LinkExchange Member Free Home Pages at GeoCities

title

Fa un click pe mine pentru a citi stirea pe larg! PE SCURT:  


25 iulie 1998

George Albu managerul general al vagonarilor aradeni, a adus vesti bune din America. Aflat acolo in delegatia care l-a insotit pe presedintele Constantinescu, dl. Albu a purtat discutii cu diferiti oameni de afaceri americani, care si-au manifestat interesul de a investi in Astra Vagoane Arad (ASV). Este vorba de cunoscuta companie Trinity CO care produce material rulant si barje fluviale si ale carei reprezentanti vor sosi in luna august la Arad pentru a stabili datele concrete ale colaborarii.

Ziua Nationala a Romaniei ar putea fi organizata anul acesta la Arad. In acest sens conducerea Consiliului Judetean a trimis Guvernului o nota si un proiect de hotarare guvernamentala, prin care se cere organizarea oficiala a zilei de 1 Decembrie la Arad. Vicepresedintele CJA, Achim Alexa, ne-a declarat ca a mai existat o tentativa de organizare a acestei sarbatori la Arad, cu cinci ani in urma, insa cererea nu a fost aprobata de Guvernul de la acea data. "Organizarea la Arad a Zilei Nationale a Romaniei ar insemna pentru aradeni recunoasterea faptului istoric ca aici a functionat Consiliul National Roman Central si ca toate marile hotarari care s-au luat la 1 Decembrie la Alba au fost pregatite la Arad. Adunarea de la Alba Iulia nu a facut decat sa consfinteasca aceste hotarari" ne-a mai declarat vicepresedintele CJA. Daca se va aproba proiectul de hotarare a Consiliului judetean Arad, Guvernul va trebui sa sprijine financiar organizarea acestei sarbatori. Achim Alexa spune ca CJA ar avea nevoie pentru organizare de circa 200 de milioane de lei.

Desi in urma cu cateva luni semnalam faptul ca statiunea Moneasa este una lasata in paragina si ca nu mai poate oferi conditii de cazare foarte bune, am aflat cu surprindere ca acum statiunea este deosebit de solicitata. De la vice-primarul localitatii, Ioan Rusu, am aflat : "In Moneasa, la ora actuala sunt veniti turisti din toata tara, dar mai ales din judetele Bihor, Timisoara si Arad. Sunt foarte multi timisoreni. Momentan, locuri de cazare nu se mai gasesc decat la case particulare.Insa turistii nu trebuie sa se sperie.Vom gasi pentru oricine un pat pentru a-si putea petrece vacanta in aceasta zona, deosebit de frumoasa." Poate ca cu banii incasati de la turisti, statiunea va arata altfel, intr-un viitor cat mai apropiat.

Urmare a numeroaselor intoxicari cu ciuperci, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor impreuna cu Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Municipiul Arad a editat in anul 1997 un numar de 10.000 de brosuri "Ciupercile intre deliciu si otrava" - lucrare finantata de Guvernul Romaniei iar in plus pentru judetul Arad 2500 de brosuri finantate de Consiliul Judetean. In limita numarului existent brosurile au fost distribuite la Institutiile descentralizate ale statului, primarii, scoli, piete, etc. OJPC mai dispune de un numar limitat de brosuri care se distribuie in mod gratuit. Pentru editare suplimentara, eventualii sponsori se pot adresa la OJPC Arad la telefon 257049 sau APPCM Arad la 235840.

Duminica 26 iulie 1998 ora 11:00, la Curtici se va sfinti temelia noii biserici ortodoxe din localitate. Slujba de sfintire va fi oficiata de Prea Sfintitul Parinte dr. Timotei Seviciu, episcop al Aradului si Hunedoarei, inconjurat de un ales sobor de preoti. Sunt invitati sa participe la acest eveniment important in viata spirituala a orasului, toti cei care, sufleteste, au ramas alaturi de locul nasterii lor.


