NEGLORIOASA MOARTE A GLORIOSULUI ITALO BALBO

Hidroavionul Savoia-Marcheti S-55Desigur ca exista, in cuprinsul unor natiuni si al unui anumit timp istoric, personalitati cert meritorii sar asupra carora nu se insista, dimpotriva ei pot fi inlaturati, exclusi din discutie ori pomenirea istorica, tocmai datorita fie apartenentei lor politice (si ideologice) directe, fie aliantei la regimuri, manifestari si actiuni ce ulterior (chiar si acum) sunt condamnate si repudiate de catre „judecata zilei” si descalificate de catre istoria scrisa. Exemple se pot da multe in special privindu-i pe italieni si germani, popoare ce au subscris majoritar la fascism si nazism.

Si romanii postbelici s-au repezit a se erija in mari judecatori „asupra”, uitand sa-si judece propriile rataciri si vina, bube si raie, neacuzandu-se, in caz, de majoritara aderentala comunism si orbeasca subordonare la sovietici; inca... uitand ca am fost partial si nazistofili si legionari si antisemiti si... cam de toate ne-am tot repezit sa fim! Sa fim deci; la „suntem” sau „ce suntem” trebuie s-o lasam cu infaturare si gargara „moale”, cel putin pana vom retrage toate lepadaturile natiei (pe care n-am avut interesul si „obrazul” de a le tine in proprie tara), din tinuturile europene si altele mai indepartate, unde, prin parazitism, cersit, furt, crima si inca alte ne dezordoneaza si catalogheaza fara drept de replica...

ITALO BALBOCum spuneam, nu ne-am preocupat (si nici acum prea mult) in a condamna marele rezervor mondial (si cel mai indelungat) al crimei politice antinationale – Unirea Sovietica, si nici pe un altul mai mic dar monstruos si acesta – Romania Socialista insasi... ne este, din pacate, notoriu a vedea „paiul din ochiul altora” intrucat „propria barna” n-o putem vedea din cauza nasului mereu „umed” si ridicat prea sus... pe culmili de ieri si de azi... etc.!

Vorbind despre aviatie avem in vedere pe acei merituosi ai Aeronauticii mondiale, italieni sau germani asupra carora s-a tacut decenii la rand, si se tace inca la noi, intrucat, cum spuneam, mai pastram reticente tematoare dat fiind timpul vietii si al implinirilor acestor oameni. Stare de lucruri ce ne opreste atentia la: in lucrarile tematice de pana la 1990 (practic pana azi), privind zborurile istorice, constituind adevarate salturi si jaloane in dezvoltarea aviatiei, acesti merituosi nu au fost nici macar amintiti!... Al doilea: in seria bancurilor cu „Radio Everan”, de pe vremuri nu chiar indepartate, unui ascultator care a intrebat „daca este adevarat ca marele compozitor Ceaikovski a fost homosexual?”, i s-a raspuns „Da, este adevarat, marele compozitor Piotr Ilici Ceaikovski a fost homosexual dar noi nu din cauza aceasta il pretuim!”...

Asadar, ITALO BALBO nu este, pentru lumea, viata si istoria Aeronauticii, important prin faptul de a fi fost fruntas politic al Italiei fasciste, un prim adjunct al lui Mussolini si organizatorul „Marsului asupra Romei”, ci pentru incontestabilele sale merite aviatice si, in special, pentru organizarea si efectuarea raidurilor inedite si unicate ale hidroaviatiei italiene, raiduri de „escadra aeriana”, pe atunci cu adevarat uimitoare, senzationale! Dar, pe scurt, sa vedem cine a fost acest aviator si cum ascendenta sa?

