuturor factorilor de decizie din judet :Prefectura, Consiliu judetean, Primarie, Camera de Comert si Industrie, sindicate si presa, in cadrul careia sa se discute strategia de dezvoltare a Aradului.

Daca este evident ca astazi pentru romani, principala grija nu o constituie protejerea valorilor pe care le-ar avea ci pur si simplu supravietuirea,nu inseamna ca producerea caselor de bani nu poate fi o afacere rentabila. Societatea mixta romano - italiana "Nova Atelmec"din Chisilneu Cris scoate bani buni producand in seriecase de bani (care se ingroapa in perete) si dulapuri de siguranta pentru arme. Cum capacitatea de absortie a pietii romanesti pentru produsele firmei este limitata, circa 2000 de case de valori si dulapuri de arme sunt exportate (majoritatea in Italia), si vandute prin firma "VIRO". Nu reusim sa facem cate cerinte avem, spunea un incadrat al Nova. Societatea lucreaza intr-un spatiu inchiriat de la ARMIS S.A., spatiu pe care intentioneaza sa-l cumpere. Muncitorii sunt platiti in acord si castiga intre 850.000 si 1,2 milioane lei.. "NOVA ATELMEC" a creat 51 de locuri de munca. Chiar si pentru Chisineu Cris aceasta nu e putin.

Camera de Comert Industrie si Agricultura a Judetului Arad, prin Departamentul economie interna- externa, are in organizare o misiune economica la Tatabanya-Ungaria, in perioada de 25-30 august 1998, pentru targul general Vertes Expo. Firmelor aradene interesate li se ofera posibilitatea de a participa ca expozant, ca vizitator sau prin reprezentare, la costuri minime. De asemenea, Camera de Comert din Kavala (vezi si [1], [2]) - Grecia, organizeaza prin Kavala ´98, cea de-a sasea Expozitie de Produse Industriale si Mestesugaresti, in perioada 3-8 august 1998. Lista produselor ce vor fi expuse cuprinde: produse alimentare, confectii, incaltaminte, marmura, mobila, jucarii, materiale de constructii etc.

Conducerea firmei engleze "Lucas Rists"- producatoare de sisteme si cabluri electrice pentru autoturisme, va fi astazi la Arad, urmand sa se intalneasca in cursul zilei cu reprezentanti ai Consiliului judetean. Firma amintita, a carei reprezentanti se afla in orasul nostru pentru a patra oara, este interesata sa construiasca o fabrica de cabluri electrice intr-unul din orasele din vestul tarii. In acest sens, s-au purtat discutii si cu presedintii Consiliilor judetene din Timis si Bihor. Consilierul judetean Adrian Nitu, ne-a declarat ca firma engleza s-a aratat foarte interesata sa investeasca in Zona libera Curtici-Arad. "Daca englezii se vor decide sa investeasca in judetul nostru, viitoarea fabrica ce va fi construita, in Zona libera, va oferi 700 de locuri de munca. Lucrarile la constructia fabricii ar urma sa inceapa in octombrie 1999. Pana atunci Zona libera Curtici - Arad va fi deja functionala, avand in vedere ca peste cateva saptamani va aparea si o hotarare guvernamentala in acest sens" - ne-a declarat consilierul Adrian Nitu.

Pe o suprafata de o jumatate de hectar, Ocolul Silvic din Sebis a "construit" un mini parc dendrologic. Aici sunt inregistrate peste 130 de specii, din fecare existand cate doua exemplare. Cei aproximativ 38 de angajati ai Ocolului Silvic (tehnicieni, padurari, sefi de districte) pot veni in incinta pentru a se specializa si mai bine, incercand sa recunoasca toti arborii. Dintre speciile cele mai interesante, Ghenadie Herbei, seful ocolului, ne-a amintit bradul argintiu. "Padurarul" Herbei ne-a mai spus ca "anual, in zona noastra vin studenti de la Oradea pentru a-si face lucrarile de diploma. Acest colt dendrologic ii ajuta foarte mult".


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.