24 iulie 1998

Recent, S.C. Indagrara S.A. (INGI)Arad, cel mai mare producator de alcool si bauturi alcoolice din tara s-a profilat si pe ...apa. Concret este vorba despre instalarea unei linii tehnologice complete de producere a apei carbogazoase cu adaus de saruri minerale Montana. Sticlele de 1,5l purtand marca Indagrara urmeaza sa fie livrate zilele urmatoare deocamdata doar pe piata aradeana. Doamna ing. Ana Olimpia Nicolescu, directorul societatii ne-a mai informat ca, desi capacitatea celor doua linii tehnologice este de 1500 litri pe ora, pentru inceput se va produce in functie de cerintele pietii aradene, urmand ca pe viitor sa vizeze si alte orase din tara.

Maine se va deschide oficial in municipiul nostru primul CENTRU SPORTIV DE INTRETINERE SI AGREMENT destinat celor care doresc sa arate bine. Va fi un loc ideal pentru orice aradean care prin sport va arata mai bine, si va fi mai sanatos. Ce ne ofera acest centru: 2 terenuri de sport pentru jocuri individuale sau in doi, FITNESS - peste 80 de exercitii, aer conditionat, aparatura ultramoderna, AEROBIC - programe deosebite pentru slabire sau intretinere, SAUNA - cromoterapie, dus scotian, 8 locuri culcat si sezut, DART - aruncare la tinta, peste 100 de variante de joc, MASAJ si VIBRO-MASAJ - pentru ameliorarea celulitei, relaxare, indepartarea durerilor musculare si osoase, SOLAR - obtinerea unui ten curat, o culoare frumoasa a pielii tot anul, TENIS DE MASA - posibilitate pentru 2 sau 4 jucatori, NATUR BAR - produse naturale. Deci, daca vrei sa arati bine, esti plin de energie, esti stresat, vrei sa-ti petreci doua ore si cu familia, esti obosit dupa o zi de munca, esti singur si nu stii ce sa fac - Vino la  CENTRUL SPORTIV DE INTRETINERE SI AGREMENT DIN ARAD, str. Gladiatorilor nr.3 (Subcetate- dupa stadion).

Posesorii de automobile vor fi obligati sa-si echipeze cu catalizatori masinile, pentru a reduce emisiile poluante. Guvernul a adoptat joi, o hotarare privind aprobarea planului de actiune pentru reducerea continutului de plumb din benzina. Planul de actiune prevede reducerea continutului de plumb din benzina de la 0,5 g/l. la 0,15 g/l pana in anul 2005. De asemenea se va introduce obligativitatea echiparii cu catalizatori, incepand cu 1 iulie 1998 pentru automobilele din import si cu 1 ianuarie 2000 pentru automobilele autohtone, la prima inmatriculare in Romania. Masura este luata pentru a permite respectarea emisiilor poluante conform directivelor U.E. si permite doar alimentarea cu benzina fara plumb.

Datorita ultimelor reglementari in ceea ce priveste importurile de grau si faina, adica acelea referitoare la cresterea taxelor vamale pentru aceste produse cu 60% , cantitatile aduse din Ungaria in Romania au crescut foarte mult. Intr-o convorbire telefonica avuta cu seful de tura din vama Curtici, Gheorghe Bulboaca, acesta ne-a declarat : "Daca inainte cu aproximativ doua saptamani, cand inca nu era vorba de cresterea taxelor vamale la grau si faina, prin vama Curtici treceau aproximativ doua vagoane a 20-40 tone cu aceste produse, in termen de 24 de ore, acum nu mai putem spune acelas lucru. Importul a crescut simtitor,de la cele doua vagoane ajungandu-se la sapte sau opt vagoane pe zi. Adica aproximativ 250 de tone in 24 de ore". Am aflat ca cel mai mult se aduc faina de grau, gris de grau, gris de porumb. Putem spune, deci, ca importurile au crescut de aproape patru ori. "Majoritatea firmelor care se aprovizioneaza cu materie prima pentru paine si nu numai pentru paine sunt din Arad"- ne-a mai spus vamesul Gheorghe Bulboaca.