ITALO BALBOITALO BALBO a detinut si manifestat aptitudini si inzestrari multiple care s-au concretizat prin tot atatea activitati si realizari de-a lungul scurtei sale vieti: dar de a scrie – s-a dovedit inca din adolescenta un virtuos gazetar si mai apoi un notabil scriitor autor; darul excelentului organizator si al pragmaticului administrator – a dovedit-o prin infiintarea ori consolidarea unei prospere industrii aeronautice, reorganizarea aviatiei nationale si dezvoltarii fulminante a acesteia, prin modul absolut competent, democratic si in clarviziune, in felul cum a condus Ministerul Aerului... ori prin felul cum si-a exercitat functia de guvernator al Libiei; darul conducatorului innascut: dovedit prin voluntariatul sau, ca adolescent soldat (repede devenit ofiter) in primul razboi mondial, dovedit in felul cum a condus organizarile si manifestarile partidului, felul cum initiat, organizat si condus Marsul spre Roma (pentru „luarea puterii”) prin felul atent si diplomat, atmosfera creata si impresiile lasate in urma vizitelor sale oficiale, politice ori aviatice, in multele tari pe unde a ajuns; darul zborului: prin exceptionala profesionalitate (desi s-a decis pentru zbor destul de tarziu!), felul cum a zburat, felul cum si-a insutit si practicat mecanica aviatica, si prin reusitele extraordinare in conceperea, organizarea si realizarea raidurilor aviatice externe. (Sunt anii de categorica afirmare a aviatiei italiene: stabilirea recordurilor de viteza avion in anii 1926, 1927, 1928 si adjudecarea in doua randuri a ravnitei Cupe Schneider, recordul de inaltime si durata zbor cu incarcatura de 10.000 kg., zborul dirijabilului „Italia” (Gl. Nobile) la Polul Nord, extinderea liniilor aeriene comerciale la 18.723 km., pe doua continente in deservirea a 7 companii aeriene... pentru acesti cativa ani doar si lista ar putea fi foarte lunga). El a fost un om cu aleasa instruire si cultura, un om moral si un barbat aratos, jovial si egalul oamenilor simplii, demn reprezentant al tarii sale, foarte apreciat si stimat (chiar si de catre germani... desi el a fost categoric impotriva alierii cu acestia!), un bine primit musafir al aviatorilor – de la cei Vizitand Germania si pe Cancelarul Adolf Hitler - la Berghofsovietici la cei americani. Balbo, spre deosebire de felul teatral, usor fanfaron al Ducelui, a fost un decis si un indeplinitor, un neobosit muncitor („un activ”, cum l-au numit unii biografi), un patriot sincer, de eficienta si nu de parada. Pentru Italia, tara sa (despre care spunea „Cred ca viitorul Italiei este in vazduh”) a facut mult, indeosebi din situarea sa ca Secretar de Stat in Ministerul Industriei si Comertului si mai apoi din aceea de Ministru al Aerului.

S-a nascut in anul 1896, pe 5 iunie – zodia gemenilor, in frumosul oras Ferrare (Ferara), situat intre Modena si Adria, aproape de apele marii, ca fiu al unui invatator, parinte atent fata de educatia fiului sau. Dovedit timpuriu pasionat, preocupat, avid de cunoastere, curajos. Intaiul razboi mondial (si mai mult legitima cauza a Italiei) il atrage si obliga a deveni voluntar in Corpul Alpin: va fi ranit, va fi decorat... are abia 19 ani, timpul cunoasterii si imprietenirii cu Mussolini. Este o perioada si un timp incert si usor tembel in Europa cea iesita din razboi, saracita, moral prabusita, plutind intre impotenta „trecutului” si vicleana, neexperimentata practic „solutie a comunismului” tocmai implanat cu sfartecaturi de baionete in R... asia! Balbo face ziaristica (si ziar propriu), cursuri universitare de Drept, fiind constient, lucid si ingrijorat fata de primejdioasa si iminenta prabusire a tarii sale in comunism, se alatura miscarii fasciste. Este perioada tulbure a luptelor de strada (cum si in Germania!) dintre „italienii rosii” si cei apartinatori partidului fascist; tanarul ex-ofiter Balbo (acum locotenent, detinator a 5 medalii) organizeaza „Marsul impotriva Romei”, pentru preluarea puterii, devenind membru al Marelui Consiliu Fascist. Cum Ducele, printre prime masuri, organizeaza acum „fortele Aeriene Italiene”, Balbo se orienteaza spre aviatie (o veche pasiune neimplinita inca) si devine aviator pilot. Am aratat implicarea sa, reprecizam numirea sa, in octombrie 1925, ca Subsecretar de Stat al economiei, cea de La comenzile hidroavionului, traversand AtlanticulSubsecretar la Aeronautica (in noiembrie 1926), inaintarea sa la grad de General de Escadrila (august 1928, la doar 32 de ani!) iar in septembrie 1929 numirea sa ca Ministru al Aerului. Nu vom detalia ridicarea aeronauticii si industriei aeronautice (in special ceea ce lipsea – motoarele!) ce urmeaza sub „insistenta Balbo”... sa continuam demersul catre ceea ce numeam „raidurile aeriene inedite si unicate ale hidroaviatiei Italiene, „Raiduri de escadrila aeriana”. Acestea urmeaza unor magistrale izbanzi aeriene italiene obtinute de catre Mr. Av. De Pinedo; in 1925-26 raidul de 55.000 km. Roma – inconjorul continentului australian si revenirea prin Japonia, spre Italia. In 1927, alaturandu-si pe navigatorul Del Prete, De Pinedo trece Atlanticul de Sud, din Africa la Rio de Janeiro, ia coasta atlantica a Americii de Sud facand escale in capitalele tarilor sud atlantic americane, urca Brazilia de-a lungul Amazonului, trece in America de Nord si retraverseaza Atlanticul catre Azore si continentul european – Italian: 43.820 km.! (Hidroavionul SAVOIA-55, motoare 2 x Isotta Fraschini „Asso”, de 500 C.P.)... iar in iulie 1928 zborul record al lui Ferrarini si Del Prete (aviatori in grad de maiori) – 7200 km., direct Roma – Coasta Braziliei (la Tovros).