Sambata si duminica, 25 si 26 iulie1998, pe lacul Ghioroc, la cabana "Las Vegas" va avea loc primul festival international demonstrativ de polo pe apa. Participa echipele : Astra Arad, Elöre Bekescsaba, I.L. Timisoara si Old Boys Arad. Organizatorii, Intersat si Clubul Astra ii invita pe toti cei care au facut polo, sa fac parte din echipa Old Boys Arad. Meciurile se vor desfasura pentru prima oara in Romania, pe apa unui lac si nu intr-un bazin amenajat. In week-end la Ghioroc, va fi apa, soare, bere, mici si... polo!


23 iulie 1998

Gradina Botanica din Macea, avand o suprafata de peste 20 de ha este cea mai mare si cea mai frumoasa din judetul Arad, fiind prezente specii de plante de pe toate continentele. Cu acest prilej se va putea vizita si expozitia permanenta de la Castelul din Macea a celui mai rapid caricaturist din lume: Stefan Popa Popa´s. In incheiere, dupa masa se va putea vizita si strandul termal din Macea. Drumul se poate face cu trenul pana la Curtici iar cei patru km pana la Macea cu alt mijloc de transport sau chiar pe jos.

Incepand cu anul universitar 1997-1998, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" a implementat in procesul de invatamant sistemul european de credite transferabile. Avantajele acestui sistem sunt multiple: mobilitatea interna si internationala a studentilor, recunoasterea diplomelor de studii in toate tarile europene, acesul specialistilor romani pe piata internationala a muncii. Ca urmare a aplicarii acestui sistem, in ciclul universitar 1998-2002 se va realiza reducerea numarului de ore saptamanale la un program de 22-24 de ore, mutandu-se centrul de greutate al modalitatii de studiu de pe studiu de tip mentor, respectiv colectiv, in timpul orelor de curs si seminar spre studiul individual, oferindu-se in ciclul II de studiu (anii 3 si 4) traectorii de specializare. Sistemul ofera posibilitatea realizarii unor schimburi de studenti pe diferite perioade de timp (unul sau mai multe semestre) intre Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si diferite universitati din vestul Europei. Inceputul a fost deja facut in anul univesitar 1998-1999, cu Universitatea stiintifica din St. Etienne (Franta). Este evident ca folosirea acestui sistem duce la integrarea educationala si culturala europeana, imperativ al societatii romanesti actuale.

Avand in vedere problemele ridicate la nivel central privind deschiderea de credite la bugetul de stat si repartizarea fondurilor la pensia suplimentara, oficiul central de posta a pensiilor a fost nevoit sa intarzie cu cateva zile virarea integrala a sumelor privind plata pensiilor curente si a celor restanti urmand ca pana la sfarsitul lunii aceste probleme sa fie rezolvate. Prin bunavointa domnului director Ilie Tripa, de la oficiul teritorial de posta Arad, s-a acceptat virarea partiala a drepturilor de pensii la oficiul teritorial Arad si prelungirea perioadei de plata si dupa 25 ale lunii astfel incat toti pensionarii sa fie platiti la zi. Toate oficiile teritoriale au fost platite integral mai putin oficiul teritorial Arad.

La sfarsitul verii, in comuna Galsa se va deschide o cariera de piatra care va furniza materiale de constructie tuturor celor interesati. Iosif Cretu, ne-a spus "Am scos la licitatie aceasta cariera de piatra si in urma acesteia a fost cumparata de o firma romano-greaca. Contractul l-am facut si semnat pe 25 de ani si in urma acestei concesionari se vor creea 20 de noi locuri de munca, urmand ca pe viitor numarul acestora sa creasca. Bineinteles ca si noi suntem interesati de acest proiect, avand in veder ca aceasta cariera va vinde piatra la pretul de productie, adica mult sub nivelul pietei. Si daca mai tinem cont ca din cei 9000 de locuitori ai localitatii 839 sunt someri, nu poate decat sa ne bucure acest fapt."

Ieri, serviciul de combatere a criminalitatii economico-financiara, din cadrul politiei aradene, a emis o citatie pe numele lui Dumitru Branc. Primarul suspendat este chemat la politie ca inculpat in dosarul penal P/117/1998. Politia a refuzat sa dezvaluie invinuirile ce i se aduc sau orice informatie la vreo legatura intre acestea si cele ce au facut obiectul urmaririi penale a lui Dumitru Branc, ori cu cele care au dus la emiterea unui mandat de arestare pe numele sau si, mai apoi, punerea sa sub urmarire generala. Avocatul lui Dumitru Branc, Sever Jurca nu a putut fi contactat, iar alte surse judiciare care cerceteaza cazul Branc au refuzat sa faca alte declaratii. (Cazul lui Dumitru Branc fostul primar al Aradului a mai fost prezentat in Virtual Arad News in: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14], [15])


22 iulie 1998

Agentia Nationala a Zonelor Libere va fi infiintata pana la sfarsitul acestui an, a declarat agentiei MEDIAFAX Joseph Birtalan, secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Agentia va reuni toate zonele libere din Romania si va functiona sub coordonarea Ministerului Transporturilor, a precizat Birtalan. Proiectul de act normativ privind infiintarea Agentiei este in curs de definitivare. De asemenea, pana la sfarsitul anului in curs, zonele libere vor fi transformate in societati nationale. Principalele zone libere functioneaza, in prezent, la Constanta, Tulcea, Galati, Giurgiu, si Sulina. Birtalan a aratat ca o noua zona va functiona si la Arad."Zona libera Constanta este un succes in domeniu, insa sunt si zone care, deocamdata nu merg bine", a spus secretarul de stat. El apreciaza ca ponderea activitatilor desfasurate in zonele libere ar trebui sa fie detinute de productie si nu de inmagazinarea marfurilor. "Ar trebui sa modificam si codul vamal, intrucat acesta nu reflecta in totalitate conceptul de zona libera" a adaugat Birtalan. Conform legislatiei in vigoare, investitiile in zona libera sunt garantate de statul roman, existand posibilitatea concesionarii de terenuri in perimetrul acesteia pe o perioada de pana la 50 de ani. De asemenea, toate activitatile din zona libera sunt scutite de la plata impozitului pe profit, nu se percep taxe sau garantii vamale si nici TVA, iar toate platile se efectueaza in valuta convertibila.

In zilele 6-7 si 8 august 1998, la Moneasa se va desfasura Conferinta Nationala a comunitatii italiene din Romania, intrunire la care vor participa presedintii de filiale din toata tara. Printre organizatori se numara si Primaria orasului Sebis. Primarul acestei localitati, Gheorghe Feies, ne-a declarat: "In afara acestei manifestari, la care vom participa si ca organizatori,mai exista si altele. In 31 iulie si 3 august a.c., o delegatie a orasului Sebis va participa la festivitatile internationale ale localitatii Aletea din Ungaria, comuna infratita cu orasul nostru."

Prin adresa cu numarul 4864, di 16 iulie a.c., Directia Sanitara a Judetului Arad a fost informata de Ministerul Sanatatii , ca unele cabinete particulare din tara comercializeaza ilegal produsul VIAGRA . Acesta nu este, la ora actuala, inregistrat in Romania, prin urmare nu are drept de a circula pe piata. Se mai precizeaza ca produsele medicamentoase nu se pot comercializa decat daca au fost inregistrate in tara noastra si numai prin farmacii, in nici un caz "pe sub mana", din diferite cabinete particulare, croite pe castiguri suplimentare. "Populatia trebuie sa stie ca daca va folosi acest medicament o face pe riscul propriu (1,2,3 ). Am inteles ca in Statele Unite au fost nenumarate cazuri de deces din cauza acestui stimulent al apetitului sexual, existand chiar niste procese pe rol din cauza lui. Din cate stim la Arad nu s-au produs incidente provocate de VIAGRA si nici nu avem cunostinta ca produsul ar fi comercializat prin cabinetele medicale particulare existente. Oricum, lumea trebuie sa fie prevenita. Cica intr-un judet vecin cu al nostru s-a pus in vanzare VIAGRA si s-a facut o coada imensa pentru obtinerea lui. Oamenii nu sunt la curent, se pare, cu caracterul lui nociv..."- ne-a declarat dr. Stela Grada, medic inspector in cadrul Directiei Sanitare Arad.