Sa vedem insa, acum, spre a respecta si cronologia desfasurarilor, „raidurile Balbo”:
- 1928: o „recunoastere maritima” peste Mediterana occidentala, executata cu (!...) 61 hidroavioane.
- 1929: un raid (alta „recunoastere”!) peste Mediterana orientala si peste Marea Neagra, pana la Odessa, cu 36 hidroavioane. (La intoarcerea spre Italia avioanele au facut escala la Constanta).
- 1930/31: raidul peste Atlanticul meridional: Roma – Brazilia, executat cu 12 hidroavioane... este rasplatit de catre Cei doi maresali ai Italiei fasciste: (stg. - dr.) ITALO BALBO si PIETRO BADOGLIOF.A.I. (Federatia Aeronautica Internationala) cu Medalia de Aur.
- 1933: intre 1 iulie si 12 august escadra de 24 hidroavioane, condusa de Gl. Av. Italo Balbo (chiar el pilot pe unul dintre aceste aparate „Savoia S – 55”) decoleaza de la Roma, trece Alpii ajungand la Amsterdam, apoi in Irlanda (Londondery), in Islanda (Reykjawik), Labrador (Cartwrigt), saltul in Canada (Shediad si Montreal), finalul Chicago in Statele Unite. Se revine prin New York – Azore – Lisabona – Roma: 16.400 km., doua traversari ale Atlanticului pe vanturi contrare si ceturi; se pierde doar un singur avion si doi oameni. Si este abia anul 1933, abia la cinci ani dupa intaia traversare directa a Atlanticului de Nord, de catre un singur avion – eroica dar hazardata reusita Lindbergh!

Italia i-a fost recunoscatoare. Regele i-a multumit si l-a avansat la gradul de maresal. Lumea aeronautica s-a uimit si la aplaudat. Valuri si nori (hidroaviatie doar!) de apreciere si stima l-au asaltat (el ramanand zambitor si modest, spunand ca „Italia, nu EI”). Doar Il Duce, Mussolini, dupa ovatii si pupaturi, „s-a luat cu o grija”: pozitie prea puternica in partid, merite revolutionare prea mari, succesul aeronautic coplesitor, popularitate enorma, consideratie internationala unanima, simpatia conducatorilor germani – pericol! Categoric un posibil concurent deja periculos! Ia sa plece putin domnul Maresal Balbo, in Libia... la „periferie”, ca (desigul, desigur!) „avansat” drept Guvernator general! (In plus... dupa cum semnaliza si presa romaneasca, „din cauza sanatatii sale zdruncinate se retrage de la Ministerul Aerului si e numit guvernator in Libia unde...”; ca sa vezi cum se „zdruncina” si sanatatile astea, brusc, peste noapte!).