Desi sunt nemultumiti de banii primiti, consilierii locali de la Ineu au votat, luni, bugetul pe acest an. Suma primita de la judet este de 2,9 miliarde de lei, bineinteles, mai putin decat in anii precedenti. Primarul Ineului, Petru Feies, ne-a declarat ca spera ca bugetul sa treaca de consilieri, pentru a se putea continua principalele lucrari de investitii incepute anii trecuti. "N-am fost multumiti de la inceput cu ce am primit, insa trebuia sa intelegem ca mai multi bani nu puteam primi. Bugetul care a fost votat nu ne ajunge nici pentru strictul necesar. Abia ca ne vom permite sa continuam lucrarile, atat de necesare, de introducere a gazului metan. Circa 600 de milioane vom mai cheltui si pentru lucrarile de canalizare a orasului" ne-a declarat primarul Feies. Din cele aproape trei miliarde, consilierii au hotarat ca jumatate sa cheltuie cu lucrarile de introducere a gazului metan si de canalizare.

Cu putine zile in urma, localitatea Amara din orasul Slobozia a gazduit etapa finala a Campionatului National de automodele, clasa 1-10 track, categoriile grupa C si formula 1. O pleiada de sportivi apartinand CSM Conar Arad si-a adjudecat pozitiile fruntase ale podiumului, astfel: Seniori, grupa C :Adrian Ardelean - locul 1, medalie de aur. Fanel Faur - locul 3, medalie de bronz. Diana Jurchelea - locul 5. Juniori, formula 1 :Cristian Faur- locul 1, medalie de aur. Maria Faur- locul 5 . Ioana Faur - locul 6. In clasamentul pe echipe, CSM Conar a ocupat prima pozitie la ambele categorii. Din cauza conditiilor atmosferice nefavorabile, intrecerile grupei C juniori, respectiv ale formulei 1- seniori au fost amanate pentru perioada 26-30 august 1998.


21 iulie 1998

Printr-o intelegere facuta cu Universitatea de Vest "Vasile Goldis", Primaria din Sebis va deschide alte trei centre de invatamant superior din judetul nostru, chiar in orasul Sebis. Este vorba despre facultatile de teologie, colegiul pedagogic universitar pentru institutori (perioada de invatamant de trei ani, cu limba straina -franceza) si facultatea de marcheting in turism si activitate hoteliera (trei ani). In alta ordine de idei, tot in Sebis se vor deschide trei scoli post- liceale: scoala post-liceala de asistenta sociala, cea de relatii cu publicul, birotica si secretariat si scoala post-liceala de conducerea intreprinderilor mici, patroni in comert si alimentatie publica.

Directorii de hoteluri din lantul de "Continental" din toata tara se se vor intalni la Bucuresti in zilele de 22-26 iulie 1998. Cu ocazia acestei intalniri se vor stabili strategiile de lucru ale hotelurilor pentru sezonul de toamna. Cele 10 hoteluri "Continental" isi au sediile in opt orase din tara. Acestea sunt: Bucuresti (cu doua hoteluri), Oradea, Sibiu, Targu Mures, Constanta, Cluj (doua hoteluri), Drobeta Turnu-Severin si bineinteles Aradul. Directorul Hotelului "Continental Astoria" din Arad, Constantin Bija ne-a declarat ca "la Bucuresti, cu aceasta ocazie, se va tine si un curs de perfectionare in ceea ce priveste politica de marketing si gestionarea resurselor materiale si umane". Acest curs este organizat de "Fondul Roman Post-Privatizare", care este principalul actionar al acestor hoteluri si are un capital integral spaniol. La Bucuresti, la aceasta intalnire, vor mai participa directorii economici ai fiecarui hotel (apartinatoare ale acestui "lant"), prcum si sefii birourilor de personal, prezenti pentru a participa la cursuri care privesc domeniul lor de activitate.

In urma cu aproximativ cinci luni, orasul Pancota a fost vizitat de un investitor maghiar care are de gand sa deschida acolo o fabrica de bere. Ca urmare a acestei investitii Pancota va beneficia de 30 de locuri noi de munca, dar cel putin deocamdata nimic nu este sigur. Viceprimarul orasului, Nicusor Lazea, ne-a declarat : "acest investitor ne-a vizitat in doua randuri, solicitand un teren sau un alt spatiu unde sa-si desfasoare activitatea. Ultima vizita a avut loc in aprilie cand, impreuna cu primarul, au fost discutate detaliile tehnice. Initial se dorea ca investitia sa beneficieze de fonduri PHARE, insa din nu se stie ce motive, aceasta varianta a cazut". Totusi, viitorul patron al fabricii de bere din Pancota (al carui nume este inca necunoscut) este atat de entuziasmat de oportunitatile de afaceri din Pancota, incat este hotarat sa inceapa actiunea din banii proprii.