Vine insa razboiul. Se leaga „fratia” germano-italiana, axa Roma – Berlin. Dupa celelalte fulgeratoare reusite germane cade si Franta... iar Mussolini (sigur de-acum de victorie si dupa cum spune istoricul Blaine Taylor, „avand nevoie de cativa italieni morti pentru a putea revendica partea Italiei la prada de dupa razboi, la conferinta de pace, cand el va sta la aceeasi masa a negocierilor impreuna cu victoriosul Führer”), contrar votului negativ a lui Italo Balbo, declara razboi Frantei (deja invinsa, cucerita!) si Angliei. Nu vom face acum o trecere in revista a razboiului purtat de catre Italia fascista cu a sa armata ce, dupa cum spunea Maresalul Badoglio intr-o adresare catre Duce: „Excelenta, Voi cunoasteti foarte bine ca noi suntem complet nepregatiti – Dumneavoastra ati primit un raport complet in fiecare saptamana. Noi avem cca. 20 de divizii cu un procent de 70% din echipamentul necesar si din pregatirea necesara si cca. alte 20 divizii cu un procent de 50%. Noi nu avem tancuri (...). Nu putem spune nimic despre stocuri – NU AVEM NICI CEL PUTIN (subl. ns.) SUFICIENTE CAMASI PENTRU ARMATA!”; asupra acestei decizii, comportament si persoana (a Ducelui) sa ne amintim cele spuse de catre, pe atunci, premierul britanic WINSTON CHURCHIL:

Hidroavion Savoia-Marcheti S-55 decoland„Astfel s-a terminat dictatura de douazeci si unu de ani a lui Mussolini in Italia, timp in care el a ridicat poporul italian de la bolsevismul in care putea sa alunece in 1919, la o pozitie pe care Italia nu o avusese niciodata in Europa pana atunci. S-a dat un nou impuls vietii nationale. A fost edificat imperiul italian in Africa de Nord. S-au realizat numeroase lucrari publice in Italia. In 1935, prin puterea vointei lui, ducele a invins Liga Natiunilor - „Cinzeci de natiuni condusa de una singura” – si a fost capabil sa incheie cucerirea Abisiniei. Regimul lui era mult prea costisitor ca sa poata fi suportat de poporul italian, dar nu incape indoiala ca, in perioada lui de succes, a fost pe placul unui mare numar de italieni. El era, asa cum l-am numit in timpul caderii Frantei, „legislatorul Italiei”. Alternativa la conducerea lui putea fi o Italie comunista, care ar fi adus pericole si nefericiri de alt caracter, atat poporului italian cat si Europei. Gresala lui fatala a fost declaratia de razboi impotriva Frantei si Marei Britanii, dupa victoriile lui Hitler din iunie 1940. Daca nu ar fi facut asta, el ar fi putut foarte bine sa mentina Italia intr-o pozitie de echilibru si sa fie rasplatit de ambele parti si sa obtina o bogatie si prosperitate neobisnuite din luptele altor tari. Chiar cand rezultatul razboiului a devenit sigur, Mussolini ar fi fost bine primit de Aliati. El avea mult de dat pentru a scurta razboiul. Ar fi putut sa-si aleaga momentul ca sa-i declare razboi lui Hitler, cu maestrie si cu grija. Intr-adevar, el a luat-o pe un drum gresit. Nu a inteles niciodata forta Britaniei, nici calitatile de lunga durata ale rezistentei insulare si a fortei maritime. Marile lui drumuri vor ramane un moment al puterii lui personale si al domniei lui indelungate.”

Escadrila de hidroavioane Savoia-Marcheti S-55 in zborDeci Mussolini se repede in Franta (Savoia), in Albania, Grecia, Africa, peste toti si toate... spre a fi infrant pretutindeni! In cel priveste pe Italo Balbo la declararea acestui razboi (alaturi de germani), Maresalul, contrariat si amarat spunea ca acest razboi va distruge Italia, cariera si chiar viata sa, urmand a muri intr-o misiune! „Cat despre voi (se adresa colegilor membri ai Inaltului Consiliu Fascist), nu vor fi destui stalpi in Piazza Venezia, pentru a va spanzura pe toti!...” – toate aceste preziceri aveau sa se adevereasca si indeplineasca , spre deosebire de cele doua preziceri ale Ducelui: ca razboiul va dura doar sase luni si, asupra Maresalului Balbo: „Balbo e facut pentru imortalitate, caci nimic nu-l va putea omori!” – acestea nu s-au adeverit!