La S.C. Agroindustriala Ineu trebuia sa aiba locAdunarea generala a actionarilor. Dar actionarii nu au venit in proportia legala si AGA nu s-a putut tine. S.C. Agroindustriala Ineu nu mai are nici o sansa de a se redresa. Cauzele pentru care s-a ajuns la aceasta situatie sunt multiple. Insa este unica asociatie cu profil agricol care este vanduta pe bucatele. Banca incearca sa-si recupereze banii, vanzand activele. O parte din actionari si-au luat pamantul inapoi, o parte nu. Deocamdata s-a cultivat pamantul actionarilor si locatorilor care si l-au lasat in arenda la Agroindustriala Ineu. La AGA, conducerea unitatii dorea sa solicite micsorarea capitalului societatii. FPS-ul s-a opus desi saptamanal se incearca vanzarea de active, care, uneori se mai si vand. FPS-ul are propriile legi si fiind actionar majoritar, decide. In cazul acesta, dintr-o unitate agricola fruntasa la nivel de judet, se va asista la lichidarea ei. Apoi, se va discuta o alta forma de asociere cu taranii care vor sa intre intr-o aociatie agricola, cu pamantul. Nu trebuie uitat ca la un moment dat, in baza Legii 18/91, la Ineu erau mai multi actionari decat pamant exista, unii neavand cum sa dovedeasca ca ar fi mostenit vreun petec de pamant. Apoi, cu un management de slaba calitate au reusit sa falimenteze Agroindustriala Ineu. Este curios faptul ca FPS-ul , actionarul majoritar, vazand ca la Ineu situatia este dezastruoasa nu a intervenit cu nimic, asa cum a facut in alte parti cand a solicitat schimbarea unor manageri.

Cand putini se mai asteptau, apa calda a inceput iar sa curga prin robinetele aradenilor. Curiosi sa aflam cum s-a intamplat minunea, am luat legatura cu dl. Dan Ivan, presedintele CJA, domnia sa fiind singurul din conducerea judetului si municipiului ramas "pe baricade", ceilalti (prefect, primar, viceprimari) urmand sa afle din ziar ca Aradul a fost o zi fara apa calda. Iata ce ne-a declarat domnul Ivan: "am luat legatura cu ROMGAZ si RENEL dar nu am rezolvat nimic pentru ca intre cele doua regii se da o lupta, la centru, pentru Dumnezeu stie ce. In aceasta situatie m-am adresat personal domnului ministru Radu Berceanu, care a fost de acord ca nu populatia este de vina pentru diferendul ce exista intre ROMGAZ, RENEL si Ministerul Finantelor. Practic datoriile provin de la Ministerul Sanatatii si al Educatiei Nationale pentru ca Ministerul Finantelor n-a angajat subventiile la timp. Oricum, aradenii pot fi linistiti in privinta apei calde. Acesta a fost si mesajul domnului ministru Berceanu, care a promis ca diferendul dintre cele doua regii se va rezolva fara ca populatia sa sufere."


20 iulie 1998

Prefectul Gheorghe Neamtiu a declarat sambata, in cadrul conferintei de presa sustinute de conducerea PNTCD Arad ca, in disputa CJA-CLM, prefectura nu poate fi arbitru. Iar consiliul politic nu poate lua hotarari impotriva legii. In privinta suplimentarii bugetului CLM, in ultimele sedinte ale consiliului politic s-a hotarat ca vor fi luate doua miliarde de lei de la investitia de la podul de la Lipova si alte doua din subventionarea biletelor la transportul urban, pentru a fi acordate municipiului. Dar, vineri, intr-o noua sedinta a COCOPO-ului local, aceste propuneri au cazut, in mare datorita pozitiei rigide a lui Dan Ivan. Prefectul Neamtiu e nemultumit ca la intalnirea de saptamana trecuta cu Nicolae Noica, ministrul LPAT, privind situatia podului, Dan Ivan nu a vrut sa participe, stand pe coridor. Gheorghe Neamtiu a afirmat ca i-a prezentat ministrului o varianta de finantare, mai precis o propunere din partea unui grup de investitori italieni, pentru construirea unui pod CFR cu doi Km in amonte. Domnul ministru a fost interesat de problema, dar a explicat ca trebuie depuse studii de fezabilitate pentru ambele variante (la 2 km si la 16 m fata de amplasamentul actalului "pod al Timisorii"), iar CJA nu le-a inaintat.

In scurt timp FPS Arad va scoate la licitatieactiunile detinute de S.C. SBC Lipova S.A (SBCL) (statiunea balneoclimaterica, fosta "Bai Lipova"). Pachetul de actiuni de 70% este scos pentru prima data la vanzare. Fiind societate mica (cu capital social sub 2,5 miliarde de lei), de procesul de privatizare al societatii din Lipova se va ocupa Fondul Proprietatii de Stat Arad. Se pare ca exista firme interesate de statiune si e posibil ca actiunile sa fie cumparate chiar de la prima incercare.

Chiar daca legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca nu este inca promulgata, totusi la aceasta ora, se fac deja pregatiri intense. "Aceasta lege va duce la imbunatatirea serviciilor de ocupare si formare profesionala", ne-a declarat d-na Clara Grünvald, director-adjunct al DGMPS Arad. Mai precis, in legatura cu serviciile aratate mai sus, un singur angajat al Agentiei va putea lamuri un solicitant din toate punctele de vedere (mediere, viza, etc.) Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (proiect al Bancii Mondiale) va avea si agentii judetene, structurate la randul lor in agentii locale.

Fondul Proprietatii de Stat a incercat,in mai multe randuri, sa privatizeze societatea aradeana Teba (TEBA), unde detine 97,9% din actiuni. Anul trecut au fost organizate doua licitatii, anul acesta alte doua, insa fara rezultat. La ultimele licitatii FPS-Bucuresti a primit o oferta din partea unei firma germane, dar care nu a fost luata in considerare. Motivul? Oferta a fost mai mica decat valoarea actiunilor scoase la vanzare (peste 13 miliarde de lei). La inceputul lunii august FPS va incerca din nou, vanzarea actiunilor de la Teba de aceasta data prin negociere directa. D-na Cecilia Kovacs, directoare la Teba, ne-a spus: "Pentru societatea noastra, privatizarea reprezinta singura solutie de redresare. Sper ca si acum sa existe o oferta, dar sa se si materializeze".

Spre deosebire de alte duminici Piata de caini de langa Obor a fost de aceasta data mult mai saraca in oferta. Dintre exemplarele expuse vanzarii spicuim: pechinez,10 luni pedigree, 250 DM, rotweiller, 2 luni, pedigree, 300 DM, brac german, 3 luni, 300.000 lei, ogar englez, 4 ani, 200DM, ciobanesc mioritic, 1 an, 200 DM, ciobanesc german, 5 saptamani, pedigree, 300 DM, malamut de Alaska, 3 luni, 30 DM. Intr-o zona ceva mai retrasa am intalnit si doi crescatori de pisici (care cereau 120.000 lei pe o bitmaneza) nemultumiti de conditiile in care sunt obligati sa-si valorifice "marfa". "Noi nu suntem linistiti aici" - ne spune o doamna - "pentru ca pisicile se sperie de latratul cainilor. Ne-am dus sa ne instalam in piata de pesti dar nu ne-au lasat. Ar trebui sa se rezolve cumva ca si noi avem dreptul la o piata..."


Arhiva

Ati pierdut o stire importanta? Nici o problema! Consultati arhiva stirilor "Virtual Arad".


typewr.gif (252 bytes) Stiri compilate si redactate de Gheorge Puterity.
html0a.gif (339 bytes) Adaptare pentru Web de Draghi Puterity.

return Inapoi la pagina principala.

Stirile Virtual Arad au avut in total counter vizitatori.