Sa revenim... Din acest moment Italo Balbo, ca militar si aviator, se subordoneaza „cauzei” tarii sale, participand. Este o totala si uriasa coborare de pe inaltele, onotabilele-onoratele cuceriri ale aviatiei mondiale... dar, atunci tocmai, toti coborasera ori coborau de pe „onorabilele cuceriri”...

Escadrila de hidroavioane Savoia-Marcheti S-55 la amerizareIn acest context si timp, in acest „previzibil”, gloriosul aviator Italo Balbo neglorios isi va pierde viata. Presa aviatica romana reproducea Comunicatul extraordinar, Nr. 10 al Marelui Cartier General Italian: „Zburand pe cerul de la Tobruk, in cursul unei actiuni de bombardament a inamicului, aparatul pilotat de Italo Balbo s-a prabusit in flacari. Italo Balbo si membri echipajului au murit. Drapelele fortelor armate ale Italiei se inchina in semn de omagiu si de inalta cinste in memoria lui Italo Balbo voluntar vanator alpin in razboi mondial, membru al quadrumviratului Revolutiei, sburator peste ocean si Maresal al Aerului – care a cazut luptand.”

Intr-un numar din 1940 „Romania Aeriana”, ing. G. Vasiliu-Belmont spunea: „Pe Balbo l-am cunoscut acum cativa ani, la Mogosoaia, in palatul Brancovenesc al printului George Valentin Bibescu. Simplu in gesturi, spontan in cordialitate, cu atitudine plina de cea mai perfecta naturaleta, mana camaradereasca ce mi-a intins ma urmareste inca. Prin moartea Maresalului Italo Balbo, aviatia italiana pierde un sef de elita, iar noi romanii un prieten de neinlocuit. Sburand in cerul dela Tobruk, in cursul unei actiuni de bombardament a inamicului, aparatul pilotat de Italo Balbo s-a prabusit in flacari, in ziua de 29 iunie 1940.”

Fuhrerul Adolf Hitler ceva mai tarziu a spus: „Moartea lui Balbo a fost o mare tragedie: nu mai exista un succesor al Ducelui, un om care sa aibe ceva din Renastere in el! Un om al carui nume singur insemna ceva! Balbo avea marele avantaj de a avea influente egale atat in Partid cat si in Fortele Armate si este o ironie a sortii ca el a fost doborat de catre antiaeriana italiana.”... iar la moartea maresalului, prietenul sau (maresal) Goring, avandu-l alaturi pe ambasadorul Italiei la Berlin, tine un serviciu memorial. (Spuneam ca aviatorii si conducatorii germani l-au apreciat mult... Göring, Hess si Himmler l-au vizitat chiar si in Libia). Asadar inca de atunci se stia adevarul iar singurul care a spus-o clar, direct, a fost Adolf Hitler, cel care cu adevarat a avut respect si consideratie, deosebite, pentru Italo Balbo...

Epava arsa a avionului "I-MANU"Adevar care este: in zbor spre Tobruk (NU de bombardament LA INAMIC, ci o vizita de inspectie... La Tobruk erau atunci italienii!), cu avionul pe care il pilota, un trimotor Savoia-Marcheti S.M.-79 „Sparviero”, inmatriculat I – MANU (dupa numele sotiei sale), a fost „interpretat” (prin inegalabila nepricepere/confuzie/agitatie/lipsa de coordonare si comunicare, existente in „fortele Italiene”) drept avion inamic si supus unui apocaliptic tir antiaerian terestru si naval, si DOBORAT IN FLACARI; poate partial vinovat a fost si Maresalul, care nu a facut acel „tur de semnalizare” convenit... dar ca o intreaga antiaeriana, observatori antrenati, ofiteri... sa confunde, sa nu recunoasca prea cunoscutul tip de avion italian ce zbura relativ jos... este inadmisibil! Si de observat: sustinerea lor ca au confundat „Savoia” lui Balbo (de fapt erau doua avioane „Savoia”!) cu un „Bristol Blenheim” englez, este absurda! – nu poti confunda un trimotor cu un bimotor iar Bristol-ul era mai scurt, foarte tesit in fata (botul, carlinga) iar Savoia avand un bot lung terminat prin motorul central; inca: amperajul vertical al trimotorului era foarte mare fata de Bristol, de alta forma, insemnele italiene erau albe, foarte mari, vizibile deci. Iar de retinut: de obicei este destul sa porneasca a trage un neatent, aceasta devine semnalul deslantuirii tuturor, a infernului. Iar ca sa incheiem, sa amintim ca ambele „Savoia” in cauza nu aveau aparate radio la bord, spre a putea comunica intre ele sau cu solul... Tarziu, abia dupa ramasitele dentare Balbo a putut fi identificat dintre trupurile (scheletele) complet carbonizate ale echipajului; abia in 1970 este deshumat de catre familie si reinhumat in patrie, la Orbetello, locul sau preferat pentru antrenamentele de zbor.

Autograf al lui Italo Balbo pentru "Romania Aeriana"Nu este cazul sa intram in alte amanunte (publicam doar imaginea cumplita a fostului „I – MANU”), vom mai adauga insa si o alta spunere, de „atunci” a unui roman (General ing. av. Gheorghe Negrescu – brevet nr.2 de pilot, in Romania): 
„Aceste incomparabile si unice intreprinderi aeriene (n.n. – referire la raidurile lui I. Balbo) au dovedit: indrazneala si originalitate in conceptie; metoda si minutiozitate in pregatirea tehnica a materialului, antrenament si instructie serioasa a personalului navigant; energie, curaj si vointa neinfruntata, in executie.”
Deci gloriosul ITALO BALBO a fost doborat in mod neglorios si neghiob, la fel cum a fost doborat adjutantul av. Bucholtzer, din Gr. „9 V-toare”, venind la aterizare pe turnisor, de catre „vajnicile” si dolofanele artileriste ale antiaerienei „aliate” (sovietice). In cazul Maresalului Balbo desigur ca oficialul comunicat italian nu-si putea permite a recunoaste cumplita eroare si prostie, dand explicativul fals al „doborarii in misiune la inamic”. Acest glorios aviator (caci asa a fost, asa a dovedit) ramane in amintirea si istoria aviatica drept cutezatorul primelor raiduri „de escadra” ale hidroaviatiei, peste Europa si Atlantic si NU ca un om politic important al fascismului italian; la fel ca si in alte locuri, timpuri si cazuri, interesantul si puternicul, elevatul si indraznetul Om Italo Balbo a fost detinatorul unei legitime credinte, bune intentii si iluzii... Dar, ganditi-va la extraordinara realizare de zbor si tehnica, la maretia acelui zbor, a acelei plutiri intre ocean si cer, la acel formidabil stol al avioanelor balansand usor, cantand din motoare, purtand, fiintele, oamenii, mici, vulnerabile dar cutezatoare... Cum naiba sa ascunzi, sa nu vorbesti despre toate aceste decenii intregi? De frica „liniei” partidului, a indicatiilor, a cenzurii, a ... – iata gravitatea! A oamenilor romani ce parte au stat cu botul in jos, parte l-au ridicat spre a latra lozinci si „teze”! Rusine! Si, vorbind acum despre Italo Balbo, poate maine vom vorbi si despre Leu Romanescu sau alti celebri aviatori romani secerati de catre „tovarasii comunisti romani!”

Amin (= asa sa fie!)

Cornel Marandiuc

ITALO BALBO

 

 

"Noi suntem obligati a privi intotdeauna inaintea noastra, cu gandul cel mai istet asupra zborului nostru. Nu putem sa incremenim pe mormintele cari se deschid in fata ochilor nostrii spre a inghiti pe cei mai buni. Din aceste morminte un iese umbra ce spaimanta si opreste ci lumina care indrumeaza catre viitor. Este lumina de orgoliu, lumina de credinta, in fine lumina de eroism. Fara avant eroic, aviatia nu ar fi posibila" - ITALO BALBO

Discutati despre istoria aviatiei romane in forumul "Orizont Aviatic"
Orizont Aviatic Nr. 2, Dec. 2002
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !